E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11486
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Par darbā nodarītā kaitējuma atlīdzības izmaksu, saņemot vecuma pensiju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2017
Marija

Darba devējs bijušajam darbiniekam maksā darbā nodarītā kaitējuma atlīdzību sakarā ar iegūto arodslimību, kuras dēļ ir noteikta 3. invaliditātes grupa (beztermiņa). Vai darba devējam ir jāmaksā šī atlīdzība arī pēc vecuma pensijas piešķiršanas, kuras apmērs ir lielāks par atlīdzības apmēru?

A
atbild:
08. martā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

No situācijas apraksta saprotams, ka atlīdzību par darbā nodarīto kaitējumu izmaksā darba devējs, nevis Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kas liecina par to, ka darbinieka veselībai kaitējums nodarīts līdz 1997. gada 1. janvārim – likuma “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” spēkā stāšanās laikam.

Ja šādā gadījumā kaitējuma atlīdzības saņēmējam saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām" tiek piešķirta vecuma pensija, kaitējuma atlīdzību pārrēķina saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 378 “Darbā nodarītā kaitējuma atlīdzības aprēķināšanas, finansēšanas un izmaksas kārtība”.

Vairāk skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Solvita Sukure:

“Atlīdzību pārrēķina saskaņā ar šo noteikumu 25. punktu – invaliditātes pensijas vietā ņemot vecuma pensijas apmēru (27. punkts). Kaitējuma atlīdzības izmaksa netiek pārtraukta gadījumos, ja piešķirtās pensijas apmērs ir lielāks par atlīdzības apmēru. Kaitējuma atlīdzība tiek pārrēķināta, un vecuma pensijas apmērs maina arī atlīdzības apmēru.

Piemēram, ja darbiniekam 1995. gadā darbspēju ekspertīzes komisija noteikusi darbspēju zaudējumu un piešķīrusi 3. invaliditātes grupu, kaitējuma atlīdzību aprēķina, izmantojot šādu formulu:

KA = K1 x IP, kur

KA ir kaitējuma atlīdzība;

IP – darbiniekam par iepriekšējo kalendāra mēnesi aprēķinātās invaliditātes pensijas apmērs;

K1 – kaitējuma atlīdzības koeficients, 0,35 – personām ar 3. invaliditātes grupu.

Ja, invaliditātes pensijas apmērs ir 350 eiro mēnesī, tad kaitējuma atlīdzība – 122,50 eiro (350 eiro x 0,35) mēnesī. Pensiju izmaksā valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), kaitējuma atlīdzību – darba devējs.

Tam pašam darbiniekam VSAA 2017. gadā piešķir vecuma pensiju 400 eiro mēnesī, attiecīgi kaitējuma atlīdzības apmērs ir 140 eiro ( 400 eiro x 0,35) mēnesī.

Kaitējuma atlīdzību pārrēķina ar nākamā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, no kura tiek piešķirta vecuma pensija.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas