E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11896
Lasīšanai: 3 minūtes

Laulības šķiršana ar, iespējams, ieslodzījumā esošu laulāto

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2017
Santa

Labdien! Vēlos škirties no vīra. Kopā nedzīvojam jau vairākus gadus, sarakstījāmies, kad viņš atradās cietumā (pirms daudziem gadiem). Šobrīd vīra atrašanās vieta nav zināma, iespējams, atkal ir ieslodzījumā. Ir kopīgs bērns (13 gadi meitai). Kur man doties un ar kādu iesniegumu, lai mūsu laulība tiktu šķirta? Un cik tas man viss izmaksās?

A
atbild:
09. maijā, 2017
Juris Bārtulis
jurists

Tā kā laulātā atrašanās vieta nav zināma, laulības šķiršana notariālā kārtībā nebūs iespējama. Tātad būs jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu.

Ja nav īsti droši zināms, vai laulātais arī pašreiz atrodas ieslodzījumā, prasību varat celt pēc Jūsu dzīvesvietas atbilstoši Civilprocesa likuma 234. panta 1. punkta noteikumiem ("Prasību par laulības neesamību vai laulības šķiršanu var celt tiesā arī pēc prasītāja deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc prasītāja dzīvesvietas, ja pie prasītāja ir nepilngadīgi bērni.").

Jums būtu lietderīgi noskaidrot, vai laulātais nav notiesāts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu – proti, saskaņā ar Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 2. punktu  par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā maksājama valsts nodeva 142,29 eiro apmērā, bet par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā ar personu, kas notiesāta ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, jāmaksā valsts nodeva tikai 14,23 eiro apmērā. Šādā gadījumā arī iespējams celt prasību pēc savas dzīvesvietas atbilstoši Civilprocesa likuma 234. panta 3. punkta noteikumiem ("Prasību par laulības neesamību vai laulības šķiršanu var celt tiesā arī pēc prasītāja deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc prasītāja dzīvesvietas, ja laulība šķirama ar personu, kas izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā.").

Ir jādomā arī par prasības pieteikumā norādāmo laulības šķiršanas pamatu atbilstoši Ciivillikuma normām. Iespējams, ka šajā gadījumā tas varētu būt Civillikuma 72. pantā norādītais pamats – pieņemams, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz trīs gadus dzīvo šķirti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas