E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6974
Lasīšanai: 6 minūtes

Tiesas spriedums pats no sevis spēku nezaudē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2015
Vitālijs

Labdien! Mana situācija ir diezgan samezglota, bet centīšos izstāstīt pašu lietas būtību. Mana laulība tika šķirta 2008.gada jūnijā, taču faktiski mūsu ģimenes kopdzīve turpinājās vēl vairākus gadus pēc tam. 2009.gadā devos peļņā uz ārzemēm, taču visu laiku man bija sakari ar ģimeni un atvaļinājumus pavadījām kopā, pirku savai bijušajai ģimenei jaunu sadzīves tehniku un elektroniku, kā arī devu skaidru naudu. Līdz 2011.gadam naudu bijušajai sievai meitas uzturēšanai devu gan skaidrā naudā, gan ieskaitīju no manu paziņu kontiem, jo pašam bankas konta nebija. Kopš 2011.gada naudu pārskaitīju no sava konta. 2013.gadā nonācu naudas grūtībās un dažus mēnešus nenomaksāju alimentus, un līdz ar to saņēmu pirmo tiesu izpildītāju paziņojumu par pienākumu izpildīt tiesas nolēmumu. Toreiz samaksāju tiesu izpildītājam pieprasīto summu un turpināju regulāri maksāt alimentus manas bijušās sievas kontā līdz pagājušā gada jūlijam, kaut arī mana meita bija jau sasniegusi 19 gadu vecumu, jo zināju, ka viņa mācās vidusskolā. Tā kā man nebija nekādas informācijas par to, vai viņa turpinās mācības vai ies strādāt, un viņa izvairījās no jebkādiem kontaktiem ar mani, pārtraucu šos maksājumus. Šā gada novembrī atkal saņēmu paziņojumu no tiesu izpildītājiem par parāda piedziņu gandrīz 5000 € apmērā, ko mana bijusī sieva bija uzrēķinājusi kopš mūsu šķiršanās dienas, pamatojoties uz 2008.gada tiesas lēmumu, arī par laiku, kuru faktiski dzīvojām kopā kā ģimene un es viņu uzturēju. Šī parāda piedziņa ir par labu manai bijušajai sievai, nevis jau 20 gadus vecajai meitai. Sakiet, lūdzu, kā man būtu jārīkojas šajā situācijā? Vai tiesu izpildītāja rīcība ir pamatota, ja mana meita man nav paziņojusi par to, ka viņa mācās un nav spējīga sevi pati uzturēt un es nebiju informēts par to, ka man šie uzturlīdzekļi būtu jāmaksā? Vai man būtu jāmaksā arī par to laiku, kad dzīvojām kopā kā ģimene?

A
atbild:
07. maijā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Diemžēl pēc situācijas apraksta spriežot, Jūsu bijusī sieva var no Jums piedzīt uzturlīdzekļu parādu un faktiskā kopdzīve pēc laulības šķiršanas nav tam šķērslis. Atbilstoši Civilprocesa likuma 2013.panta piektajai daļai tiesas spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks. Tas ir obligāts un izpildāms, un to var atcelt tikai likumā noteiktajos gadījumos un kārtībā. Līdz ar to laikā, kad atsākāt kopdzīvi ar bijušo sievu, tiesas spriedums joprojām bija spēkā, un līdz ar to tas bija jāpilda.

Tiesas spriedumu nevar interpretēt pēc sava prāta un, ja tajā noteikts, ka katru mēnesi jāmaksā uzturlīdzekļi noteiktā apmērā Jūsu bijušajai sievai bērna uzturam, tad tā kaut vai formāli, pārskaitot noteikto summu, arī bija jādara, neatkarīgi no dažādiem apstākļiem. Pretējā gadījumā var izveidoties šāda situācija. Tas pats attiecas uz sadzīvē nepieciešamu lietu iegādi - ja tiesa ir spriedusi, ka Jums katru mēnesi ir jānodrošina bērna mātei noteikta naudas summa, tad līdzekļi, ko Jūs tērējat sadzīves tehnikas iegādei, nav uzskatāmi par uzturlīdzekļiem, ko noteikusi tiesa, bet gan par brīvprātīgiem papildu izdevumiem sava bērna labklājības celšanai.

No jautājuma secināms, ka tiesas spriedumā noteikts uzturlīdzekļus maksāt līdz laikam, kad bērns pats spēs sevi apgādāt. Pilngadību sasniedzis bērns, kas turpina mācības vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt. Savukārt, ja meita mācības neturpina vai līdztekus mācībām strādā un gūst ienākumus, Jūs varat sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu vai atbrīvošanu no šī pienākuma. Prasība ir jāpamato ar pierādījumiem, kas apliecina, ka nevarat turpināt nodrošināt uzturlīdzekļus līdzšinējā apmērā un meita spēj pati par sevi gādāt.  

Likums neaizliedz ar bērna pilngadības iestāšanos saņemt viņam nepieciešamos uzturlīdzekļus bērna mātei, kuras labā tie piedzīti. Ja pēc pilngadības sasniegšanas bērns vēlas saņemt uzturlīdzekļus pats, viņš ir tiesīgs celt tiesā attiecīgu prasību, lūdzot pārtraukt iepriekš ar tiesas spriedumu noteikto uzturlīdzekļu piedziņu par labu mātei. Taču tas vien, ka meita šādu prasību nav cēlusi, nevar būt pamats tēva atbrīvošanai no uzturlīdzekļu došanas pienākuma.

Attiecībā uz uzturlīdzekļu parāda piedziņu ieteicams konsultēties ar juristu, kas specializējies ģimenes tiesībās, lai noskaidrotu, vai Jūsu rīcībā esošie pierādījumi, kas apliecina, ka esat maksājis uzturlīdzekļus un gādājis par meitu laikā, par kuru tiek piedzīts uzturlīdzekļu parāds, ir pietiekami, lai sniegtu prasību tiesā par uzturlīdzekļu parāda apmēra samazināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 271 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas