SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
20. jūlijā, 2011
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
2
2

Kā un kam piešķir apgādnieka zaudējuma pensiju

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Apgādnieka zaudējuma pensija ir atbalsts darba nespējīgiem ģimenes locekļiem viņu apgādnieka nāves gadījumā. 2011.gada aprīlī vidējā apgādnieka zaudējuma pensija bija 94 lati mēnesī.

FOTO: www.sxc.hu

Nomirst viens no bērna vecākiem. Kā tālāk dzīvot, kā aprūpēt bērnus? Vai valsts piešķir kādu palīdzību šādās situācijās? Uz šiem un citiem jautājumiem LV portālam atbild Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta Pensiju politikas nodaļas vadītāja Dace Trušinska.

Apgādnieka zaudējuma pensija

Likums "Par valsts pensijām" paredz, ka valsts piešķir apgādnieka zaudējuma pensiju, tādējādi sniedzot atbalstu darba nespējīgiem ģimenes locekļiem viņu apgādnieka nāves gadījumā, informē D. Trušinska. Ja apgādnieka nāves cēlonis ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība, atlīdzību par apgādnieka zaudējumu piešķir un izmaksā saskaņā ar likumu "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām".

Apgādnieka zaudējuma pensiju var saņemt gan mirušā bērni, kas jaunāki par 18 gadiem, gan arī bērni neatkarīgi no vecuma, ja viņi kļuvuši par invalīdiem pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas. Tāpat šo pensiju piešķir mirušā brāļiem, māsām un mazbērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, ja viņiem nav darbspējīgu vecāku, kā arī neatkarīgi no vecuma, ja viņi kļuvuši par invalīdiem pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas un viņiem nav darbspējīgu vecāku.

Savukārt, ja iepriekšminētie ģimenes locekļi mācās vai studē vispārējās, profesionālās izglītības iestādēs vai augstskolās dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un ir vecumā līdz 24 gadiem, pensiju var saņemt arī pēc 18 gadu sasniegšanas. D. Trušinska piebilst, ka pensiju šie bērni var saņemt arī tad, ja viņi mācību iestādē saņem stipendiju.

 

Kam piešķir

Apgādnieka zaudējuma pensiju mirušā bērniem piešķir neatkarīgi no tā, vai viņi bijuši mirušā apgādībā. Citiem iepriekš minētajiem ģimenes locekļiem - tikai tad, ja viņi bijuši mirušā apgādībā.

Speciāliste skaidro, ka mirušā cilvēka ģimenes locekļi uzskatāmi par viņa apgādībā bijušiem tādā gadījumā, ja mirušais viņus uzturēja vai viņi saņēma mirušā palīdzību, kas ģimenes locekļiem bija pastāvīgs un galvenais līdzekļu avots. Apgādība ir jāpierāda brāļiem, māsām, mazbērniem. Tas nozīmē, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) ir jāiesniedz izziņa, kas pierāda apgādības faktu.

Ja bērna vecāki bija šķīrušies, bet uzturlīdzekļus vecāka vietā maksāja Uzturlīdzekļu garantiju fonds, tad situācijā, kad viens no vecākiem, kurš nemaksāja uzturlīdzekļus, ir miris, Uzturlīdzekļu garantiju fonds pārtrauc uzturlīdzekļu izmaksu. To vietā valsts bērnam maksās apgādnieka zaudējuma pensiju. Tiesa gan, tas notiks tajos gadījumos, ja mirušais vecāks pirms savas nāves ir bijis sociāli apdrošināts jeb strādājis un maksājis nodokļus, neatkarīgi no tā, vai viņš ir vai nav maksājis uzturlīdzekļus.

"Apgādnieka zaudējuma pensiju mirušā bērniem piešķir neatkarīgi no tā, vai viņi bijuši mirušā apgādībā."

D. Trušinska norāda, ka apgādnieka zaudējuma pensija pienākas arī gadījumā, ja bērns vēl nav piedzimis, bet viņa tēvs ir gājis bojā, teiksim, nelaimes gadījumā. Galvenais bērna dzimšanas apliecībā ir jābūt ierakstītam tēva vārdam. Tāpat ir jābūt miršanas apliecībai.

Savukārt, ja bērnam aprit 19 gadi un viņš beidz vidusskolu, apgādnieka zaudējuma pensijas izmaksa viņam tiek pārtraukta. Ja pēc skolas beigšanas jaunietis iestājas vispārējās profesionālās izglītības vai augstākajā mācību iestādē (pilna laika klātienē), viņam mācību iestādē ir jāpieprasa attiecīga izziņa. Tā viņam ir jāiesniedz VSAA. Attiecīgi VSAA izmaksās apgādnieka zaudējuma pensiju par tiem mēnešiem, kad tas netika izdarīts, kā arī turpinās to maksāt katru mēnesi, kamēr jaunietis mācās, bet ne ilgāk kā līdz brīdim, kad jaunietis sasniedz 24 gadus. Diemžēl šeit nedarbojas tā kārtība, kad vidusskolas pašas informē VSAA par to, ka audzēkņi turpina mācības. Līdz ar to minētā izziņa VSAA ir jāiesniedz katru gadu, atgādina speciāliste.

Arī adoptētajiem bērniem ir tādas pašas tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju kā mirušā īstajiem bērniem. 

Kā aprēķina apgādnieka zaudējuma pensiju

Apgādnieka zaudējuma pensiju aprēķina, ņemot vērā mirušā apgādnieka iespējamo vecuma pensiju. To darot, skatās, kāda ir bijusi mirušā vecāka vidējā apdrošināšanas iemaksu alga darba periodos līdz miršanas brīdim, un pieņem, ka ar tādu algu mirušais būtu strādājis, līdz sasniegtu vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu. Ja mirušā apdrošināšanas iemaksu alga viņa darba periodos ir bijusi mazāka par 40% no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai arī ja mirušais pēc 1996. gada nav strādājis, tad iespējamo vecuma pensiju aprēķina, pieņemot, ka apgādnieks ir strādājis ar algu, kas vienāda ar 40% no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (kalendārā gadā, kas beidzas gadu pirms tā gada, kurā tiek piešķirta pensija).

Ja mirušais ir strādājis līdz 1996. gadam, tad apdrošināšanas (darba) stāžs ir jāpierāda ar attiecīgiem dokumentiem. No 1996. gada visa nepieciešamā informācija ir VSAA rīcībā. Lēmumu par apgādnieka zaudējuma pensiju pieņem viena mēneša laikā kopš iesnieguma saņemšanas. Ja ir nepieciešami papildu dokumenti darba stāža pierādīšanai vai papildu informācija, tad lēmumu pieņem četru mēnešu laikā.  

"Apgādnieka zaudējuma pensija pienākas arī gadījumā, ja bērns vēl nav piedzimis, bet viņa tēvs ir gājis bojā, teiksim, nelaimes gadījumā."

Pensijas apmēru aprēķina atkarībā no bērnu skaita. Tas nozīmē, ka vienam bērnam tie ir 50% no mirušā vecāka iespējamās vecuma pensijas, diviem bērniem – 75% no pensijas, trīs un vairāk bērniem – 90% no pensijas. Speciāliste uzsver: pensija katram bērnam nevar būt mazāka par 65% no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta. 2011. gadā - 29,25 latiem (invalīdam kopš bērnības – 48,75 latiem). Savukārt kopējais apgādnieka zaudējuma pensijas apmērs nedrīkst būt mazāks par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru. 2011. gadā tie ir 45 lati, invalīdiem kopš bērnības - 75 lati.

Ja apgādnieka zaudējuma pensiju saņem trīs bērni, bet viens no tiem sasniedz 18 gadu vecumu, tad apgādnieka zaudējuma pensija tiek sadalīta uz diviem bērniem, ņemot vērā, ka katrs bērns nedrīkst saņemt mazāk par 65% no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta jeb 29,25 latiem. Ja bērni dzīvo dažādās ģimenēs, tad katrs no viņiem saņem sev pienākošos pensijas daļu, kas izdalīta no kopējā pensijas apmēra.

Ja cilvēks nav strādājis un viņam nav bijušas sociālās apdrošināšanas iemaksas, tad apgādnieka zaudējuma gadījumā Latvijas pilsoņu, nepilsoņu, ārvalstnieku un bezvalstnieku, kuriem piešķirts personas kods un kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā, bērniem izmaksā nevis apgādnieka zaudējuma pensiju, bet valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. To paredz Valsts sociālo pabalstu likums.

"Arī adoptētajiem bērniem ir tādas pašas tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju kā mirušā īstajiem bērniem. "

Bērniem, kuri zaudējuši abus vecākus, apgādnieka zaudējuma pensiju aprēķina gan no tēva, gan no mātes iespējamās vecuma pensijas, skaidro D. Trušinska. Apgādnieka zaudējuma pensijas apmērs par katru no vecākiem nedrīkst būt mazāks par 65% no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta. 2011. gadā – 29,25 latiem, invalīdam kopš bērnības – 48,75 latiem.

Pensijas pieprasīšana

Apgādnieka zaudējuma pensiju piešķir tam cilvēkam, kurš to pieprasa, nevis pašam bērnam. Ja abi vecāki miruši, apgādnieka zaudējuma pensiju bērnam pieprasa viņa aizbildnis.

Lai pieprasītu apgādnieka zaudējuma pensiju, VSAA jāiesniedz:

  • iesniegums pensijas piešķiršanai;
  • miršanas apliecība;
  • bērna dzimšanas apliecība;
  • dokumenti, kas apliecina mirušā apdrošināšanas (darba) stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim;
  • radniecību apliecinoši dokumenti;
  • bērna invaliditātes dokuments;
  • dokumenti par atrašanos mirušā apgādībā;
  • mācību iestādes izziņa, ja bērns ir sasniedzis 18 gadu vecumu.

Dokumentus pensijas pieprasīšanai var iesniegt jebkurā VSAA nodaļā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

"Apgādnieka zaudējuma pensiju piešķir tam cilvēkam, kurš to pieprasa, nevis pašam bērnam."

Pensiju piešķir no apgādnieka miršanas dienas, ja dokumenti iesniegti 12 mēnešu laikā pēc apgādnieka nāves. To pārskaita uz norādīto bankas kontu vai arī piegādā mājās. Tiesa gan, piegāde mājās nav bezmaksas – par to jāmaksā 1,22 lati. Pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas bērns pats var atvērt kontu, uz kuru pārskaitīt minēto pensiju.

Pensijas apmēri

Apgādnieka zaudējuma pensiju 2011. gada 1. ceturksnī saņēma 23 139 tūkst. cilvēku. Speciāliste norāda, ka arī, salīdzinot pa gadiem, dati ir samērā līdzīgi. Tā, piemēram, 2006. gadā šo pensiju saņēma 23 761 cilvēks, 2007. gadā pensijas saņēmēju skaits nedaudz samazinājās, sasniedzot 22 119 cilvēkus. Savukārt 2008. un 2009. gadā tas ir nedaudz pieaudzis – 24 772 un 24 343 cilvēki, 2010. gadā minēto pensiju saņēma 23 802 cilvēki.

Apgādnieka zaudējuma pensijai nav noteikts maksimālais apmērs. Lai gan piešķirtās pensijas vidējais lielums no 2006. līdz 2009. gadam pakāpeniski ir pieaudzis no 68,17 līdz 97,72 latiem, kopš 2010. gada tam ir vērojama tendence samazināties, sasniedzot 95,87 latus. Šā gada 1. pusgadā pensijas apmērs turpina samazināties un ir 94,66 lati. Pēc statistikas datiem, 2011. gada aprīlī vidējā apgādnieka zaudējuma pensija bija 94,31 lats mēnesī.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI