E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10786
Lasīšanai: 2 minūtes

Atlikumu PNS kontā manto vispārējā kārtībā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2016
Iveta Proveja

Labdien! Cik ilgā laikā var stāties mantojumā uz atlikušo naudu PNS kontā, un cik ilgi saglabājas PNS konts pēc tā īpašnieka miršanas?

A
atbild:
05. decembrī, 2016
Latvijas Notariāts
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

No Jūsu jautājuma saprotu, ka uz mantojuma atstājēja vārda ir atvērts PNS konts. Jūsu minētajā gadījumā mantiniekam (mantiniekiem) ir jānokārto mantojuma lieta, vēršoties pie zvērināta notāra. Zvērināts notārs, iepazīstoties ar dokumentiem, Jums sniegs detalizētu konsultāciju, kā arī sagatavos visus nepieciešamos dokumentus mantojuma lietas vešanai. Mantošanas iesniegumu jāiesniedz zvērinātam notāram, kas praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tā nav zināma, – pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv pieejams visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses un kontakttālruņi.

Saskaņā ar Civillikuma 693. pantu, ja mantojuma pieņemšanai mantojuma atstājējs noteicis zināmu termiņu, tad ieceltam mantiniekam tas jāievēro. Ja tāds termiņš nav noteikts, bet mantinieki ir uzaicināti, tad mantot aicinātam sava griba par mantojuma pieņemšanu jāizteic līdz uzaicinājumā noliktam termiņam. Ja uzaicinājuma nav bijis, tad mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskā valdījumā, bet pretējā gadījumā - no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.

Tikai pēc mantojuma apliecības saņemšanas mantinieks (mantinieki) varēs saņemt naudas līdzekļus, kas glabājas konkrētajā PNS kontā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas