E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5247
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atvieglojumu nevar saņemt, ja laulātais ir SIA valdē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2014
Sanita

Labdien! Sakiet, lūdzu, vēlējos noskaidrot, šobrīd esmu grūtniecības atvaļinajumā un vēlējos būt par apgādājamo vīram, bet diemžēl saņēmu atteikumu, jo esmu uzņēmuma valdes locekle. Vēlējos precizēt, vai, ja es sevi atbrīvošu no darba šajā uzņēmumā un iziešu no valdes sastāva (paliks kapitāldaļas), es varēšu kļūt par apgādājamo? Uzņēmumā nenotiek nekāda saimnieciskā darbība. Un vai gadījumā, kad mani nevar ņemt par apgādājamo, manus bērnus arī nevar viņš ņemt apgādājamajos (bērni nav viņa)? Sanāk, ka nevaram par mums saņemt atvieglojumus nekādā gadījumā?

A
atbild:
26. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz atvieglojumiem par nestrādājošu laulāto un arī par apgādājamo personu apgādājamajiem noteiktas likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13.pantā. 

Jā, likums arī nosaka, ka nodokļu maksātājam atvieglojumu par apgādībā esošu personu nepiemēro, ja persona ir reģistrējusies komercreģistrā kā individuālais komersants vai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, ir zemnieku saimniecības īpašnieks vai komercsabiedrības valdes vai padomes loceklis, vai prokūrists, kā arī cita persona, kas ieņem amatu, kurš dod tiesības uz atlīdzību (Likuma 13.panta 7.daļa). Tātad vīrs nevar saņemt atvieglojumu par Jums, kamēr esat SIA valdē. 

Laulātais var saņemt nodokļa atvieglojumu gan par savu nestrādājošo laulāto, gan par laulātā nepilngadīgajiem bērniem no iepriekšējās laulības (apgādībā esošas personas apgādājamie). 

Ja vēlaties šo situāciju mainīt, tas, kādā gadījumā būs tiesības uz atvieglojumiem un no kura perioda, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā jebkurā klientu apkalpošanas nodaļā. VID informatīvais tālrunis 6712000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas