NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
27. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Labklājība
4
4

Zini darba tiesības un esi drošs!

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kampaņas simbolam izvēlēts glābšanas riņķis kā zīme, ka darbiniekam savu tiesību pārzināšana ir glābējs brīžos, kad darba devējs grib rīkoties vai rīkojas netaisnīgi.

Šodien sākas Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības akcija „Zini darba tiesības! Esi drošs!”. Tās laikā visu novembri publiskās bezmaksas konsultācijās vairākās Latvijas pilsētās, ar informatīviem materiāliem, īpašiem videoklipiem televīzijā un kino cilvēki tiks informēti par darbinieku tiesībām.

„Informācijas par darba tiesībām nekad nevar būt par daudz,” atzīst labklājības ministrs Uldis Augulis. Viņš uzsver, ka darba tiesības ir jāskaidro vēl un vēl, īpašu vērību veltot jauniešiem, kas ienāk darba tirgū: „Tūlītēju labumu gūšana ir vilinājums daudziem strādājošajiem. Par to liecina lielais nelegālās nodarbinātības īpatsvars – vairāk nekā 30 procenti. Toties tad, kad šie cilvēki paliek bez darba, viņi nevar saņemt arī valsts atbalstu, tā uzliekot papildu slogu pašvaldībām.”

Lai gan atbildīgās institūcijas regulāri informē iedzīvotājus par viņu tiesībām darba tirgū, aptaujas rāda, ka zināšanu tomēr pietrūkst. Pētījumu centra SKDS pērn veiktajā aptaujā 42% iedzīvotāju atzinuši, ka par darba tiesībām ir vāji vai ļoti vāji informēti. Tikmēr darba tiesību pārkāpumu skaits Latvijas uzņēmumos palielinās. Pērn pirmajos deviņos mēnešos darba tiesību jautājumu pārkāpumi veidoja 14% no kopumā Valsts darba inspekcijas konstatētajiem pārkāpumiem, bet šogad deviņos mēnešos to īpatsvars pieaudzis jau līdz 20 procentiem.

Nezina, kamēr neattiecas uz pašu

Darba tiesību pārkāpumu skaita palielināšanos izjūt arī LBAS darba tiesību konsultants Kaspars Rācenājs. Viņš atzīst: „Jā, cilvēki darba tiesības pārzina slikti, un tam var rast vairākus izskaidrojumus. Piemēram, darbaspēks nemitīgi mainās – par strādājošajiem kļūst jauni cilvēki, kas iepriekš nav bijuši darba attiecībās. Turklāt cilvēki nezina likumus, kamēr tie neattiecas uz viņiem. Vai, teiksim, tie, kas brauc tikai ar savu automašīnu, zina, kas vispār ir e-talons, kur to nopirkt un kā papildināt? Nezina, jo tas uz viņiem neattiecas. Tāpat ir ar darba tiesībām. Par tām diemžēl sāk interesēties tikai tad, kad jau piemeklējusi kāda problēma.”

"Ja cilvēki labāk zinātu darba tiesības, strīdi bieži vien nenonāktu līdz tiesai, un tas atvieglotu arī Latvijas tiesu sistēmas darbu."

Šogad LBAS konsultatīvajos centros 60% apmeklētāju jautājumu ir par neizmaksātu darba algu, bet 40% - par nepamatotu atlaišanu. Problēmu ir daudz, un cilvēki nāk pat ar ļoti vienkāršiem jautājumiem, jo nezina uz tiem atbildes. Savukārt šo darbinieku nezināšanu izmanto darba devēji un pieļauj ārkārtīgi rupjus pārkāpumus: atlaiž darbiniekus slimības vai bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, atlaiž viņus, pašiem darbiniekiem nezinot.

Tāpat joprojām darba devēji par atlaišanu neziņo Valsts ieņēmumu dienestam, neatdod atlaistajiem darbiniekiem dokumentus un strādājošie nezina, kā šādā brīdī rīkoties. LBAS konsultanti šogad palīdzējuši vismaz 2000 cilvēkiem un sagatavojuši jau vairāk nekā 200 prasības pieteikumu tiesai. „Ja cilvēki labāk zinātu darba tiesības, strīdi bieži vien līdz tiesai nenonāktu, un tas atvieglotu arī Latvijas tiesu sistēmas darbu,” uzsver K. Rācenājs. 

Mājaslapa tieši darba tiesību jautājumiem

„Lai arī informētība par darba tiesībām pēdējos gados Latvijā pakāpeniski ir pieaugusi, tā joprojām nav apmierinoša. Darbiniekiem ir pamatzināšanas par savām tiesībām, tomēr trūkst izpratnes, kā risināt dažādas problēmsituācijas. Tāpēc mēs ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu un aktīvu savu darba attiecību konsultantu līdzdalību esam veidojuši kampaņu tā, lai pēc iespējas vairāk ne vien informētu, bet arī atbildētu uz specifiskiem jautājumiem un palīdzētu ar padomiem,” saka LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

"Visi, kam ir jautājumi par darba tiesībām, kampaņas laikā aicināti uz publiskajām konsultācijām dažādās Latvijas pilsētās noteiktos datumos no pulksten 14 līdz 17."

Tādēļ kampaņas ietvaros izveidota īpaša darba tiesībām veltīta mājaslapa, kur atrodama gan pamatinformācija par Darba likumu, gan bezmaksas konsultantu kontakti, gan arī iespēja pieteikt savu labo piemēru - atbildīgāko darba devēju. Tāpat mājaslapā ir iespēja uzdot savu jautājumu un saņemt uz to atbildi, kā arī iegūt īpašu materiālu ar padomiem un piemēriem par to, kam jābūt ietvertam darba līgumā.

Aicina uz bezmaksas konsultācijām

Visi, kam ir jautājumi par darba tiesībām, kampaņas laikā aicināti uz publiskajām konsultācijām dažādās Latvijas pilsētās noteiktos datumos no pulksten 14 līdz 17. Kā skaidro K. Rācenājs, konsultācijas notiks līdzīgi kā lekcijas. Vispirms konsultants dos vispārīgu ieskatu darba tiesību jautājumos, bet tad atbildēs uz klātesošo jautājumiem.

"Cilvēki nezina likumus, kamēr tie konkrētā situācijā neattiecas uz viņiem pašiem."

Konsultācijas notiks

Rīgā 2. un 23. novembrī – LBAS telpās Bruņinieku ielā 29/31,

Madonā 4. novembrī – Madonas Kultūras namā Raiņa ielā 12,

Bauskā 8. novembrī – Bauskas Tautas namā Kalna ielā 18,

Preiļos 9. novembrī – Preiļu novada kultūras centrā Raiņa bulvārī 28,

Ventspilī 10. novembrī – Ventspils Galvenajā bibliotēkā Akmeņu ielā 2,

Dobelē 12. novembrī – Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrā Brīvības ielā 7,

Smiltenē 23. novembrī – Smiltenes novada kultūras un sporta centrā Gaujas ielā 1,

Saldū 24. novembrī – Saldus Kultūras centrā Brīvības ielā 16,

Krāslavā 24. novembrī – Krāslavas Kultūras namā Rīgas ielā 26.

Portāls „LV.LV” atgādina, ka arī šajā interneta vietnē ir noderīgs informatīvs resurss darba ņēmējiem, piemēram, sadaļā “Speciālists atbild” ir tēma “Darba tiesības”, kas sniedz ieskatu par iespējamiem risinājumiem dažādās situācijās.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI