E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8486
Lasīšanai: 3 minūtes

Dzīvokļa pabalsta apmēram kritērijus nosaka pašvaldība

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2015
Lenija

Labdien! Paldies par jūsu atbildi uz jautājumu "Sociālā palīdzība tiem, kam mazi ienākumi". Taču tajā netika sniegta precīza atbilde uz vienu no jautājumiem. Proti, par to, kādai ir jābūt maksimālai dzīvokļa platībai metros, lai vientuļš pensionārs varētu pretendēt uz sociālo palīdzbu. Jūs rakstāt, ka iespējamā palīdzība atkarīga no tā, kādi ir Jūsu ienākumi, vai ir īpašumi un arī naudas uzkrājumi. Ja šim vientuļam pensionāram ir īpašumā savs privatizētais dzīvoklis, kādai ir jābūt dzīvokļa maksimālai platībai, lai šim cilvēkam pienāktos sociālā palīdzība?

A
atbild:
08. decembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālā palīdzība nav atkarīga no tā – vai cilvēkam dzīvoklis ir mazs vai liels, ja tas ir viņa vienīgais nekustamais īpašums. Pašvaldības sociālais dienests piešķir pabalstus saviem iedzīvotājiem pamatvajadzību apmierināšanai, vērtējot visus viņa ienākumus un materiālo situāciju. Kritēriji dzīvokļa pabalstam ir uzrakstīti konkrētās pašvaldības saistošajos noteikumos. Ar tiem Jums vajadzētu iepazīties savā pašvaldībā.

Likumā „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” paredzēts, ka dzīvokļa pabalstu piešķir dzīvojamās telpas īres vai pārvaldīšanas maksas un maksas par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, segšanai.

Ja pašvaldības sociālais dienests nosaka cilvēkam trūcīgā vai maznodrošinātā statusu, kas dod tiesības uz dzīvokļa pabalstu, tā summa tiek aprēķināta atbilstoši pašvaldības noteikumos paredzētajām normām. Tās attiecas gan uz  platību, gan komunālo maksājumu apmēru. Proti, tiesības uz dzīvokļa pabalstu nenozīmē, ka to piešķirs, lai varētu apmaksāt vienam cilvēkam ļoti lielu dzīvokli un līdz ar to milzīgus komunālos maksājumus par visu platību. Pašvaldībās noteikumi un izdevumu normas var būt atšķirīgas. Piemēram, Rīgā atbalsts noteikts līdz EUR 4,27/m² par dzīvojamās telpas īri - par dzīvokļa kopējo platību 32 m² vienai personai un 18 m² katrai nākamajai personai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas