E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31617
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādā veidā var “pārrakstīt” īpašumu

J
jautā:
01. februārī, 2024
Liene

Labdien! Māsa vēlas pārrakstīt man savu dzīvokli. Kādas darbības ir jāveic? Kādās iestādēs jāvēršas, lai varētu pareizi nokārtot visas formalitātes? Ar kādām izmaksām jārēķinās? Paldies! 

A
atbild:
01. martā, 2024

Lai mainītu īpašumtiesības no vienas personas uz otru, jāsaprot, ar kādu mērķi to vēlas darīt. Piemēram, ir iespējams noslēgt dāvinājuma, pirkuma vai uztura līgumu. 

Ja māte vēlas jums atdot dzīvokli bez maksas, tad būtu jāslēdz dāvinājuma līgums, bet jāņem vērā, ka dāvinājumu var apstrīdēt citi neatraidāmie mantinieki. Vairāk par dāvinājuma līguma slēgšanu varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit. 

Ja gribat īpašumu iegādāties no mātes, tad būtu slēdzams pirkuma līgums, piemēram, draudzības pirkuma līgums. Vairāk par draudzības pirkuma līgumu varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit. 

Vairāk par to, kas jāzina, pērkot vai pārdodot īpašumu, varat uzzināt šeit. 

Ja māte grib jums nodot īpašumu, pretī saņemot no jums aprūpi, tad jāslēdz uztura līgums. Vairāk par to, kas jāņem vērā, slēdzot uztura līgumu, varat uzzināt LV portāla publikācijā, kas pieejama šeit. 

Izmaksas un nodokļu/nodevu maksājumus ietekmēs tas, kāda veida līgumu slēgsiet, vai to gatavosiet patstāvīgi vai uzticēsiet juristam vai notāram, kāda ir nekustamā īpašuma vērtība, pirkuma gadījumā – arī pirkuma summa utt. 

Šeit ir pieejams nodevu kalkulators, kur iespējams provizoriski uzzināt par maksājamo nodevu apmēru saistībā ar īpašumtiesību maiņu zemesgrāmatā. 

Tāpat īpašumtiesību jautājumu var risināt ar pēdējās gribas aktu, proti, īpašumu var novēlēt testamentā vai noslēgt mantojuma līgumu. Vairāk par to varat lasīt šeit. 

Lai izvēlētos jums atbilstošāko risinājumu, rekomendēju vērsties pie zvērināta notāra. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas