E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11334
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai pārvaldniekam jāiekasē NĪN par pašvaldībai piederošo zemi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2017
Alīna

Vai pārvaldniekam atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 2. panta 8. daļai jāiekasē nekustamā īpašuma nodoklis par pašvaldībai piederošo zemi zem dzīvojamās mājas arī no dzīvokļu īpašniekiem? Likums nosaka, ka šāds maksājums iekasējams no: īrniekiem, nomniekiem, dzīvokļa īpašuma tiesiskā valdītāja un personām, kas dzīvojamo māju (vai tās daļu) ieguvušas līdz dzīvojamās mājas privatizācijai.

A
atbild:
10. februārī, 2017
Rīgas dome
Ilmārs Ziedonis, Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks

Saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. panta astoto daļu nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz valsts vai pašvaldības vārda, un valstij vai pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieks, kas nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus iekasē no šīs dzīvojamās mājas (tās daļu) īrniekiem, nomniekiem vai personām, kuras īpašuma tiesības uz dzīvojamo māju (tās daļu) ieguvušas līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, kā arī no dzīvokļu īpašumu tiesiskajiem valdītājiem (līdz nekustamā īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā) papildus noteiktajai īres maksai, nomas maksai vai daudzdzīvokļu mājas apsaimniekošanas maksai.

Personas, kam zemesgrāmatā nostiprinātas īpašuma tiesības uz dzīvokļa īpašumu un atbilstošu domājamo daļu no ēkai piekritīgā zemes gabala, ir nekustamā īpašuma nodokļa maksātāji par dzīvoklim piekritīgo zemes gabala daļu, pamatojoties uz likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. panta pirmo un otro daļu.

Ja personai zemesgrāmatā nostiprinātas īpašuma tiesības uz dzīvokļa īpašumu, kura sastāvā nav domājamās daļas no zemes, un minētā zeme pieder pašvaldībai, tad dzīvokļa īpašuma īpašnieks ir nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs par dzīvoklim piekritīgo zemes gabala daļu, pamatojoties uz likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. panta septīto daļu, kā tā faktiskais lietotājs.

No iepriekšminētā secināms, ka daudzdzīvokļu mājas pārvaldnieks ir nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs tikai par to pašvaldībai piederošās zemes daļu, kas piekrīt tai daudzdzīvokļu mājas daļai, kas ierakstīta zemesgrāmatā uz valsts vai pašvaldības vārda, bet nevis par to zemes daļu, kas pieder dzīvokļa īpašuma īpašniekiem vai atrodas dzīvokļa īpašuma īpašnieku faktiskajā lietojumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas