SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Santa Galiņa
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
13. oktobrī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ceļu satiksme
17
17

Kādi varētu būt sodi par rupju atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu

Saeimā pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīts likumprojekts “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”, kas paredz teju divkāršot sodu par rupju atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Vēl bargāks sods plānots, ja atļautais braukšanas ātrums tiks pārsniegts par vairāk nekā 70 km/h. Tādā gadījumā varētu tikt piemērots naudas sods transportlīdzekļa vadītājam 400 naudas soda vienību apmērā (2000 eiro) un uz trim gadiem atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

īsumā
  • Grozījumi Ceļu satiksmes likumā paredz gandrīz divkāršot sodus par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 61 km/h.
  • Pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu par vairāk nekā 70 km/h, plānots piemērot naudas sodu 2000 eiro apmērā un uz trim gadiem atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.
  • Pētījums: 71% autovadītāju ārpus apdzīvotām vietām pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, vienlaikus Latvijā ir augsts ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un smagi ievainoto skaits.
  • Dati liecina, ka ik gadu tiek fiksēts vairāk nekā 500 rupju atļautā braukšanas ātruma pārkāpumu.

Kā liecina šī gada sākumā publicētais Eiropas KPI pētījums, Latvijā 71% autovadītāju ārpus apdzīvotām vietām pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu. Vienlaikus pētījumā secināts, ka Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, vērojams izteikti augsts ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un smagi ievainoto skaits.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā pieejamie ceļu satiksmes negadījumu dati ataino, ka šogad, laikposmā līdz 1. septembrim, ceļu satiksmes negadījumos smagi ievainoti 220 cilvēki, kas ir par 126 mazāk nekā šajā laika periodā iepriekšējā gadā. Tomēr ir pieaudzis ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits. Līdz šī gada 10. oktobrim reģistrēti 103 bojāgājušie ceļu satiksmes dalībnieki, savukārt šajā laikposmā 2022. gadā bojāgājušo skaits sasniedza 85 cilvēkus. Šobrīd reģistrētais uz autoceļiem bojāgājušo skaits ir otrs augstākais pēdējo piecu gadu laikā.

Ceļu satiksmes likuma 55. panta 23. daļa noteic, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu par vairāk nekā 60 kilometriem stundā piemērojams naudas sods no 360 līdz 480 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz pusgadu. Turpretī minētā panta 24. daļa paredz, ka par šādu ātruma pārkāpšanu apdzīvotā vietā vai dzīvojamā zonā piemērojams naudas sods no 540 līdz 680 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz gadu.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas (IeM) datiem par uzsākto administratīvā pārkāpuma procesu skaitu saistībā ar Ceļu satiksmes likuma 55. panta 23. un 24. daļā minētajiem pārkāpumiem 2021. gadā tika uzsākti attiecīgi 344 un 216 administratīvā pārkāpuma procesi, bet 2022. gadā – 301 un 233. Tas liecina, ka viena gada laikā kopumā tiek fiksēts vairāk nekā 500 rupju atļautā braukšanas ātruma pārkāpumu.

“Esošie sodi par būtiskiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem neattur ievērojamu autovadītāju daļu no pārkāpumu izdarīšanas, un tie būtu jāpalielina, vienlaikus izvēršot plašāku diskusiju par kopējo sodu sistēmu saistībā ar atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu,” tā likuma grozījumu nepieciešamība pamatota likumprojekta anotācijā.

LV portāla infografika.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI