E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9128
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz vecāku pabalstu var izmantot viens no vecākiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2016
rūta

Labdien! Vēlējos uzzināt par maternitātes pabalstiem. Septiņus gadus atpakaļ, kad dzima mans dēliņš, bija tāda iespēja, ka maternitātes pabalstu rēķināja no tēva maksātajiem nodokļiem, bet dekrētā sēdēju es (mamma). Vēlējos uzzināt, vai tagad ar ir iespējams tā darīt? Zinu, ka likumi jau pa pāris reizēm šajā jautājumā ir mainījušies.

A
atbild:
14. martā, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Sievietei, kura ir bērniņa gaidībās un strādā algotu darbu vai ir pašnodarbināta, tuvojoties paredzamajam dzemdību laikam, ir tiesības doties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un saņemt maternitātes pabalstu, un sekojoši tam var pieprasīt vecāku pabalstu jeb tautā saukto „māmiņu algu”.

Joprojām ir iespēja vecāku pabalstu pieprasīt un saņemt vienam no vecākiem – vai nu māmiņai, vai tētim. Ģimenē vienojas – kurš no vecākiem būs pabalsta saņēmējs.

Sociāli apdrošinātām personām tiesības uz vecāku pabalstu rodas ar nākamo dienu pēc dzemdību atvaļinājuma beigu datuma, jo vienlaikus par viena un tā paša bērna kopšanu nevar saņemt maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu.

Ja vecāku pabalsta pieprasītājs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, vecāku pabalstu izmaksā piešķirtajā apmērā. Savukārt, ja pabalsta pieprasītājs turpina strādāt un neizmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tāpat vienlaikus ar vecāku pabalstu tiks piešķirts arī bērna kopšanas pabalsts (171 eiro mēnesī līdz bērna 1,5 gada vecumam).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas