E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10603
Lasīšanai: 9 minūtes
2
2

Sociālās iemaksas jūrniekam, strādājot uz ārvalstu kuģa

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2016
Ugis

Labdien. Sakiet, lūdzu, kas ir jādara jūrniekam, kurš strādā uz ārvalstu kuģiem, lai maksātu sociālo nodokli Latvijā, un cik tas ir liels?

A
atbild:
25. oktobrī, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tā kā nav informācijas ne par kuģi, uz kura strādā persona, ne par viņas darba devēju, tad sniedzam vispārīgu informāciju par jūrniekiem piemērojamiem tiesību aktiem.

Saskaņā ar Regulas Nr. 883/2004 (attiecas uz ES/EEZ valstīm un Šveici) 11. panta 3.a) un 4. punktu uz personām, kuras nodarbinātas uz jūras kuģa, kas brauc ar dalībvalsts karogu, attiecas minētās dalībvalsts (karoga valsts) tiesību akti. Tas nozīmē, ka sociālās iemaksas ir veicamas tajā dalībvalstī, ar kuras karogu brauc kuģis.

Piemēram, Latvijā dzīvojoša persona ir nodarbināta uz kuģa, kas brauc ar Maltas karogu. Uz šo personu attiecas Maltas tiesību akti, un sociālās iemaksas ir jāveic Maltā saskaņā ar šīs valsts tiesību aktos noteikto.

Savukārt, ja persona, kura tiek nodarbināta uz kuģa, kas brauc ar kādas dalībvalsts karogu, taču saņem atalgojumu no darba devēja, kam juridiskā adrese vai uzņēmējdarbības vieta ir citā dalībvalstī, ir pakļauta otras minētās dalībvalsts tiesību aktiem, ja viņa pastāvīgi dzīvo minētajā valstī.

Piemēram, ja persona, kuras dzīvesvieta ir Latvijā, ir nodarbināta uz kuģa, kas brauc ar Šveices karogu, bet saņem atalgojumu no Latvijā reģistrēta uzņēmuma, tad uz šādu personu attiecas Latvijas tiesību akti un sociālās apdrošināšanas iemaksas darba devējs par šo personu maksā Latvijā.

Atsevišķi noteikumi ir attiecībā uz personām, kuras ir nodarbinātas uz Norvēģijas starptautiskajā kuģu reģistrā reģistrētiem kuģiem. Saskaņā ar Pagaidu līgumu, kas noslēgts starp Labklājības ministriju un Norvēģijas Karalisko Darba un sociālo lietu ministriju, uz jūrniekiem, kuri dzīvo Latvijā un ir nodarbināti uz Norvēģijas Starptautiskajā kuģu reģistrā reģistrētiem kuģiem, attiecas Latvijas sociālās drošības tiesību akti. Līdz ar to Latvijā dzīvojošas personas, veicot darbu uz Norvēģijas kuģiem, sociālās iemaksas veic Latvijā. Šādiem jūrniekiem nepieciešams VSAA pieprasīt A1 sertifikātu, kas apliecinās, ka uz minēto personu attiecas Latvijas tiesību akti.

Regulas Nr. 883/2004 16. panta 1. punkts nosaka, ka dalībvalstu kompetentās iestādes vienojoties var paredzēt izņēmumus no augstāk minētajiem noteikumiem. Tas nozīmē, ja uz personu attiecas citas dalībvalsts tiesību akti, bet personas interesēs ir palikt sociāli apdrošinātai Latvijā, piemēram, īslaicīgas nodarbinātības gadījumā, tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) var vienoties ar citas dalībvalsts kompetento iestādi par to, ka uz konkrēto personu attiecas Latvijas tiesību akti. Šādā gadījumā personai jāvēršas VSAA Iemaksu nodaļā un jāiesniedz iesniegums A1 sertifikāta saņemšanai, lūdzot piemērot Regulas Nr. 883/2004 16. panta noteikumus.

Saskaņā ar Regulas Nr. 987/2009 21. panta 1. punktu darba devējam, kura juridiskā adrese vai uzņēmējdarbības vieta ir ārpus kompetentās dalībvalsts, jāpilda pienākumi, kas noteikti viņa darbiniekiem piemērojamos tiesību aktos, īpaši pienākums maksāt minētajos tiesību aktos paredzētās iemaksas, it kā tā juridiskā adrese vai uzņēmējdarbības vieta būtu kompetentajā dalībvalstī. Šā panta 2. punkts nosaka, ka darba devējs, kam nav uzņēmējdarbības vieta dalībvalstī, kuras tiesību akti ir piemērojami, un darbinieks var vienoties, ka pēdējais pilda darba devēja pienākumus tā vārdā attiecībā uz iemaksu veikšanu, neskarot darba devēja pamatpienākumus. Darba devējs nosūta paziņojumu par šādu vienošanos minētās dalībvalsts kompetentajai iestādei.

Līdz ar to par personām, kuras nodarbinātas pie citā dalībvalstī reģistrēta darba devēja un kurām ir noteikts, ka piemērojami Latvijas tiesību akti, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas Latvijā. Iemaksas var veikt darba devējs vai arī šo pienākumu var pildīt pats darbinieks, ja viņš un darba devējs ir savstarpēji vienojušies. Lai veiktu valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, darba devējam vai darbiniekam ir jāreģistrējas kā iemaksu veicējam Latvijā.

Saskaņā ar likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 13. pantu sociālajai apdrošināšanai pakļautās personas un darba devējus reģistrē Valsts ieņēmumu dienests (VID). Līdz ar to, ja uz personu saskaņā ar Regulas Nr. 883/2004 11.-16. pantu attiecas Latvijas tiesību akti, tad šādām personām ir jāreģistrējas VID.

VID reģistrēties var citas dalībvalsts darba devējs vai pats darbinieks, ja viņš  un darba devējs ir vienojušies, ka obligātās iemaksas veiks pats darbinieks.

Citas dalībvalsts darba devēja reģistrācija VID

Saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” citas dalībvalsts darba devējs ar personu, kurai saskaņā ar Regulas 883/2004 11.-16. pantu piemēro Latvijas Republikas normatīvos aktus, var vienoties par to, kādā statusā šī persona veiks valsts sociālās apdrošināšanas obligātas iemaksas (turpmāk - obligātās iemaksas): darba ņēmēja statusā vai iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja–ārvalstnieka statusā. Par šādu vienošanos citas dalībvalsts darba devējs informē VID. Darba devējs šajā gadījumā reģistrējas VID kā obligāto iemaksu veicējs, iesniedzot informāciju, kurā norādīts darba devēja nosaukums, reģistrācijas numurs (citā dalībvalstī) un juridiskā adrese.

Ja darba devējs un darbinieks ir vienojušies, ka darbinieks pilda pienākumus tā vārdā attiecībā uz iemaksu veikšanu, tad šī persona reģistrējoties uzrāda personu apliecinošu dokumentu un darba devēja kompetentajai institūcijai iesniegtās informācijas kopiju. VID šādam darba devējam piešķir 11 zīmju reģistrācijas kodu. Reģistrācijas kodu darba devējs izmantos, iesniedzot  Ministru kabineta noteikumos Nr. 827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” (turpmāk - Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumi Nr. 827)  minēto informāciju un veicot obligātās iemaksas.

Tātad citas dalībvalsts darba devējs var pats reģistrēties Latvijas Republikas VID Nodokļu maksātāju reģistrā kā darba devējs un obligātās iemaksas veikt likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteiktajā kārtībā, kādā obligātās iemaksas veic Latvijas Republikas darba devēji.

Darbinieka (fiziskas personas) reģistrācija VID iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja–ārvalstnieka statusā

Ja personai saskaņā ar Regulu Nr. 883/2004  ir piemērojami Latvijas Republikas tiesību akti – izsniegts A1 sertifikāts, un persona ir vienojusies ar darba devēju, ka obligātās iemaksas veiks pati, tad personai tās būs jāveic iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja–ārvalstnieka statusā.

Iekšzemes darba ņēmēji pie darba devēja–ārvalstnieka reģistrējas VID Nodokļu maksātāju reģistrā pēc savas dzīvesvietas adreses 10 dienu laikā no statusa iegūšanas dienas.

Reģistrējoties VID būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments. Tāpat personai jāiesniedz līgumu (kopiju) par darba veikšanu par atlīdzību.

VID šādai personai izsniegs (nosūtīs) paziņojumu, kurā būs norādīts kredītiestādes nosaukums un konta numurs, uz kuru jāpārskaita obligātās iemaksas, kā arī pārskatu iesniegšanas un obligāto iemaksu veikšanas termiņš.

Iekšzemes darba ņēmējiem pie darba devēja–ārvalstnieka ir pienākums līdz obligāto iemaksu veikšanai noteiktajam termiņam iesniegt VID ziņojumu par obligāto iemaksu objektu  un obligātajām iemaksām.

Attiecībā uz darba devēju un darba ņēmēju reģistrāciju VID  ir izstrādājis metodiskos materiālus:

Informācija par piemērojamiem tiesību aktiem un iesniegumu veidlapas A1 sertifikāta saņemšanai ir pieejamas VSAA mājaslapā www.vsaa.lv sadaļā „Pakalpojumi Eiropas Savienībā” – „Darbs citā ES valstī (A1 sertifikāts)”.

Konsultācijas par A1 sertifikātiem var saņemt VSAA Iemaksu nodaļā (Tilta iela 11/1, Rīga, LV-1005). Tālruņi konsultācijām: 67389121, 67355375, 67011805,  vai rakstot uz e-pastu: iemaksas@vsaa.lv

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 214 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas