E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12223
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Ja VID nav saņemta informācija par bērnu, kas mācās, jāiesniedz izziņa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2017
Natalija

Vīram ir dēls kā apgādājamā persona. Dēls mācās 1. kursā, nākamgad ies 2. kursā. 5. maijā dēlam paliek 18, vai vīrs vasaras mēnešos saņems atvieglojumus kā apgādnieks? Vai kāds iesniegums jāraksta VID? Kā rīkoties?

A
atbild:
06. jūlijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Fiziskajai personai iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu piemēro par nepilngadīgu bērnu, kā arī par bērnu, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai. (Noteikts likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmās daļas 1.punktā).

Ja nodokļa maksātājs iegūst vai zaudē tiesības uz nodokļa atvieglojumiem, nodokļa maksātājs 10 dienu laikā par to paziņo Valsts ieņēmumu dienestam (turpmāk – VID), iesniedzot paziņojumu par apgādībā esošām personām. Ja VID rīcībā nav informācijas, kas apliecina nodokļa maksātāja tiesības uz nodokļa atvieglojumiem vai nodokļa papildu atvieglojumiem, nodokļa maksātājs iesniedz VID informāciju, kas pamato nodokļa atvieglojumu vai nodokļa papildu atvieglojumu piemērošanu. (Ministru kabineta 2013. gada 4. jūnija noteikumu Nr. 304 „Kārtība, kādā piešķirama algas nodokļa grāmatiņa” 15. punkts). 

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 19. panta 10.1 daļā ir noteikts pienākums Izglītības un zinātnes ministrijai sniegt VID informāciju par iepriekšējo mēnesi – par visām fiziskajām personām līdz 24 gadu vecumam, kuras iegūst vispārējo, profesionālo, augstāko vai speciālo izglītību.

Tādējādi, ja VID rīcībā ir informācija par to, ka dēls iegūst izglītību, tad arī turpmāk tēvs var piemērot nodokļa atvieglojumu par dēlu, kuram 5. maijā palika 18 gadi un kurš mācās 1. kursā un turpinās mācības 2. kursā. Tomēr, ja VID rīcībā šādas informācijas nav, tad tēvam jāiesniedz paziņojums par apgādībā esošajām personām un tam jāpievieno mācību iestādes izsniegta izziņa, kas apliecina, ka dēls turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu. Turklāt, tā kā dēls turpina mācības arī pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, tad tēvam piemērojams nodokļa atvieglojums par dēlu par pilnu taksācijas gadu (ieskaitot vasaras mēnešus).

Minētos dokumentus ir iespējams iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) vai klātienē VID klientu apkalpošanas centrā. EDS visa informācija par apgādībā esošām personām ir redzama sadaļā “Algas nodokļu grāmatiņa”. Tehniski pievienot jaunu vai atjaunot personu apgādībā ir ļoti vienkārši. Pamatojums apgādības atjaunošanai ir izziņa no mācību iestādes. To jānoskenē un jāpievieno.

Tāpat paziņojuma par apgādībā esošām personām sagatavošanai var izmantot VID EDS sadaļā “Sagatavot jaunu dokumentu no veidlapas” dokumentu grupas “Citi” dokumenta veidu “Informācija VID klientu apkalpošanas centriem”, kur pielikumā jāpievieno iepriekš sagatavots (uzrakstīts un ieskenēts) paziņojums par apgādībā esošām personām, kurā jānorāda apgādājamās personas vārds, uzvārds, personas kods un apgādības periods. Obligāti jāpievieno mācību iestādes izsniegtā izziņa (ieskenēta).

Vēršam uzmanību, ja tēvam atvieglojumu par dēlu darba devējs nebūs piemērojis pilnā apmērā (arī par kalendāra gada vasaras mēnešiem), tad tēvam ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju un veikt nodokļa pārrēķinu rezumējošā kārtībā, un atgūt pārmaksāto nodokli.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas