E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10280
Lasīšanai: 8 minūtes
2
1
2
1

Vai lāzertaga rīkošana jāsaskaņo ar pašvaldību?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2016
Marks

Vai ir vajadzīga pašvaldības atļauja lasertaga (airsofta) spēles rīkošanai mežā, piem., Bumbukalniņā? Spēli rīko biedrība, kas nodarbojas ar sporta pasākumu organizēšanu jauniešiem.

A
atbild:
29. septembrī, 2016
Rīgas dome
Dzintra Āboliņa, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece

Jā, ja šādu spēli plānots rīkot Rīgas pašvaldībā, ir nepieciešama publiska pasākuma saskaņošana ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru. Organizējot pasākumu, jāņem vērā Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likums.

Atļauja publisku pasākumu rīkošanai nav nepieciešama tikai šādos gadījumos:

  • publisku pasākumu rīkošanai telpās;
  • publisku sporta pasākumu rīkošanai sporta bāzēs;
  • normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā reģistrētu reliģisko organizāciju rīkotajiem pasākumiem baznīcās, lūgšanu namos, kapsētās, klosteros vai šo organizāciju īpašumā (valdījumā) esošā teritorijā;
  • sapulcēm, gājieniem un piketiem, kas reglamentēti likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”;
  • bēru ceremonijām.

Jāņem vērā, ka valsts un pašvaldību iestādes publiskus pasākumus nerīko un pašvaldība neizsniedz atļauju šādu pasākumu rīkošanai piemiņas dienās, kas noteiktas 25. martā, 8. maijā, 14. jūnijā un 4. jūlijā.
 
Kā saskaņot pasākumu?
Pasākuma organizators, iesniedzot iesniegumu Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā, uzrāda pasi, bet juridiskās personas pārstāvis – arī juridiskās personas reģistrācijas apliecības kopiju un dokumentus, kas apliecina viņa tiesības pārstāvēt attiecīgo juridisko personu.

Iesniedzamie / uzrādāmie dokumenti  

  • Iesniegums par publiska pasākuma rīkošanu.
  • Fiziskai personai - pases kopija, juridiskai personai - reģistrācijas apliecības kopija, pilnvara pārstāvēt juridisko personu un pases kopija.
  • Detalizēts pasākuma plāns.
  • Pasākuma norises vietas shēma, maršruts.
  • Līgumu kopijas, kurus pasākuma organizators noslēdzis ar kārtības uzturētājiem, personām, kas atbildīgas par publiska pasākuma tehnisko drošību, kā arī sabiedrisko kārtību un drošību, uzrādot oriģinālus.
  • Pasākuma norises vietas īpašnieka (valdītāja vai apsaimniekotāja) rakstveida piekrišana tā rīkošanai, ja viņš nav pasākuma organizators.
  • Apliecinājums par pasākuma norises vietas sakopšanu pēc publiska pasākuma norises.
  • Ja nepieciešams, apliecinājums par neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu publiska pasākuma apmeklētājiem un dalībniekiem.
  • Ja nepieciešams, apliecinājums par sabiedrisko tualešu uzstādīšanu publiska pasākuma norises vietā un laikā.
  • Ja publiska pasākuma norises vietā atradīsies vai tiks izmantotas bīstamas iekārtas, pasākuma organizators iesniegumam pievieno normatīvajos aktos paredzēto bīstamo iekārtu valdītājam to lietošanai nepieciešamo atļauju un citu šo iekārtu ekspluatācijai nepieciešamo dokumentu kopijas (ekspluatācijas drošības sertifikāts), uzrādot oriģinālus.
  • Ja publiska pasākuma norises vietā atradīsies vai tiks izmantota atklāta uguns, pirotehniskie izstrādājumi vai pasākuma norise paredzēta uz ūdens, saskaņojums ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas pilsētas pārvaldi.
  • Ja publiska pasākuma laikā pirotehnisko izstrādājumu demonstrēšana tiks rīkota tuvāk par 300 metriem no kultūrvēsturiskas nozīmes objektiem, vēstures un kultūras pieminekļiem, kapsētām un kulta ēkām, saskaņojums ar Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālo vides pārvaldi.
  • Ja publiska pasākuma laikā plānots izmantot vides objektus, vizuālos materiālus vai reklāmas, saskaņojums ar Rīgas pilsētas būvvaldes Pilsētvides dizaina pārvaldi un Rīgas domes Valsts valodas dienestu.
  • Ja publisks pasākums plānots ar dzīvnieku piedalīšanos vai tā laikā tiks organizēta bezmaksas dalībnieku un apmeklētāju ēdināšana (degustācija), saskaņojums ar Pārtikas un veterināro dienestu.
  • Ja pasākuma norise paredzēta zaļajā zonā, Rīgas pilsētas publiskajos apstādījumos saskaņojums ar Rīgas domes Vides departamentu vai Rīgas pašvaldības aģentūru „Rīgas dārzi un parki”.
  • Ja pasākuma norise paredzēta uz ceļiem (jebkura satiksmei izbūvēta teritorija, kas sastāv no braucamās daļas, ietves, nomales, sadalošās joslas, saliņas), tuneļos, gājēju apakšzemes pārejās, laukumos, vai pasākuma norises laikā ir nepieciešama satiksmes ierobežošana vai slēgšana, saskaņojums ar Rīgas domes Satiksmes departamentu.
  • Ja publisks pasākums paredzēts Doma laukumā vai tiešā Doma baznīcas tuvumā, saskaņojums ar SIA „Rīgas doma pārvalde”.
  • Ja publisks pasākums paredzēts Brīvības pieminekļa vai Rīgas Brāļu kapu īpašas kārtības teritorijā, saskaņojums ar Rīgas pašvaldības aģentūru „Rīgas pieminekļu aģentūra”.
  • Ja tiek pieņemts lēmums par atļaujas izsniegšanu publiska pasākuma rīkošanai, pasākuma organizators apdrošina savu civiltiesisko atbildību. Atļauju publiska pasākuma rīkošanai pašvaldība izsniedz pēc tam, kad šā pasākuma organizators ir iesniedzis savas civiltiesiskās apdrošināšanas faktu apliecinošu dokumentu kopijas, uzrādot oriģinālus. Ja publiska pasākuma vienīgais organizators ir valsts vai pašvaldības iestāde, tā ir tiesīga neslēgt civiltiesiskās apdrošināšanas līgumu.

Saņemamie dokumenti
Rīgas pilsētas izpilddirektora atļauja vai izziņa publiska pasākuma rīkošanai.
 
Normatīvie akti, kas jāņem vērā
Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likums, Sporta likums, Ministru kabineta 27.06.2006. noteikumi Nr. 526 „Kārtība, kādā pasākuma organizators nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību publiskā pasākumā”,  Ministru kabineta 10.01.2006. noteikumi Nr. 24 „Doma baznīcas un klostera ansambļa aizsardzības noteikumi”, Ministru kabineta 13.07.2004. noteikumi Nr. 597 „Vides trokšņa novērtēšanas kārtība”, Ministru kabineta 23.09.2003. noteikumi Nr. 538 „Ieroču, munīcijas, speciālo līdzekļu, sprāgstvielu, spridzināšanas ietaišu un pirotehnisko izstrādājumu komerciālās aprites, pirotehnisko izstrādājumu klasificēšanas un izmantošanas noteikumi”, LR Augstākās padomes 02.02.1993. lēmums „Par Brīvības pieminekli un Rīgas Brāļu kapiem”, Rīgas domes 01.08.2006. saistošie noteikumi Nr. 51 „Par pašvaldības nodevu par reklāmas, afišu, sludinājumu un citas vizuālās informācijas izvietošanu Rīgā”, Rīgas domes 08.03.2005. saistošie noteikumi Nr. 91 „Par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību Rīgā”, Rīgas domes 19.06.2007. saistošie noteikumi Nr. 80 „Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā”.
 
Izziņas saņemšanas termiņš
Pašvaldība iesniegumu izskata 10 dienu laikā.
 
Maksa par izziņu
Atļaujas un izziņas publiska pasākuma rīkošanai izsniegšana ir bezmaksas pakalpojums. Paredzamie izdevumi varētu būt saistīti ar līgumu slēgšanu ar kārtības uzturētājiem, par teritorijas nomu un sakopšanu, medicīniskās palīdzības nodrošināšanu, sabiedrisko tualešu izvietošanu, civiltiesisko apdrošināšanu u.tml.
 
Saņemšanas veids
Iesniegumu iesniedz 15 dienas pirms plānotā publiskā pasākuma norises sākuma Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā.

Iesniegums var tik izskatīts Publisku pasākumu rīkošanas iesniegumu izskatīšanas komisijā, uzaicinot publiska pasākuma organizatoru vai tā pilnvarotu pārstāvi.

Atļauju vai izziņu publiska pasākuma rīkošanai saņem Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā.
 
Kontaktinformācija
Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrs, Kungu ielā 7/9.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas