E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4814
Lasīšanai: 3 minūtes

Paternitātes noteikšana Kanādā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2014
Linda

Labdien! Esmu 7 gadīga dēla mamma, dzimšanas apliecībā tēva vietā ir svītriņa. Pirmos pāris mēnešus pēc dēla piedzimšanas viņš labprātīgi manā kontā veica regulāru maksājumu. Vai tas tiesā var kalpot par pierādījumu paternitātes atzīšanai? Tāpat vēl sociālajos tīklos ir no viņa pirms 5 gadiem rakstīta vēstule, kurā var nojaust faktu, ka viņš ir tēvs. Vai to arī var pievienot? Gribētos noskaidrot par iespējām uzturlīdzekļu piedziņā. Zinu, ka viņš ir precējies un uz doto brīdi dzīvo un strādā Kanādā.

A
atbild:
11. augustā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai piedzītu uzturlīdzekļus no tēva, vispirms ir jābūt noteiktai paternitātei un jābūt spēkā tiesas nolēmumam par uzturlīdzekļu piedziņu. Kamēr nav noteikta paternitāte, nevar piedzīt uzturlīdzekļus. Lai gan Latvijas tiesu praksē ir bijis gadījums, ka paternitāte noteikta, balstoties uz faktu, ka persona regulāri pārskaitījusi uzturlīdzekļus bērna uzturam mātei, situācijā, kad maz zināms par konkrētā vīrieša dzīvesvietu, personas datiem u.tml., visticamāk, bez DNS ekspertīzes nevarēs iztikt. Protams, Jūs noteikti varat konsultēties ar juristu, kurš specializējies ģimenes tiesībās un mēģināt celt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu, iesniedzot visus pierādījumus, kādi ir Jūsu rīcībā. Taču rezultātu garantēt nevar, un lēmumu pieņems tiesa, ņemot vērā lietas apstākļus.

Situāciju sarežģī apstāklis, ka tēvs dzīvo Kanādā. Uz šo brīdi Kanāda nav pievienojusies Hāgas 2007.gada 23.novembra Konvencijai par uzturlīdzekļu bērniem un cita veida ģimenes uzturēšanas līdzekļu pārrobežu piedziņu, kas varētu atvieglot prasības par paternitātes noteikšanu un attiecīga tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi Kanādā. Līdz ar to, ja vēlaties noteikt paternitāti un piedzīt uzturlīdzekļus Kanādā, Jums pašai ir jāsazinās ar konkrētās valsts kompetentajām iestādēm un pašai jāpanāk paternitātes noteikšana un uzturlīdzekļu piedziņa šajā valstī. Jārēķinās, ka tas prasīs laiku un ievērojamus naudas līdzekļus, jo būs nepieciešama jurista, kurš pārzina Kanādas likumdošanu un pārrobežu piedziņas lietas, palīdzība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas