E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9469
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba samaksa par svētku dienām, kad būtu bijis jāstrādā, pienākas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2016
Sabīne

Vai darbiniekiem saskaņā ar Darba likuma 74. pantu apmaksājamas svētku dienas (kaut arī darbinieks nestrādā, bet svētku diena iekrīt paredzētajā darba dienā)? Ja darbiniekiem noteikts summētais darba laiks, bet darbs notiek no pirmdienas līdz piektdienai 8 stundas dienā. Darbiniekiem patlaban tiek apmaksātas tikai reāli nostrādātās stundas. Un rezultātā mēnešos, kad ir svētku dienas, kas iekrīt darba dienās, darbiniekiem tiek samaksāta mazāka alga, nekā tad, ja svētku dienu nebūtu, jo svētku dienās tiem nav jāiet uz darbu, tāpēc nav arī samaksas. Vai tā ir pareizi? Vai gadījumā uz summēto darba laiku arī neattiecas Darba likuma 74. pants, ka darbinieki darbu neveic attaisnojošu iemeslu dēļ un par to pienākas darba samaksa?

A
atbild:
27. aprīlī, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jā, atbilstoši Darba likuma 74. panta pirmās daļas 8. punktam darba devējam ir pienākums izmaksāt atlīdzību, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā.

Ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, viņam izmaksā vidējo izpeļņu. Ja darbiniekam ir noteikta laika alga, šā panta pirmajā un otrajā daļā minētajos gadījumos viņam izmaksā noteikto darba samaksu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 261 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas