VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
30. maijā, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Tieslietas
5
5

Pārmaiņas administratīvo pārkāpumu jomā: pārkāpējam administratīvais naudas sods jāsamaksā laicīgi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Saeimā izskatīšanai iesniegts un nodots darbam komisijā jaunais likumprojekts „Administratīvo pārkāpumu procesa likums” (APPL), kura spēkā stāšanās laiku provizoriski min ar 2016.gadu.
Lai informētu sabiedrību par jaunā likumprojekta konceptu, Tieslietu ministrijas atbildīgie speciālisti ir sagatavojuši skaidrojošus komentārus, kuros iepazīstina ar topošā likuma administratīvo sodu un to procesuālās piemērošanas aspektiem. Šajā komentārā skaidroti naudas soda uzrēķina piemērošanas nosacījumi, ja piespriestais naudas sods nav laikus samaksāts.

Informāciju sagatavoja: Jolanta Gaijsa,

TM Valststiesību departamenta Administratīvo tiesību nodaļas juriskonsulte

Atbilstoši likumprojektā "Administratīvo pārkāpumu procesa likums" noteiktajam personai ir pienākums samaksāt tai piemēroto naudas sodu pilnā apmērā brīvprātīgi likumā noteiktajā kārtībā. Ja persona šo pienākumu neizpilda, tai iestājas papildu pienākums maksāt naudas soda uzrēķinu.

Dažās Eiropas valstīs jau šobrīd administratīvo pārkāpumu jomā nostiprināts princips "maksā ātrāk, maksā mazāk". Kā piemēru var minēt Lietuvu, Franciju, Slovēniju un arī Lielbritānijas daļu Skotiju. Likumprojektā, paredzot soda uzrēķina institūtu, Latvija arī ievieš šo principu. Tā mērķis ir mudināt pārkāpējus brīvprātīgi maksāt naudas sodu likumā noteiktajā termiņā.

Tātad likumprojektā ir paredzēts, ka personai naudas sods jāsamaksā pilnā apmērā mēneša laikā no nolēmuma par sodu spēkā stāšanās, savukārt, ja ir objektīvi apstākļi, kuru dēļ naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņa laikā tā nevar izpildīt nolēmumu par sodu pilnā apmērā, iestāde var sadalīt naudas soda izpildi daļās vai atlikt tā izpildi. Taču, ja persona izvairās no brīvprātīgas naudas soda samaksas, iestājas pienākums maksāt naudas soda uzrēķinu.

Naudas soda uzrēķina kopējais apmērs ir 75% no piemērotā naudas soda summas. Naudas soda uzrēķinu piemēros trīs mēnešus, par katru mēnesi aprēķinot 25% no nolēmumā par sodu piemērotā naudas soda, sākot no brīža, kad beidzies brīvprātīgās izpildes termiņš. Piemēram, ja nolēmumā par sodu personai piemērotā naudas soda apmērs ir 100 eiro, tad šīs summas brīvprātīgas nesamaksāšanas gadījumā personai iestājas pienākums ne tikai maksāt piemēroto naudas sodu 100 eiro apmērā, bet arī naudas soda uzrēķinu - 25 eiro par vienu mēnesi. Ja soda samaksu atliks uz trim mēnešiem, tad kopējā summa, kas personai būs jāmaksā, būs 175 eiro.

Informācija par tiesiskajām sekām, kas iestāsies naudas soda brīvprātīgas nesamaksāšanas gadījumā, tajā skaitā par naudas soda uzrēķina apmēru, tiek ietverta jau sākotnējā amatpersonas lēmumā par sodu.

Turpmāk vēl.

TEMATS

Administratīvo pārkāpumu reforma (publikāciju saraksts)

Vienotas izpratnes un lasītāju ērtības labad LV portāls Tieslietu ministrijas sagatavotos komentārus par likumprojektu APPL publicē savstarpēji integrētā sasaistē:

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI