E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4101
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Šķirtā vīra izdeklarēšana iespējama, vēršoties pašvaldībā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2014
Agnese

 Labdien! Mana māsa atklāja, ka viņas vīrs spēlē spēļu automātus. Pats viņš to kategoriski noliedz (ka spēlē tas ir droši zināms). Viņš ir pārdevis ģimenes mašīnu, kuras apmaksai kredītu ir ņēmusi māsa un kas vēl ilgi ir jāmaksā, savu vecāku zemi 22hektārus un daudzas mājās vērtīgas mantas. Viņš ir parādā gan kaimiņiem, gan visiem paziņām. Viņiem ir 2 mazgadīgi bērni. Jau ļoti sen viņš nestrādā un par ģimeni nerūpējas. Patstāvīgi melo. Viņiem ir 3 istabu dzīvoklis, kas iegādāts laulības laikā, bet viņš viņu nav pircis. Dzīvoklis reģistrēts uz māsas vārda. Mēnesi atpakaļ māsa no viņa šķīrās caur notāru, viņam tika piespriests maksāt alimentus, ko viņš nedara. Viņš joprojām dzīvo šajā dzīvoklī, ēd uz māsas rēķina, nemaksā komunālos rēķinus. Viņš ir deklarēts šajā dzīvoklī. Kad grib, nāk mājās, bet var nenākt arī vairākas dienas. Iet prom nevēlas, jo nav arī kur. Bet māsa nevar viņu mūžīgi uzturēt, jo ir taču bērni. Kā var likumīgi caur tiesu viņu izrakstīt no dzīvokļa un lai viņš tur vairs nedzīvo? Jo mājās visas vērtīgās lietas ir jāslēpj, pat bērnu kabatas naudas. Liels paldies!

A
atbild:
03. aprīlī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja laulība ir šķirta un dzīvoklis nav šķirtā vīra īpašums, tad izdeklarēt šķirto vīru no dzīvokļa iespējams, vēršoties ar iesniegumu pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē.

Dzīvokļa īpašniece iesniegumu pašvaldībai ar lūgumu anulēt konkrētās personas deklarēto adresi konkrētajā īpašumā var nodot personīgi, nosūtīt pa pastu vai iesniegt elektroniski.

Iesniegumā būtu norādāms, ka pēc laulības šķiršanas dzīvokļa īpašniece nevēlas un arī konkrētai personai vairs nav likumīga pamata konkrētajā adresē būt deklarētai. 

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12.pants paredz, ka ziņas par personas deklarēto dzīvesvietu tiek anulētas, ja attiecīgajai personai nav tiesiska pamata dzīvot deklarētajā dzīvesvietā.

Savukārt tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likumam ir, ja:

  • personai pieder šis nekustamais īpašums,
  • attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums,
  • šā īpašuma lietošanas tiesības persona ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Ja šķirtais vīrs nepilda pie notāra noslēgto vienošanos un uzturlīdzekļus bērniem nemaksā, bērna mātei ir ieteicams sniegt tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu tiesas ceļā. Procesuālā kārtība paredz, ka uzturlīdzekļu piedziņas neiespējamības gadījumā (kas arī, spriežot pēc apraksta, notiks) bērniem uzturlīdzekļus tēva vietā izmaksās valsts UGF personā, vēršot piedziņu pret tēva ienākumiem, kad tie fiziski būs iespējami.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 240 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas