E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3406
Lasīšanai: 3 minūtes

Īpašumtiesības zemesgrāmatā nostiprina nekustamā īpašuma ieguvējs

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2013
Guntis

Ja ir notikusi nekustamā īpašuma izsole, tad jautājums ir sekojošs: vai tiesu izpildītājam ir jānostiprina grozījumi zemesgrāmatā, cik ilgā laikā un kāda informācija parādās zemesgrāmatas apliecībā saistībā ar izsoli? Jautājums saistīts ar to, ka pārdošanā ir parādījies NĪ, bet pārdod persona, kura saka, ka ir iegādājusies šo īpašumu izsolē pirms 1 mēneša, bet apliecināt to atsakās. Zemesgrāmatas apliecībā nav nekādas informācija, ka būtu dzēstas kādas ķīlas pa šo laiku, un īpašnieks aizvien ir iepriekšējais.

A
atbild:
09. janvārī, 2014
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Sniedzam Jums vispārēju informāciju par izsoles rezultātu apstiprināšanas kārtību un īpašumtiesību pāreju. 

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 611.panta trešo daļu pēc tam, kad nekustamā īpašuma nosolītājs samaksājis visu no viņa pienākošos naudas summu, zvērināts tiesu izpildītājs izsoles aktu iesniedz apstiprināšanai apgabaltiesā, kuras darbības teritorijā nekustamais īpašums atrodas. 

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 613.panta pirmo un trešo daļu tiesa lietu par nekustamā īpašuma nostiprināšanu uz ieguvēja vārda izskata rakstveida procesā 15 dienu laikā no tiesu izpildītāja pieteikuma iesniegšanas tiesā. Apmierinot pieteikumu, tiesa pieņem lēmumu:

  • par izsoles akta apstiprināšanu un pārdotā nekustamā īpašuma nostiprināšanu uz ieguvēja vārda;
  • par visu zemesgrāmatā ierakstīto parādu saistību dzēšanu, par kurām ieguvējs nav tieši paziņojis, ka uzņemas tās uz sevi;
  • par zemesgrāmatā uz šo īpašumu ierakstīto aizlieguma atzīmju dzēšanu;
  • par to apgrūtinājumu dzēšanu, kas pieņemti kā nosacījums, īpašumu iegūstot.

Tāpat apgabaltiesa var noraidīt tiesu izpildītāja iesniegto pieteikumu par nekustamā īpašuma nostiprināšanu uz ieguvēja vārda. 

Pēc tam kad spēkā stājies tiesas nolēmums par izsoles akta apstiprināšanu, nekustamā īpašuma ieguvējs, nevis zvērināts tiesu izpildītājs, lūdz veikt nostiprinājumus zemesgrāmatā

Saskaņā ar Civillikuma 994.pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku ir uzskatāma tā persona, kas ir ierakstīta zemesgrāmatā. Pērkot nekustamo īpašumu no personas, kura zemesgrāmatā nav ierakstīta kā nekustamā īpašuma īpašnieks, pircējs riskē tikt apkrāpts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas