E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10523
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Dēls ir likumiskais mantinieks

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2016
Māris

Padomju laikā dzīvoklis tika piešķirts manam tēvam no darbavietas. Kad dzīvokli privatizējām par sertifikātiem, mani vecāki bija jau šķīrušies, un mans tēvs bija ar mieru, ka dzīvokli privatizē uz mātes, nevis uz viņa paša vārda, vai arī uzreiz uz mana vārda. Mani toreiz tas neuztrauca, jo biju vēl jauns un par mantojuma lietām nedomāju. Tagad tēvs jau sen ir miris. Es joprojām dzīvoju tai pašā dzīvoklī kopā ar māti, esmu tur deklarēts un esmu vienīgais bērns saviem vecākiem. Taču māte stūrgalvīgi atsakās pārformēt dzīvokli uz manu vārdu, atrunājoties ar muļķīgiem ieganstiem. Man ir pamatotas aizdomas, ka manai mammai ir kāda vienošanās vai līgums ar trešo personu, kuru viņa no manis slēpj. Vai man kā mantiniekam ir iespējams noskaidrot par tāda līguma esamību? Vai arī es līdz ar to esmu zaudējis visas tiesības uz dzīvokli? (p.s. dzīvoklis tika privatizēts arī par tēva un par maniem sertifikātiem, jo ar mammas vien nepietika.)

A
atbild:
16. novembrī, 2016
Latvijas Notariāts
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Saskaņā ar likumu “Par valsts un pašvaldības dzīvojamo māju privatizāciju” vienu izīrētu dzīvokli piedāvā privatizēt šā dzīvokļa īrniekam un viņa ģimenes locekļiem; dzīvokļa īrnieks un viņa ģimenes locekļi var privatizēt īrēto dzīvokli, ja dzīvokļa īrnieks un viņa ģimenes locekļi noslēdz notariāli vai privatizācijas komisijas apliecinātu vienošanos par to, kurš vai kuri no viņiem privatizēs īrēto dzīvokli. Ja dzīvokļa īrnieks un viņa ģimenes locekļi vēlas privatizēt dzīvokli kā kopīpašumu, minētajā vienošanās aktā jāparedz turpmākā dzīvojamo telpu lietošanas kārtība.

No Jūsu rakstītā saprotu, ka Jūsu ģimene nav izmantojusi tiesības privatizēt dzīvokli kā kopīpašumu uz vairākiem ģimenes locekļiem, bet esat vienojušies privatizēt dzīvokli tikai un vienīgi uz Jūsu mātes vārda un māte šobrīd ir vienīgā dzīvokļa īpašuma īpašniece. Tāda ir bijusi Jūsu izvēle.

Jūsu māte kā īpašniece ir tiesīga noslēgt jebkādus ar likumu atļautus darījumus par savu mantu, tai skaitā ar trešajām personām. Viņai nav obligāta pienākuma atdot dzīvokli Jums. Mātei ir tiesības arī izlemt, informēt Jūs vai nē par kādu noslēgtu darījumu.

Ja Jūs uztrauc iespēja, ka māte vienosies ar kādu trešo personu un Jūs zaudēsiet dzīvesvietu, Jums šīs bažas būtu viņai jāizstāsta, īpaši ņemot vērā arī situāciju, lai likumu nezināšanas vai neizpratnes dēļ Jūsu māte nenoslēdz darījumus ar trešajām personām, kas patiesībā ir pretēji viņas gribai.

Lasot Jūsu aprakstīto situāciju, šķiet, ka varētu būt radies pārpratums, jo māte kā cilvēks cienījamos gados baidās zaudēt tiesības uz dzīvokli un nevēlas dzīves laikā slēgt ar Jums kādu līgumu, pārreģistrējot īpašumu uz Jūsu vārda. Tās ir absolūtas Jūsu mātes tiesības palikt nekustamā īpašuma īpašniecei līdz savam mūža galam. Jebkurā gadījumā Jūs - dēls esat likumiskais mantinieks.

Lai kliedētu bažas un uztraukumus, Jūsu ģimene var vērsties pie zvērināta notāra, kurš sniegs kvalificētu un neatkarīgu konsultāciju uz visiem jautājumiem. Lai sameklētu dzīvesvietai tuvāko notāru, iesaku apmeklēt mājaslapu www.latvijasnotars.lv, kurā ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas