SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
10. jūnijā, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
21
21

Nepilngadīgo noziedzība Latvijā 2018. gadā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas dati liecina, ka, salīdzinot ar 2017. gadu, nepilngadīgo personu izdarīto noziegumu skaits 2018. gadā ir audzis. Atbilstoši statistikai audzis gan to pārkāpumu skaits, par kuriem paredzēta kriminālatbildība, gan to, par kuriem paredzēta administratīvā atbildība. Kā iepriekš LV portālam norādījusi Valsts policija, nepilngadīgo noziedzības kāpuma nav bijis sen.

Valsts policijas (VP) pārskatā par nepilngadīgo noziedzības stāvokli, noziedzīgos nodarījumos cietušajiem bērniem un noziedzības novēršanas problēmām 2018. gada 12 mēnešos (turpmāk tekstā – pārskats) norādīts, ka valstī kopumā nepilngadīgajām personām sastādīti 9148 administratīvo pārkāpumu protokoli, kas salīdzinājumā ar 2017. gadu ir par 2882 protokoliem vairāk. Savukārt noziedzīgi nodarījumi, ko izdarījuši nepilngadīgie un par kuriem paredzēta kriminālatbildība, valstī reģistrēti 870 gadījumos (2017. gadā tie bija 767 noziedzīgi nodarījumi). Pārskatā minēts, ka kriminālstatistikas ietvaros termins “nepilngadīgais” attiecināms uz personām vecumā no 14 līdz 18 gadiem.

Arī audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi piemēroti biežāk

Saskaņā ar pārskatā sniegto informāciju 2018. gadā palielinājies gan nepilngadīgo personu, gan administratīvo pārkāpumu skaits par smēķēšanu, narkotisko vielu iegādāšanos, glabāšanu un lietošanu, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošu vielu lietošanu vai atrašanos alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošu vielu ietekmē. Tāpat ir palielinājies protokolu skaits par sīko huligānismu un maznozīmīgu miesas bojājumu tīšu nodarīšanu, kā arī šo pārkāpumu izdarījušo nepilngadīgo skaits.

Kopš 2016. gada 1. jūnija likums Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (LAPK) paredz bērniem par administratīvajiem pārkāpumiem prioritāri piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, bet administratīvo sodu piemērot tikai, ja audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis attiecīgajā situācijā nav lietderīgs. Pārskatā norādīts, ka 2018. gadā pašvaldību administratīvās komisijas pieņēmušas 2785 lēmumus par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem saistībā ar viņu izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem, kas ir par 235 lēmumiem vairāk nekā 2017. gadā.

Pērn pašvaldību administratīvās komisijas pieņēmušas lēmumus nepilngadīgajam:

  • izteikt brīdinājumu – 1677 gadījumos;
  •  noteikt uzvedības ierobežojumus (piemēram, ārpus savas dzīvesvietas bērns var atrasties tikai līdz plkst. 18.00) – 1095 gadījumos;
  • uzlikt par pienākumu ārstēties no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vielu vai citas atkarības – 19 gadījumos;
  • uzlikt par pienākumu atvainoties cietušajai personai, ja tā piekrīt tikties ar vainīgo, – 18 gadījumos;
  • uzlikt par pienākumu ar savu darbu novērst radītā kaitējuma sekas – 5 gadījumos;
  • nodot bērnu galvojumā vecākiem vai aizbildņiem, kā arī citām personām, iestādēm vai organizācijām – 23 gadījumos.

VP skaidro, ka ar vienu lēmumu var piemērot vairākus audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus.

Visbiežāk noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu

Saskaņā ar Krimināllikuma (KL) 7. pantu noziedzīgus nodarījumus iedala kriminālpārkāpumos un noziegumos:

  • kriminālpārkāpums ir nodarījums, par kuru KL paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no 15 dienām, bet ne ilgāku par 3 mēnešiem (īslaicīga brīvības atņemšana), vai vieglāka soda veids;
  • mazāk smags noziegums ir tīšs nodarījums, par kuru KL paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par 3 mēnešiem, bet ne ilgāku par 3 gadiem, kā arī nodarījums, kurš izdarīts aiz neuzmanības un par kuru KL paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ne ilgāku par 8 gadiem;
  • smags noziegums ir tīšs nodarījums, par kuru KL paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par 3 gadiem, bet ne ilgāku par 8 gadiem, kā arī nodarījums, kurš izdarīts aiz neuzmanības un par kuru KL paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par 8 gadiem;
  • sevišķi smags noziegums ir tīšs nodarījums, par kuru KL paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par 8 gadiem, vai mūža ieslodzījums.

Atbilstoši personas vai sabiedrības interešu apdraudējuma raksturam un sabiedriskās bīstamības pakāpei nepilngadīgie pēc KL noteiktās klasifikācijas izdarījuši sekojošus noziedzīgus nodarījumus:

  • kriminālpārkāpumus – 20 gadījumos;
  • mazāk smagus noziegumus – 538 gadījumos;
  • smagus noziegumus – 281 gadījumā;
  • sevišķi smagus noziegumus – 47 gadījumos.

VP vērš uzmanību, ka noziedzīgu nodarījumu skaits pēc KL noteiktās klasifikācijas un piemērotās kriminālatbildības var atšķirties: “Ne vienmēr, izdarot noziedzīgu nodarījumu, kriminālprocesu uzsāk pēc konkrētā KL panta, bet uzsāk pēc KL nodaļas.” Pēc tam, saņemot eksperta atzinumu vai citu pierādījumu kopumu, kriminālprocesu pārkvalificē un tikai tad nosaka noziedzīga nodarījuma smaguma pakāpi.

Pārskatā norādīts, ka 2018. gadā nepilngadīgie visbiežāk ir izdarījuši noziedzīgus nodarījumus pret īpašumu, kā arī palielinājies nodarījumu skaits pret personas veselību, bet samazinājies noziedzīgu nodarījumu skaits pret tikumību un dzimumneaizskaramību, par huligānismu, kā arī to nodarījumu skaits, kas saistīti ar apreibinošu vielu lietošanu, iegādāšanos, glabāšanu, izgatavošanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI