SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
27. decembrī, 2013
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
1
2
1
2

Pensiju likuma grozījumi, kas stājas spēkā 2014.gadā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Nākamgad stājas spēkā virkne likuma „Par valsts pensijām” normu, kas pieņemtas gan ar grozījumiem pirms pusotra gada, gan šogad. Visiem svarīgākās ir izmaiņas pensijas vecuma paaugstināšanā. Taču ir arī citas izmaiņas, ko izmanto cilvēki pensionēšanās vecumā dažādās situācijās.
īsumā

2014.gadā:

  • Sāk par 3 mēnešiem pieaugt pensijas vecums.
  • Vienlaikus pieaug arī priekšlaicīgās pensijas vecums.
  • Tiesības uz vecuma pensiju, ja ir 15 gadu apdrošināšanas stāžs.
  • Pensiju varēs pieprasīt par pusgadu iepriekš.
  • Invaliditātes pensijas saņēmējiem, kam vecuma pensija piešķirta no 2012.gada, izmaksās piemaksu, ja tā noteikta pie invaliditātes pensijas.

Pensijas vecums – ar katru gadu par 3 mēnešiem lielāks

No 2014.gada 1.janvāra vispārējais pensionēšanās vecums sociāli apdrošinātiem cilvēkiem pakāpeniski palielināsies par trim mēnešiem ik gadu, līdz 2025.gadā tas sasniegs 65 gadus. Līdz ar to pensionēšanās vecums nākamgad būs 62 gadi un 3 mēneši (pašlaik 62 gadi).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piedāvā piemēru. 1952.gada 10.janvārī dzimušai personai, kura 2014.gada 10.janvārī sasniegs 62 gadu vecumu, pensionēšanās vecums iestāsies 2014.gada 10.aprīlī, kad tās vecums būs 62 gadi un 3 mēneši.

Ja ir interese, jebkurš var uzzināt savu pensionēšanas laiku – gadu un mēnesi, kad pēc likumā noteiktā paaugstināšanas grafika būs tiesības uz vecuma pensiju. Tas ir atrodams VSAA mājaslapā ievietotajā tabulā Pensijas vecuma paaugstināšana no 62 līdz 65 gadu vecumam. Jāskatās savs dzimšanas gads un datums. Tabulā atradīsit pensionēšanās vecumu un pensionēšanās gadu.

Piemēram,  dzimšanas gads ir 1953.gada 16.jūnijs (tabulā ieraksts 06.1953.) Blakus ailēs ir norādes – 62 gadi un seši mēneši (pensionēšanās vecums) un 12.2015. (pensionēšanās gads). Tātad personai tiesības uz vecuma pensiju būs 2015.gada 16.decembrī.

Priekšlaicīgās pensijas vecums – arī paaugstinās par 3 mēnešiem katru gadu

Likumā ar grozījumiem kā pastāvīga tika nostiprināta norma par tiesībām uz pensiju divus gadus pirms pilnā jeb īstā pensijas vecuma sasniegšanas. Arī priekšlaicīgās pensionēšanās vecums pakāpeniski palielināsies par trim mēnešiem ik gadu, līdz būs sasniegts 63 gadu vecums. 2014.gadā priekšlaicīgās pensionēšanās vecums būs 60 gadi un 3 mēneši.

LV portālam ir jautāts, vai tad, ja šogad aprit 60 gadu un izmantotu tiesības pieprasīt pensiju priekšlaicīgi, pilno vecuma pensiju varēs saņemt no 62 gadu vecuma? Nē, tas nebūs iespējams 62 gadu vecumā. Kā paskaidroja VSAA speciālisti, tad persona, kura ir dzimusi 1953.gada novembrī un pieprasījusi vecuma pensiju priekšlaicīgi līdz 2013.gada 31.decembrim, vecuma pensiju pilnā apmērā varēs saņemt 62 gadu un 9 mēnešu vecumā, kad iestāsies likumā noteiktais pensionēšanās vecums. 1953.gada novembrī dzimušajiem tas būs 2016.gada augustā.

Jāatceras, ka priekšlaicīgās pensijas saņemšanai nepieciešams vismaz 30 gadu apdrošināšanas stāžs – šis noteikums likumā nav mainīts.

"Par pieciem gadiem pieaug apdrošināšanas stāžs, lai būtu tiesības uz vecuma pensiju."

VSAA arī atgādina, ka priekšlaicīgās vecuma pensijas izmaksai ir noteikti ierobežojumi līdz īstā pensionēšanās vecuma sasniegšanai: nestrādājošām personām, kurām piešķirta vecuma pensija priekšlaicīgi, izmaksā 50% no piešķirtā pensijas apmēra.

Personām, kurām ir piešķirta vecuma pensija priekšlaicīgi, laikā, kad tās kļuvušas par obligāti sociāli apdrošināmajām personām (darba ņēmējiem vai pašnodarbinātajiem), vecuma pensiju priekšlaicīgi neizmaksā.

Vecuma pensija priekšlaicīgi tiek piešķirta uz mūžu, līdz ar to, sasniedzot īsto pensijas vecumu, vecuma pensija būs tā pati priekšlaicīgi piešķirtā vecuma pensija, mainīsies tikai tās izmaksas nosacījumi.

Pēc vecuma pensijas priekšlaicīgas piešķiršanas tiek ierobežota citu pakalpojumu saņemšana, t.i., iespēja saņemt bezdarbnieka pabalstu un invaliditātes pensiju, kā arī tiek samazināts piešķirtās apdrošināšanas atlīdzības apmērs. Tātad, ja cilvēkam piešķirta priekšlaicīgā pensija, viņš turpina strādāt un pensiju nesaņem. Zaudējot šajā laikā darbu, vairs nav tiesību uz bezdarbnieka statusu un bezdarbnieka pabalstu.

Pensija daudzbērnu vecākiem - piecus gadus ātrāk

No 2014.gada pakāpeniski pieaugs arī vecums, no kura saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 11.panta ceturtās daļas nosacījumiem ir tiesības doties pensijā piecus gadus pirms likumā noteiktā pensijas vecuma vecākiem un aizbildņiem, kas aprūpējuši piecus un vairāk bērnus vai bērnu invalīdu.

Piemēram, 1957.gada decembrī dzimušajiem vispārējais pensionēšanās vecums būs 64 gadi un tiesības uz vecuma pensiju būs 2021.gada decembrī; savukārt ātrākai pensijas saņemšanai nepieciešamais vecums būs 57 gadi un 6 mēneši, kas iestāsies 2015.gada jūnijā.

LV portāls jau ir rakstījis, ka šai iedzīvotāju grupai, kam ir tiesības uz pensiju piecus gadus ātrāk, jau no 2012.gada 18.jūlija ar grozījumiem likumā no 30 uz 25 gadiem ir samazināts nepieciešamais apdrošināšanas stāžs.

Pensionēšanās iespēja ar atpakaļejošu datumu – 6 mēneši

Dažādu iemeslu dēļ cilvēks var būt situācijā, ka viņš nepieprasa piešķirt pensiju no tieši tā datuma, kad uz to rodas tiesības, bet vēlāk. Līdz šim likumā "Par valsts pensijām" ir noteikts, ka pensiju (arī priekšlaicīgo) var piešķirt par periodu vienu gadu iepriekš. Ar likuma grozījumiem, kas stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī, noteikts, ka personas, kurām ir tiesības uz pensiju, to no tiesību rašanās dienas varēs pieprasīt 6 mēnešu laikā.

Tātad pensiju piešķirs ar dienu, kad radušās tiesības uz to, taču ne agrāk kā 6 mēnešus (iepriekš 12 mēnešus) pirms pensijas pieprasījuma iesniegšanas.

VSAA piemērs. Personai 2013.gada 1.martā radās tiesības uz vecuma pensiju ar atvieglotiem noteikumiem, taču persona neizmantoja šīs tiesības un pensiju nepieprasīja. Pieprasot šo pensiju 2014.gada 15.janvārī, tiesības uz pensiju būs ne ātrāk kā no 2013.gada 15.jūlija.

Vecuma pensijai – lielāks minimāli nepieciešamais stāžs

Vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs turpmāk būs 15 gadi. Pašlaik likums prasa 10 gadu stāžu, lai būtu tiesības uz valsts vecuma pensiju.

VSAA piemērs. Personai 2014.gada maijā, sasniedzot pensijas vecumu, ir pierādīts apdrošināšanas stāžs līdz 1996.gadam 12 gadi, bet pēc 1996.gada 1.janvāra nav apdrošināšanas periodu, par kuriem veiktas vai bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, līdz ar to personai nav tiesības uz vecuma pensiju.

No 2025.gada minimālajam apdrošināšanas stāžam prasība būs 20 gadu, tā pašreiz paredz likums.

Invaliditātes pensijas saņēmējiem

Vēl vieni grozījumi Pensiju likumā attiecas uz vecuma pensijas saņēmējiem, kuriem tā piešķirta invaliditātes pensijas vietā. Runa ir par piemaksu (0,70 Ls mēnesī) par katru apdrošināšanas stāža gadu, ko vispārējā gadījumā, pēc 2012.gada piešķirot vecuma pensiju, vairs neaprēķina.

Labklājības ministrija informē, ka cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem no 2012.gada 1.janvāra invaliditātes pensijas vietā piešķirta vecuma pensija un līdz vecuma pensijas piešķiršanas dienai pie invaliditātes pensijas bija noteikta piemaksa par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim, no vecuma pensijas piešķiršanas dienas uz invaliditātes laiku piešķirs piemaksu pie vecuma pensijas par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim.

"Vecuma pensija priekšlaicīgi tiek piešķirta uz mūžu."

Ja tiesības uz piemaksu radušās laikā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.aprīlim, piemaksu piešķirs no vecuma pensijas piešķiršanas dienas un nesaņemto piemaksu izmaksās 2014.gada maijā vienlaikus ar maija pensiju.

Plašāk par to var izlasīt LV portāla skaidrojumā Pensiju likuma grozījumi – piemaksas, invaliditātes pensijas vietā piešķirot vecuma pensiju.

Nākamgad – pensija izmaksās eiro

Visi maksājumi, ko, sākot ar 2014.gada 1.janvāri izmaksās VSAA, būs eiro valūtā neatkarīgi no tā, par kādu laiku tie būs aprēķināti.

Summa tiks konvertēta no latiem uz eiro pēc noteiktā konvertācijas kursa 1 eiro = 0,702804 lati. Lai iegūtu precīzu summu, summa latos jādala ar 0,702804 un jānoapaļo līdz divām zīmēm aiz komata. Piemēram, ja pensija ir 231 lats, tad eiro tā būs 328,68.

Pensijas ar iedzīvotāju nodokli neapliekamais minimums nemainās. Pašreiz gadā tas ir 1980 latu - 165 lati mēnesī. No nākamā gada neapliekamais minimums būs 2820 eiro, tas ir, 235 eiro mēnesī. Summa noapaļota līdz veseliem eiro par labu pensijas saņēmējam. Tas noteikts ar grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

No kā atkarīga pensija?

Vecuma pensiju aprēķina, ņemot vērā pensijas pieprasītāja:

  • uzkrāto pensijas kapitālu laikā no 1996.gada 1.janvāra līdz pensijas piešķiršanas mēnesim;
  • vidējo apdrošināšanas iemaksu algu laikā no 1996.gada janvāra līdz 1999.gada decembrim;
  • apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim;
  • laika posmu (gados), par kuru no pensijas piešķiršanas gada tiek plānota vecuma pensijas izmaksa (koeficients G).
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI