E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10775
Lasīšanai: 2 minūtes

Ēka ir zemes daļa

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2016
Roberts

Labdien! Man un otram īpašniekam katram pieder puse no kopīpašuma. Kopīpašums sastāv no zemes gabala un dzīvojamās ēkas. Kopīpašuma un ēkas lietošanas kārtība ir atrunāta uz atsevišķa līguma pamata. Dzīvojamai ēkai ir atsevišķs kadastra apzīmējums. Gribēju noskaidrot, vai ir iespējams pārdot domājamās daļas, kas attiecas tikai uz dzīvojamo ēku, saglabājot pašu zemes gabalu kopīpašumā, jo man sava pusmāja nav vairs nepieciešama, tā kā esmu uzcēlis citu ēku uz blakus esošā gabala. Vai ir kādas citas iespējas, kā atteikties no savām tiesībām tikai uz dzīvojamo ēku, kas šobrīd pieder man ar otru īpašnieku uz pusēm! Paldies par atbildi!

A
atbild:
05. decembrī, 2016
Latvijas Notariāts
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Civillikuma 968. pants nosaka zemes un ēku nedalāmības principu - uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu. Tātad, pārdodot kopīpašuma daļu, šī atsavināmā daļa ir daļa no visa nekustamā īpašuma sastāva kopumā, kāds tas ir ierakstīts zemesgrāmatā un uz kuru Jums ir nostiprinātas īpašuma tiesības un šī atsavināmā daļa nevar būt daļa tikai no zemes vai ēkām. Tajā pašā laikā ir jāņem vērā starp kopīpašniekiem jau noteiktā nekustamā īpašuma lietošanas kārtība, kas būs saistoša arī nekustamā īpašuma daļas ieguvējam.

Jūsu situācijā, lai rastu juridiski pareizāko risinājumu, iesaku vērsties pie zvērināta notāra, līdzi ņemot ar konkrēto nekustamo īpašumu saistītos dokumentus. Dzīvesvietai tuvāko notāru var atrast mājaslapā www.latvijasnotars.lv, kurā ir visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses un kontakttālruņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas