E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6754
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par alimentu samazināšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2015
monique

Labdien! Dzīvoju pašlaik ar savu jauno draugu UK, un lieta ir tāda, ka ex-sieva dzīvo ar viņu kopējo bērnu, un bērna tēvs maksā viņai alimentus 200 mārciņu apmērā jeb 250 eiro mēnesī. Man tāda naudas summa liekas par traku, ņemot vērā, ka bērns ir jānodrošina abiem vecākiem, ne tikai bērna tēvam. Tagad ex-sieva ar bērnu atgriezās dzīvot LV, bet viņa tik un tā pieprasa to pašu naudas summu, jo uzskata, ka bērna tēvs, strādājot Anglijā, pelna pietiekoši (kaut gan viņš pelna minimālo algu Anglijā, tai pašā laikā pati darbu Anglijā atrast nevarēja), kā arī viņu te jau trenkā kreditori, tāpēc ka parādus nemaksā. Un ņemot vērā, ka mums pašiem drīz plānojas ģimenes pieaugums, jau tā tās naudiņas nav, ko var darīt lietas labā? Cik saprotu, viņiem jau laulības šķiršanas procesā bija norunāta noteikta summa. Kas ir jādara, lai to summu samazinātu, ņemot vērā, ka mēs esam ārzemēs.

A
atbild:
09. aprīlī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Tā kā jautājumā nav norādīts, kāda veida vienošanās noslēgta Jūsu dzīvesbiedra un viņa bērna mātes starpā, sniedzam vispārīgu informāciju par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanas iespējām.

Uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums un to apmērs izriet no likuma, kur pienākuma pastāvēšanas pamatā liktas bērna intereses, nevis vienošanās, kas noslēgta pie vecāku laulības šķiršanas. Tāpēc bērnam nepieciešamo uzturlīdzekļu apmērs ir saskaņojams ar likuma prasībām.

Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu.  No tā izriet, ka piedzenamo uzturlīdzekļu apmēram jābūt atbilstošam ne tikai bērna vajadzībām, bet arī samērīgam ar vecāku finansiālām iespējām, kas laika gaitā var uzlaboties vai pasliktināties.

Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Tāpēc gadījumā, ja pēc vienošanās noslēgšanas mainījušies lietas apstākļi un tēvs vairs nespēj nodrošināt uzturlīdzekļu maksājumus līdzšinējā apmērā, viņam ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 26.pantu prasība par piedzīto uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu ceļama rajona (pilsētas) tiesā pēc atbildētāja dzīvesvietas. Atbildētājs šajā gadījumā ir bērna māte.

Fiziskās personas tiesā lietas var kārtot pašas vai ar pilnvarotu pārstāvju starpniecību. Līdz ar to, ja Jūsu draugs pats nevar vai negrib piedalīties procesā, viņš var pilnvarot citu personu savu interešu pārstāvībai tiesā. Fiziskās personas pārstāvība noformējama ar notariāli apliecinātu pilnvaru.

Būtiski uzsvērt, ka prasībai ir jābūt pamatotai. Tiesa nevar izdarīt secinājumus par lietas apstākļiem un taisīt spriedumu, pamatojoties tikai uz pušu paskaidrojumiem. Civilprocesa likuma 93.panta pirmā daļa nosaka - katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība.

Tas nozīmē, ka, lūdzot samazināt uzturlīdzekļu apmēru, jāpierāda, ka turpināt maksāt uzturlīdzekļus līdzšinējā apmērā nav iespējams, uzskaitot un iesniedzot pierādījumus argumentiem par mantas stāvokļa pasliktināšanos, ko izraisījusi, piemēram, darba algas samazināšana, vēl viena bērna piedzimšana u.c. 

Tiesa, izskatot lietu par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu, izvērtēs visus apstākļus un pierādījumus lietā un lemj par apmēru, kādā turpmāk piedzenami uzturlīdzekļi, taču tie jebkurā gadījumā nevar būt mazāki par valstī noteikto minimālo apmēru. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam" katram bērnam līdz 7 gadu vecumam ir jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas (uz šo brīdi tie ir 96 eiro mēnesī), savukārt bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu sasniegšanai – 30% apmērā no minimālās algas. 2015.gadā tie ir 108 eiro mēnesī.

Papildus informējam, ka uzturlīdzekļu apmēra samazināšana nerada šķērsli bērna mātei vērsties tiesā ar prasību par tā palielināšanu, ja viņas rīcībā būs informācija, kas apliecina, ka bērna tēva materiālais stāvoklis ir uzlabojies.

Lai saņemtu precīzu konkrētās situācijas izvērtējumu un padomu turpmākajai rīcībai, ieteicams konsultēties ar juristu, kas specializējies ģimenes tiesībās un palīdzēs sagatavot nepieciešamos dokumentus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas