E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10866
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1
1
1

Studijas ārzemēs neliedz iegūt autovadītāja tiesības Latvijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. novembrī, 2016
Ieva

Palīdziet, lūdzu, interpretēt šo likumu: "Ceļu satiksmes likums 22. pants. Transportlīdzekļu vadītāju apmācība un vadītāja apliecības izsniegšana 1) kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā vai kura var pierādīt, ka pēdējos sešus mēnešus ir mācījusies Latvijā. Šā panta izpratnē personas pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, ja pastāv kāds no šādiem nosacījumiem: ...d) personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, bet tās uzturēšanās ārvalstīs saistīta ar mācībām."

Es mācos universitātē - pilna laika klātienes programmā, kuras ilgums ir trīs gadi - citā EU valstī. Lai varētu šajā valstī mācīties, priekšnoteikums ir reģistrēties kā patstāvīgajam iedzīvotājam. Esmu norādījusi savu patstāvīgo uzturēšanās adresi mītnes zemē arī Latvijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, kā to paredz Latvijas likumdošana. Tātad mācības pilna laika universitātes programmā ārvalstīs automātiski izslēdz likumīgu iespēju būt ar deklarētu dzīvesvietu Latvijā un tanī pašā laikā mācīties ārvalstīs. Tādēļ man augstāk minētais likums nav saprotams. Es vēlētos iegūt autovadītāja apliecību Latvijā. Vai, ja es savā uzturēšanās laikā Latvijā šeit arī deklarēju savu dzīvesvietu, informējot par to savu mītnes valsti un uzrādot dokumentāciju par to, ka šobrīd studēju ārvalstīs, man ir iespējams iegūt autovadītāja apliecību Latvijā? Paldies jau iepriekš, es ļoti ceru, ka kāds var man palīdzēt saprast šo likumu.

A
atbild:
01. decembrī, 2016
Elīna Gulbe
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma 22. panta pirmā daļa nosaka, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un transportlīdzekļu vadītāja apliecību var iegūt persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta atbilstoši iesniegtajiem dokumentiem vai saskaņā ar valsts reģistros pieejamo informāciju ir Latvijā. Tomēr likumā nosaukti vēl citi nosacījumi, pēc kuriem šā panta izpratnē nosakāms, vai personas pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā. Viens no tiem – “personas uzturēšanās vieta ir Latvijā, bet tās uzturēšanās ārvalstīs saistīta ar mācībām.

Līdz ar to šā panta izpratnē personas patstāvīgo dzīvesvietu ne vienmēr nosaka deklarētā adrese, un studijas ārzemēs neattur no transporta līdzekļa vadītāja apliecības iegūšanas Latvijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas