E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10955
Lasīšanai: 3 minūtes

Par uzkrāto atvaļinājumu izmantošanas kārtību jāvienojas ar darba devēju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2016
Arnis

Atvaļinājumu neesmu ņēmis 7 gadus, tikai šogad vienu kalendāro nedēļu. Vai iepriekš neizņemtie atvaļinājumi kopā nesummējas un vai var viņus izņemt tagad? Paldies par atbildi jau iepriekš!

A
atbild:
16. decembrī, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ikgadējā atvaļinājuma piešķiršanas kārtība ir noteikta Darba likuma 150. pantā:

  • Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem. Ar atvaļinājumu grafiku un tā grozījumiem iepazīstināmi visi darbinieki, un tam jābūt pieejamam ikvienam darbiniekam.
  • Darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes.
  •  Darbinieks var prasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu par pirmo darba gadu, ja viņš pie darba devēja nepārtraukti ir nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus. Darba devējam ir pienākums šādu atvaļinājumu piešķirt pilnā apmērā.
  • Sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.
  • Darbiniekam, kurš ir jaunāks par 18 gadiem, un darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā. Ja darbinieks, kurš ir jaunāks par 18 gadiem, turpina iegūt izglītību, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams, pēc iespējas saskaņojot to ar brīvlaiku izglītības iestādē.
  • Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Ja atvaļinājums ilggadēji nav izmantots, ir izveidojušies atvaļinājuma uzkrājumi. Tādējādi, lai šo situāciju risinātu, Jums var ieteikt vienoties ar darba devēju par uzkrāto atvaļinājumu izmantošanas grafiku. Tā kā par uzņēmuma normālu darba gaitu atbild darba devējs, ilgstoša (piemēram, divi un vairāki mēneši) kāda darbinieka prombūtne var būt neiespējama.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas