SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
15. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 12 minūtes
2
2

Vērtīgi zināt, dodoties uz Pasaules čempionātu hokejā Krievijā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pasaules čempionāts hokejā no 6. līdz 22. maijam norisināsies Maskavā un Sanktpēterburgā.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Šogad Pasaules čempionāts hokejā no 6. līdz 22. maijam norisināsies divās Krievijas pilsētās – Maskavā un Sanktpēterburgā. Hokeja faniem der zināt dažas svarīgas lietas par robežas šķērsošanu un to, kā rīkoties krīzes situācijās, piemēram, ja nozagti dokumenti un nauda.
īsumā
  • Šķērsojot Krievijas robežu, personai obligāti līdzi jābūt derīgai pasei un vīzai.
  • Pasei jābūt derīgai vēl vismaz sešus mēnešus pēc vīzas derīguma termiņa beigām.
  • Krievijas robežu nevarēs šķērsot ar personas apliecību (eID karti).
  • Jāiegādājas ceļojuma apdrošināšanas polise un veselības un dzīvības apdrošināšanas polise.
  • Latvijas valstspiederīgajiem, ieceļojot Krievijas Federācijā, ir pienākums saņemt un aizpildīt migrācijas karti.
  • Izbraucot no Krievijas, migrācijas karte jānodod caurlaides punktā uz Krievijas Federācijas robežas.
  • Jebkuram ārvalstniekam, kurš plāno uzturēties Krievijā ilgāk par septiņām darba dienām, jāreģistrējas Federālajā migrācijas dienestā.
  • Pases nozaudēšanas vai zādzības gadījumā nekavējoties jāsazinās ar tuvāko Latvijas pārstāvniecību Krievijā.

Bez vīzas uz Krieviju netikt

Šķērsojot Krievijas robežu, personai līdzi jābūt derīgai pasei, kurā ielīmēta vīza. Pasē jābūt vismaz divām brīvām lapām, kā arī tai jābūt derīgai vēl vismaz sešus mēnešus pēc vīzas derīguma termiņa beigām. Latvijas nepilsoņi Krievijā var ieceļot bez vīzas, taču uzturēšanās termiņš Krievijas teritorijā nedrīkst pārsniegt 90 diennaktis, skaidro Ārlietu ministrija (ĀM). Jāatceras, ka Krievijas robežu nevarēs šķērsot ar personas apliecību (eID karti).

Dodoties uz hokeja čempionātu kopā ar bērnu (līdz 18 gadu vecumam), bez pases jāuzrāda papildu dokumenti, kas minēti MK noteikumos Nr. 721 "Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu".

Ja bērns, kurš ir Latvijas valstspiederīgais, uz hokeja čempionātu dosies vecāka pavadībā, papildus uzrāda:

  • tā vecāka ceļošanas dokuments ar ierakstu par radniecību ar šo bērnu, kurš pavada bērnu;
  • bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija, ja bērnu pavadošā vecāka ceļošanas dokumentā nav ieraksta par radniecību ar šo bērnu.

Ja bērns neceļos kopā ar vecāku, bet gan pilnvarotas personas pavadībā, būs jāuzrāda vismaz viena vecāka notariāli apliecināta pilnvara bērna izceļošanai no valsts šīs pilnvarotās personas pavadībā.

Likums ļauj bērnam izceļot patstāvīgi, šādā gadījumā būs jāuzrāda vismaz viena vecāka notariāli apliecināta piekrišana bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts. Ja kādu iemeslu dēļ vecāks nevar vai nevēlas izsniegt pilnvaru, to var darīt bāriņtiesa.

Jāiegādājas apdrošināšanas polise

Katram hokeja fanam pirms došanās uz Krieviju jānoformē ceļojuma apdrošināšanas polise, kas derīga Krievijā. Apdrošinājuma summa nedrīkst būt mazāka par 30 000 eiro un polises derīguma termiņam jāsedz visu plānoto uzturēšanās periodu kaimiņvalstī. Tāpat jāiegādājas arī veselības un dzīvības apdrošināšanas polise, kas sedz arī repatriācijas izdevumus personas smagas saslimšanas vai nāves gadījumā.

Jāaizpilda migrācijas karte un jāreģistrējas migrācijas dienestā

Latvijas valstspiederīgajiem, ieceļojot Krievijas Federācijā, ir pienākums saņemt un aizpildīt migrācijas karti (миграционная карта). Migrācijas karte jāiesniedz robežkontroles punktā, šķērsojot Krievijas robežu, norāda ĀM. Izbraucot no Krievijas, migrācijas karte jānodod caurlaides punktā uz Krievijas Federācijas robežas, tāpēc svarīgi to nepazaudēt.

Krievijas likumdošana paredz, ka jebkuram ārvalstniekam, kurš plāno uzturēties Krievijā ilgāk par septiņām darba dienām, jāreģistrējas Federālajā migrācijas dienestā (Федеральная миграционная служба).

"Jānodrošinās ar pases, vīzas, migrācijas kartes un reģistrācijas veidlapas kopijām."

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa skaidro: "Reģistrēšanās procedūra ietver Federālā migrācijas dienesta teritoriālās iestādes informēšanu (speciālas reģistrācijas veidlapas aizpildīšanu) par savu ierašanos konkrētajā uzturēšanās vietā.

Uzturoties viesnīcā, visas nepieciešamās reģistrācijas darbības veic viesnīcas administrācija. Paliekot pie radiem vai draugiem (tie var būt gan Krievijas pilsoņi, gan Krievijā legāli dzīvojoši ārvalstu pilsoņi), reģistrācijas procedūru veic uzņemošā puse, aizpildot paziņojuma veidlapu un iesniedzot to Federālā migrācijas dienesta teritoriālajā nodaļā."

Nozagti dokumenti un nauda – ko darīt?

ĀM aicina pasi kopā ar migrācijas karti, reģistrācijas veidlapu, vadītāja apliecību un citus dokumentus glabāt pie sevis, jo policijai ir tiesības pārbaudīt personu identitāti jebkurā vietā, tostarp uz ielas un sabiedriskās vietās. Ministrija aicina nodrošināties ar pases, vīzas, migrācijas kartes un reģistrācijas veidlapas kopijām. Tās ieteicams glabāt atsevišķi no pārējiem dokumentiem.

Transportlīdzekļa vadīšanai Krievijā nepieciešamie dokumenti ir transportlīdzekļa vadītāja apliecība, transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenti un transportlīdzekļa starptautiskais apdrošināšanas līgums (tā dēvētā Zaļā karte).

Zagļi var iekārot ne tikai personiskās mantas, bet arī automašīnu numurzīmes. Šādas zādzības kaimiņvalstī nav retums, tādēļ drošāk personīgo auto novietot tikai apsargātās autostāvvietās.

"Zagļi var iekārot arī automašīnu numurzīmes."

Pases nozaudēšanas vai zādzības gadījumā nekavējoties jāsazinās ar tuvāko Latvijas pārstāvniecību Krievijā pagaidu dokumenta – atgriešanās apliecības – saņemšanai. Šāds dokuments uz laiku aizstāj personu apliecinošu dokumentu un ļauj atgriezties Latvijā, vienu reizi šķērsojot robežu.

Atgriešanās apliecības saņemšanai pārstāvniecībā būs jāaizpilda un jāparaksta iesniegums, jāiesniedz divas krāsainas fotogrāfijas (35 x 45 mm), paskaidrojums par pases zuduma apstākļiem un jāsamaksā valsts nodeva 15 eiro apmērā.

Konstatējot pases pazušanu, jāvēršas arī tuvākajā Krievijas policijas iecirknī, lai izprasītu paziņojumu (Уведомление). Šis dokuments atvieglos pārvietošanos un izbraukšanu no Krievijas.

Naudas nozagšanas vai nozaudēšanas gadījumā arī ir iespējams saņemt palīdzību, vēršoties kādā no Latvijas pārstāvniecībām Krievijā. Pārstāvniecība palīdzēs personai sazināties ar radiniekiem vai draugiem Latvijā, kuri varētu sniegt finansiālu palīdzību un nodrošināt nepieciešamo naudas līdzekļu pārsūtīšanu, izmantojot ātro starptautisko naudas pārvedumu sistēmu pakalpojumus.

Kad vēstniecība var un kad nevar palīdzēt?

Ārlietu ministrija sniedz informāciju par tām situācijām, kurās Latvijas vēstniecība var un nevar sniegt palīdzību Latvijas valstspiederīgajiem ārvalstī.

Latvijas vēstniecība var palīdzēt:

  • ja nozagta vai nozaudēta pase – izsniegt atgriešanās apliecību;
  • ja nozagta vai nozaudēta vadītāja apliecība, automašīnas tehniskā pase un/vai automašīnas reģistrācijas numurzīmes – izsniegt izziņu no Latvijas transportlīdzekļu un vadītāju reģistra datubāzes;
  • ja persona palikusi bez iztikas līdzekļiem – palīdzēt sazināties ar radiniekiem vai draugiem Latvijā, kuri var sniegt finansiālu palīdzību un ārkārtas situācijā nodrošināt nepieciešamo naudas līdzekļu pārsūtīšanu;
  • ja noticis nelaimes gadījums – ar Valsts policijas starpniecību informēt tuviniekus, uzturēt saziņu ar Krievijas kompetentajiem dienestiem, sniegt padomu un palīdzību formalitāšu kārtošanā;
  • ja persona ir aizturēta vai apcietināta – sekot līdzi tam, vai tiek ievērotas personas likumīgās intereses, sazinoties ar vietējām tiesībaizsardzības iestādēm.

Latvijas vēstniecība nevar palīdzēt:

  • iejaukties tiesu, policijas un tiesību aizsardzības iestāžu darbībā, ja Krievijā izdarīts likumpārkāpums;
  • sniegt juridiskas konsultācijas;
  • panākt labākus ārstēšanās apstākļus slimnīcā vai ieslodzījuma apstākļus cietumā salīdzinājumā ar vietējiem iedzīvotājiem;
  • apmaksāt rēķinus par viesnīcas, jurista pakalpojumiem, medicīnisko palīdzību vai segt jebkurus citus rēķinus par sniegtajiem pakalpojumiem;
  • kārtot nepieciešamās formalitātes, kas saistītas ar tūrisma uzņēmumu, lidsabiedrību, banku vai citu iestāžu darbības jautājumiem, sameklēt apmešanās vietu.

Ierobežojumi pārtikas produktu ievešanai

Vēloties mājup vest pārtikas produktus, jāņem vērā, ka vairākām pārtikas produktu grupām noteikti ievešanas ierobežojumi, iebraucot Latvijā no trešajām valstīm, tajā skaitā no Krievijas. Pārtikas un veterinārā dienesta sagatavotajos informatīvajos materiālos norādīts, ka ievest nedrīkst gaļu un gaļas produktus – svaigu gaļu, kūpinājumus, desas u.tml. Tāpat pilnībā nedrīkst ievest pienu un piena produktus – svaigu pienu, iebiezinātu pienu, krējumu, sieru u.tml. Citus dzīvnieku izcelsmes produktus, piemēram, olas un medu, var ievest, ja produktu kopējais svars nepārsniedz divus kilogramus vienam cilvēkam. Uz saldumiem, maizi, šokolādes un konditorejas izstrādājumiem ierobežojumi neattiecas, ja to sastāvā nav gaļas produktu vai tie nav pildīti ar gaļas produktiem.

Vēlams ĀM informēt par došanos uz Krieviju

Kaut vai uz dažām dienām izbraucot ārpus Latvijas, vēlams ziņas par plānoto braucienu sniegt Ārlietu ministrijas konsulārajā reģistrā. Ziņu sniegšana ir brīvprātīga, par to nav jāmaksā un to iespējams izdarīt jebkurā diennakts laikā, izmantojot e-pakalpojumu portālā latvija.lv.

Ārkārtas situācijās konsulārajā reģistrā iekļautā informācija paātrina ceļotāju apzināšanu un nepieciešamās konsulārās palīdzības nodrošināšanu jebkurā pasaules valstī. Sniedzot informāciju, ceļotāji nodrošinās pret iespējamām problēmsituācijām.

"Pases zuduma gadījumā Latvijā varēs atgriezties, izmantojot atgriešanās apliecību."

Reģistrā ziņas persona var sniegt par sevi, par kontaktpersonu ārkārtas situācijas gadījumā. Tāpat jānorāda valsts un uzturēšanās ilgums tajā, plānotās apmešanās vieta un adrese, kā arī apdrošināšanas komersants. Sniedzot informāciju par sevi, to var sniegt arī par personu, ar kuru plānots uzturēties kopā. Ziņas var norādīt arī par ceļojuma kontaktpersonu, piemēram, grupas vadītāju, ceļojuma vai brauciena organizētāju, tūrisma operatoru.

Noderīga informācija faniem

Pasaules hokeja čempionāta 2016 oficiālā mājaslapa: http://www.iihfworlds2016.com/

Čempionāta norises vieta Maskavā, arēna ВТБ Ледовый Дворец, http://parklegends.ru/vtb-ice-palace/

Čempionāta norises vieta Sanktpēterburgā, arēna СК "Юбилейный", http://www.yubi.ru/chempionat/

Sabiedriskais transports Maskavā: http://transport.mos.ru/transport/; http://mosmetro.ru/

Sabiedriskais transports Sanktpēterburgā: http://transport.orgp.spb.ru; http://www.metro.spb.ru/

Kur iegūt papildu informāciju?

Ārkārtas situācijā var vērsties Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā Rīgā, zvanot pa tālruni +371 67016364 (darba laikā) vai ārpus darba laika Konsulārā departamenta diennakts dežurantam pa tālruni +371 26337711, kā arī rakstot uz e-pastu: palidziba@mfa.gov.lv.

Neskaidrību gadījumos par ieceļošanu Krievijā un nepieciešamajiem dokumentiem vīzas saņemšanai, jāvēršas Krievijas Federācijas vēstniecības Latvijā Konsulārajā nodaļā. Plašāka informācija mājaslapā.

Neskaidrību gadījumā par legālu uzturēšanos Krievijas teritorijā jāvēršas Federālajā migrācijas dienestā, plašāka informācija mājaslapā.
 

Latvijas vēstniecības Krievijas Federācijā Konsulārā nodaļa Maskavā:

Adrese: Čapligina iela 3, Maskava (tuvākā metro stacija: Чистые пруды, sarkanā līnija).

Tālrunis darba laikā: +7 495 232 97 43

Tālrunis ārkārtas situācijām: +7 916 017 69 80 (ārpus darba laika, brīvdienās un svētku dienās)

E-pasts: consulate.russia@mfa.gov.lv

Mājaslapa: http://www.mfa.gov.lv/moscow/konsulara-informacija
 

Latvijas Republikas ģenerālkonsulāts Sanktpēterburgā:

Adrese: Vasiljevskij ostrov, 10. līnija, 11, Sanktpēterburga

Tālrunis: +7 812 336 34 54

Tālrunis ārkārtas situācijām: +7 812 961 62 11 (ārpus darba laika, brīvdienās un svētku dienās)

E-pasts: consulate.peterburg@mfa.gov.lv

Mājaslapa: http://www.mfa.gov.lv/stpetersburg
 

Latvijas Republikas konsulāts Pleskavā:

Adrese: Narodnaja 25, Pleskava

Tālrunis: +7 811 272 53 90

Tālrunis ārkārtas situācijām: +7 911 899 39 28 (ārpus darba laika, brīvdienās un svētku dienās)

Fakss: +7 811 272 53 91

Mājaslapa: http://www.mfa.gov.lv/pskov

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI