E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10145
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Šķirot laulību sieva var prasīt līdzekļus no vīra, ja iesniedz pamatojumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2016
Ārija

Sveiki! Šķiros ar vīru. Iesniedzu prasību tiesā par laulības šķiršanu, uzturlīdzekļiem bērnam, līdzekļiem iepriekšējās labklājības nodrošināšanai, kā arī par aizgādību bērnam. Tad lieta ir sekojoša, "vīrs" izvairās no jebkādiem kontaktiem ar varas iestādēm. Bāriņtiesa bez viņa klātbūtnes risināja sēdi, jo tiesai nepieciešams bāriņtiesas atzinums. Atzinums tika uzrakstīts, uzrakstīts, ka bērna interesēs ir viena vecāka (mātes) atsevišķa aizgādība. Bija tiesa, "vīrs", protams, neieradās. Tiesnese tiesu atlika (pēc bāriņtiesas pārstāves lūguma, jo esot vajadzīgs arī viņa viedoklis), neko pat nenolemjot par uzturlīdzekļiem. Vēl man tiesnese pateica, ka uzturlīdzekļi iepriekšējās labklājības, tie nav uzturlīdzekļi (ka tie esot bijuši ceļojumi, dārglietas un viss tādā nodabā, bet nebūt ne uzturlīdzekļi)! Vai tā tiešām ir? Es cik lasu, tad no 2013. gada 1. janvāra uzturlīdzekļi iepriekšējam laulātajam vispār ir izslēgti no Civillikuma un ka līdz ar izmaiņām, tad tagad parasto uzturlīdzekļu vietā ir uzturlīdzekļi iepriekšējās labklājības nodrošināšanai. Vai tiešām es nepareizi saprotu? Vienkārši situācija sekojoša, dzīvojām kopā, es rūpējos par mūsu bērnu un māju, "vīrs" strādāja, pelnīja, uzturēja visu ģimeni! Līdz ar bērna ienākšanu ģimenē atliku studijas, t.i., mācības netika pabeigtas un strādājusi nebiju. Bezdarbnieku statuss man jau ir 9 mēnešus un pienācīgu darbu atrast nevaru, jo bērns vēl neiet bērnudārzā un nav neviena, kas ar bērnu varētu sēdēt, kamēr es varu strādāt. Vai tiešām, ja es līdz ar izveidojušos situāciju uzrakstīju prasībā, ka pieprasu nevis uzturlīdzekļus iepriekšējam laulātajam, bet uzturlīdzekļus iepriekšējās labklājības nodrošināšanai, tad man nepienākas uzturlīdzekļi? Uzturlīdzekļi nepieciešami, lai varu segt komunālos pakalpojumus, par kuriem laulības laikā ir maksājis "vīrs".

A
atbild:
19. augustā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Šķirot laulību tiesā, iespēju no bijušā vīra pieprasīt līdzekļus tāda labklājības līmeņa nodrošināšanai, kāds tas bijis laulības laikā, paredz Civillikuma 80. pants. Tajā teikts, ka, šķirot laulību vai pēc laulības šķiršanas, bijušais laulātais var prasīt līdzekļus, nevis  uzturlīdzekļus no otra bijušā laulātā samērā ar viņa mantas stāvokli iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai.

Ja izlemts izmantot likumā noteikto iespēju, prasībai par līdzekļu nepieciešamību no bijušā laulātā jābūt pamatotai.  Ja vīrs ir bijis apgādnieks un sieva nestrādāja algotu darbu, bet rūpējās par bērniem un mājas soli,  šķirot šādas laulības, sieviete  zaudē gan materiālo labklājību, gan var rasties arī problēmas ar piemērota darba atrašanu, jo trūkst gan pieredzes, gan atbilstošas kvalifikācijas.

Šādās situācijās bijušais laulātais var prasīt līdzekļus uzturam vai iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai, kamēr viņš nav spējīgs atrast piemērotu darbu, kas atbilst darba meklētāja fiziskām spējām, izglītībai un vecumam.

Prasības pieteikumā ir jālieto pareizā terminoloģija un jānorāda pietiekams pamatojums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas