E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32406
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
4
4

Vai svešvalodu skolotāja veiktie ieraksti e-klases žurnālā var būt svešvalodā

J
jautā:
15. aprīlī, 2024
Daina

Vai e-klases žurnālā ir atļauts veikt ierakstus (stundas tēmu un mājas darbus) angļu vai vācu valodā? Vai man kā vecākam ir jāņem vārdnīca un jātulko, kas bērnam uzdots? Es saprotu, ka bērnam pašam jāzina, kas uzdots, bet es kā vecāks vēlos sekot līdzi. Vai tādā veidā netiek pārkāpts Valsts valodas likums?

A
atbild:
25. aprīlī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Aprakstītajā gadījumā e-klases žurnālā svešvalodu skolotāja veiktie ieraksti par stundas tēmu un uzdoto svešvalodā ir adresēti izglītojamajiem un uzskatāmi par mācību procesa sastāvdaļu. Tātad izglītojamajam tie ir saprotami vai jāsaprot, izmantojot vārdnīcu. Tas veicina svešvalodas apguvi.  

Vienlaikus no jautājuma var noprast, ka e-klases elektronisko platformu izglītības iestāde varētu būt noteikusi arī kā obligāto dokumentu saziņai ar vecākiem. Tādā gadījumā izglītības iestādes, tās pedagogu saziņai ar izglītojamo vecākiem jānotiek valsts valodā. Tāpat izglītības iestādei jāizveido vienota kārtība e-klases lietošanai un par to jāinformē vecāki un izglītojamie.  

Izglītības likuma 52. panta pirmās daļas 6. punktā noteikts, ka pedagoga pienākums ir sadarboties ar izglītojamā ģimeni izglītības jautājumos. Savukārt minētā likuma 58. panta pirmās daļas otrajā punktā izglītojamā vecākiem noteikts pienākums sadarboties ar izglītības iestādi, kurā mācās bērns, tai skaitā ar pedagogiem un citām izglītības procesa īstenošanā iesaistītajām personām.  

Viens no sadarbības rīkiem ir e-klases platforma. Ja vecākiem ir vēlme ne vien sekot līdzi izglītojamā mācību sasniegumiem, bet arī sniegt viņam atbalstu mācībās, tad noderīga ir arī informācija par mācību tēmām un uzdevumiem. Ja atbilstošie ieraksti svešvalodā nav saprotami, vispirms vajadzētu lūgt palīdzību bērnam, lai viņš tos pārtulkotu. Ja tas nepalīdz, tad vispirms ieteicams problēmu pārrunāt ar svešvalodu mācību priekšmeta pedagogu, klases audzinātāju vai izglītības iestādes vadītāju un kopīgi rast risinājumu. Ja abpusēji apmierinošu risinājumu neizdodas rast, jums ir tiesības vērsties pie atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādes izglītības iestādes dibinātāja (piemēram, konkrētās pašvaldības). 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas