E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3164
Lasīšanai: 4 minūtes

Par ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2013
ivans borisovs

Kādas varētu būt man problēmas ar Zemesgrāmatu pēc izsoles akta apstiprināšanas ar tiesas lēmumu ievest mani nekustamā īpašuma valdījumā un atļaut izsoles rezultātā iegūto māju reģistrēt ZG (dzīvojama ēka) uz sava vārda sekojošā situācijā: 1.Dzīvojamā māja, kas ir nodota ekspluatācijā 1988.gadā, nav ar tās īpašnieku līdz šim reģistrēta ZG, ir tikai kadastrālais apzīmējums VZD, un tā atrodas uz zemes, kas reģistrēta ZG uz citiem īpašniekiem, kuri tās zeme ieguva mantojuma ceļā decembrī 2002.g.; 2.Mājas īpašniekiem it kā ir zemes pirkuma līgums no 2003.g., kurš līdz šim, ilgāk par 10 gadiem, publiski nekur nefigurē; Tāpat vēlos zināt, iesniedzot dokumentus ZG ar tiesas lēmumu ievest mani nekustamā īpašuma valdījumā un reģistrēts māju uz savu vārdu - vai no manis tiks pieprasīts zemes nomas līgums? Tas ir precizētais jautājums uz iepriekšējo ar Nr.3101.

A
atbild:
15. novembrī, 2013

Pirmām kārtām tiesa savā lēmumā par izsoles akta apstiprināšanu nevar norādīt, ka ieguvējam ir tiesības reģistrēt māju uz sava vārda tieši Zemesgrāmatā (ZG). Lēmumā tiks norādīts: "Nostiprināt īpašumu X, kas reģistrēts adresē XX, uz personas XXX vārda." Ja māja ir reģistrēta Kadastra reģistrā, tad turp arī jānes spēkā stājies tiesas lēmums par izsoles akta apstiprināšanu. Tieši šajā reģistrā notiks īpašumtiesību pārreģistrācija. Tā kā mājai pēc situācijas apraksta nav atvērts savs nodalījums ZG, tad ZG tiesas lēmumu nostiprināt īpašumtiesības neņems pretī.

Īpašuma valdījumā ieved tiesu izpildītājs. Pēc īpašumtiesību maiņas Kadastra reģistrā šai procedūrai šķēršļi nav saskatāmi.

Ja ir vēlme māju reģistrēt ZG, tad ir jākonsultējas ar Valsts zemes dienesta speciālistiem, kuri izskaidros, kā noformējami dokumenti (kadastra lieta), lai īpašumam varētu tikt atvērts zemesgrāmatas nodalījums. Uz tiesas lēmuma pamata šajā gadījumā reģistrēt īpašumu ZG nav iespējams.

Arī pirkuma līgums starp mājas pašreizējiem īpašniekiem nevar būt šķērslis īpašuma pārreģistrācijai, jo būs spēkā esošs tiesas lēmums par jauno īpašnieku. Ja kādam pirms tam bijušas tiesības uz māju, tās tam jāpiesaka būtu pirms izsoles. Savukārt zemes nomas līgumu pie īpašumtiesību pārreģistrācijas publiskajā reģistrā parasti neprasa, jo tāds parasti vēl nav un nevar būt noslēgts.

Pēc īpašumtiesību pārreģistrācijas Jums vai nu labprātīgi jāslēdz līgums ar zemes īpašnieku, vai arī zemes īpašniekam ir tiesības tiesas kārtībā pieprasīt piespiedu tiesisko nomas attiecību nodibināšanu. Nomas līgums ZG reģistrējams tikai tad, kad tas ir noslēgts. Taču to darīt nav obligāti - nomas līgumu var vispār nereģistrēt ZG. Ja nomas līgums nebūs reģistrēts, tas nebūs saistošs trešajām personām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas