E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5017
Lasīšanai: 3 minūtes

Pircējam nav iespēju lūgt atzīt izsoli par nenotikušu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2014
Valda

Šī gada 9.jūnijā piedalījos ZTI rīkotajā izsolē, kur nosolīju kustamo mantu - automašīnu. Veicu visu apmaksu 7 dienu laikā. 25.jūnijā automašīnu nevarēju saņemt, jo mantas glabātājs neatradās Latvijā, tad nevarēja ierasties. 27.jūnijā izsolītai automašīnai mantas glabātājs bija nozaudējis atslēgas, un mutiski abi ar tiesu izpildītāju apsolīja, ka 10 dienu laikā tiks pasūtītas jaunas atslēgas. Atkal, zvanot 9.jūlijā un interesējoties, kad varu saņemt automašīnu ar atslēgām, ZTI lūdza vēl pagaidīt. Zvanīju 18.jūlijā, un ZTI atbildēja, ka nevarot man nekā pateikt, jo glabātājs esot pazudis un atslēgas nav, un arī sazvanīt viņu nevarot. Kad teicu, ka zvanīšu uz Bez Tabu un sūdzēšos, tad ZTI man ieteica rakstīt iesniegumu un lūgt uzskatīt izsoli par spēkā neesošu. 22.jūlijā šo iesniegumu arī iesniedzu. Atkal pilnīgs klusums. 4.augustā zvanu ZTI un viņa man atbild, ka nu varu automašīnu saņemt. Ir 4.augusta vakars. Kur man griezties, lai uzskatītu šāda veida izsoli par nenotikušu. Ar šādu glabātāja attieksmi neesmu droša par automašīnas sākumā piedāvāto un beigās esošo komplektāciju.

A
atbild:
27. augustā, 2014
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Gadījumi, kādos zvērināts tiesu izpildītājs pasludina izsoli par nenotikušu, ir noteikti Civilprocesa likuma 589.pantā. Savukārt Civilprocesa likuma 591.pantā noteikti gadījumi, kādos tiesa atzīst izsoli par spēkā neesošu. Šajos pantos nav noteikti tādi gadījumi, kad pircējs varētu lūgt zvērinātam tiesu izpildītājam vai tiesai atzīt izsoli par nenotikušu vai spēkā neesošu. Līdz ar to pircējam nav iespēju lūgt zvērinātam tiesu izpildītājam vai tiesai atzīt izsoli par nenotikušu vai spēkā neesošu. 

Civilprocesa likuma 579.panta ceturtajā daļā noteikts, ka, apķīlājot kustamo mantu, no glabātāja ņemams paraksts, ka viņš to neatsavinās, neieķīlās un neizlietos citam uzdevumam vai nolūkam un ka par tās izšķērdēšanu, atsavināšanu, noslēpšanu vai apmainīšanu viņu var saukt pie kriminālatbildības.

Ievērojot minēto, glabātājam var iestāties kriminālatbildība par mantas nepienācīgu glabāšanu. Līdz ar to, ja glabātājs mantu nav glabājis pienācīgi, piemēram, glabātājs glabājumā nodoto mantu ir noslēpis, zvērināts tiesu izpildītājs var vērsties tiesībsargājošās iestādēs. Savukārt, ja glabātājs nodod glabājumā esošo mantu ar nepilnīgi komplektāciju, tad zvērināts tiesu izpildītājs to norāda mantas pieņemšanas–nodošanas aktā un mantas pircējam ir tiesības vērsties pret mantas glabātāju. Par mantas pilnīgas komplektācijas nodošanu mantas pircējam ir atbildīgs mantas glabātājs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas