E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7894
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2
2
2

Lai saņemtu papildatvaļinājumu, jāiesniedz iesniegums darba devējam

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2015
Viktorija Bodrova

Kādi dokumenti jāiesniedz uzņēmumā, lai tiktu piešķirts papildatvaļinājums vecākiem? Kā tiek piešķirts papildatvaļinājums, ja darbinieks strādā uzņēmumā tikai dažus mēnešus? Paldies.

A
atbild:
07. septembrī, 2015

Darbinieks atvaļinājumu par pirmo gadu var pieprasīt tikai tad, kad pie darba devēja nepārtraukti ir nodarbināts ilgāk par sešiem mēnešiem (Darba likums 150.panta trešā daļa). Šis nosacījums ir attiecināms arī uz papildatvaļinājuma pieprasīšanu. Papildatvaļinājumu ir iespējams izmantot citā laikā, t.i., nepievienot pie ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma.

Papildatvaļinājuma ilgums

Darba likuma 151.panta pirmajā daļā uzskaitīti gadījumi, kad darbiniekam ir piešķirams papildatvaļinājums. Papildatvaļinājuma ilgums atbilstoši Darba likuma nosacījumiem:

1) ne mazāk par 1 darba dienu, ja aprūpē ir 1 vai 2 bērni vecumā līdz 14 gadiem (ieskaitot, piemēram, bērns, kuram ir 14 gadi un 6 mēneši);

2)  ne mazāk par 3 darba dienām, ja darbs saistīts ar īpašu risku („īpaša riska” definējums ietverts Darba aizsardzības likuma 1.panta 19.punktā);

3) 3 darba dienas, ja aprūpē ir 3 un vairāk bērnu vecumā līdz 16 gadiem (ieskaitot) vai arī ir bērns invalīds līdz 18 gadiem (ieskaitot).

Darba devējs un darbinieks var vienoties par ilgāku papildatvaļinājumu.

Papildatvaļinājuma piešķiršanas kārtība un pievienojamie dokumenti

Papildatvaļinājums tiek piešķirts uz darbinieka iesnieguma pamata par papildatvaļinājuma piešķiršanu saskaņā ar attiecīgo Darba likuma 151.panta pirmās daļas punktu. Iesniegumam ir jāpievieno apliecinājums – bērna dzimšanas apliecības kopija. Ja bērns ir invalīds, tad nepieciešams dokuments par invaliditātes piešķiršanu bērnam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas