E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31572
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā var ievest sadzīves preces no Ukrainas

J
jautā:
18. janvārī, 2024
Iveta

Labdien! Sadzīves preču ievešana no Ukrainas. Vai, ņemot vērā šī brīža situāciju, cilvēki var iegādāties (pasūtīt) sadzīves preces (galvenokārt interesē apģērbs un apavi) no Ukrainas? Vai šāda veida pasūtījumiem ir jāiziet muitas kontrole? Vai jāmaksā par atmuitošanu un citi nodokļi?

A
atbild:
25. janvārī, 2024

Pašreizējā ģeopolitiskā situācija neietekmē iedzīvotāju iespējas iegādāties (pasūtīt) preces (t. sk. sadzīves preces) no Ukrainas un veikt to atmuitošanu.

Par visām precēm, ko iedzīvotāji iegādājas internetveikalos vai e-komercijas platformās un saņem sūtījumos no valstīm ārpus Eiropas Savienības (tostarp Ukrainas), jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN). Ja sūtījuma vērtība pārsniedz 150 eiro vai tajā ir akcīzes preces, papildus PVN attiecīgi jāmaksā arī muitas nodoklis un akcīzes nodoklis. Lai aprēķinātu un samaksātu muitas maksājumus, sūtījums saņēmējam vai tā pārstāvim ir jādeklarē.

Lai pirms pirkuma veikšanas noskaidrotu informāciju par izvēlētās preces muitas maksājumiem un to kopējo summu, aicinām izmantot VID Integrētā tarifa vadības sistēmā (ITVS) publicēto nodokļu kalkulatoru pasta sūtījumiem – “Nodokļu aprēķins pasta sūtījumiem”.

Ja sūtījumā ir preces, kuru kopējā vērtība nepārsniedz 1000 eiro, svars nepārsniedz 1000 kg un preces ir atrodamas preču klasifikatorā, kas pieejams ITVS sadaļā “Nodokļu aprēķins pasta sūtījumiem” (nospiežot uz “Izvēlēties preci no klasifikatora” vai meklējot pēc ievadītā teksta laukā “Preces apraksts”), saņēmējs patstāvīgi var aizpildīt un iesniegt vienkāršoto importa deklarāciju pasta sūtījumiem, pieslēdzoties VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmai (EDS).

Piemēram, sūtījumā tiek saņemta prece “sieviešu virsjaka”. Izvēlamies no preču klasifikatora sadaļu “Sieviešu apģērbi (izņemot T kreklus un U krekliņus)”, un precei tiek aprēķināts muitas nodoklis 12% un PVN 21% apmērā.

Savukārt, ja sūtījumā esošās preces nav atrodamas preču klasifikatorā, to vērtība pārsniedz 1000 eiro vai svars pārsniedz 1000 kg, saņēmējam jāiesniedz standarta importa deklarācija Elektroniskajā muitas datu apstrādes sistēmā (EMDAS), pieslēdzoties VID EDS.

Detalizēta informācija par muitošanu, kā arī vienkāršotās importa deklarācijas pasta sūtījumiem aizpildīšanas instrukcija pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Kā atmuitot sūtījumu”.

Iesniedzot standarta importa deklarāciju, lai sūtījumā saņemtajai precei noteiktu maksājamo muitas nodokļa likmi, sākotnēji ir nepieciešams to identificēt un klasificēt saskaņā ar vienoto Eiropas Savienības Kombinēto nomenklatūru, kas 2024. gadā noteikta ar Īstenošanas regulu (ES) 2023/2364.

Lai precīzi identificētu un klasificētu, piemēram, apģērbus, apavus, nepieciešams preces detalizēts apraksts un parametri (preces nosaukums, izmērs, sastāvs u. c.).

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka, ievērojot Padomes Regulas (ES) 2023/1077 nosacījumus, Ukrainas izcelsmes precēm līdz 2024. gada 5. jūnijam tiks piemērota ievedmuitas 0% likme. Lai varētu  gūt priekšrocības, ko sniedz minētā regula, ievedot Ukrainas izcelsmes preces, to izcelsme jāapliecina ar kādu no preferenciālajiem izcelsmes apliecinājumiem, ko sagatavojis preces eksportētājs (pārdevējs), ievērojot normatīvo aktu prasības, t. i., ar muitas iestādē apstiprinātu izcelsmes sertifikātu EUR.1 vai atzītā eksportētāja rēķindeklarāciju. Minētie dokumenti iesniedzami muitas iestādē preces muitošanas laikā, tomēr, ja muitošanas laikā izcelsmi apliecinošais dokuments nav pieejams, to var iesniegt arī pēc preču izlaišanas brīvā apgrozībā, ievērojot, ka izcelsmes apliecinājums jāiesniedz ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no tā apstiprināšanas brīža.

Piemēram, precei ar aprakstu “sieviešu mētelis no ķīmiskām šķiedrām, kombinētās nomenklatūras kods: 6202 40 10” vispārējā gadījumā piemērojama ievedmuitas nodokļa likme 12%. Savukārt precei “sieviešu apavi ar kombinētās nomenklatūras kodu: 6403 91 18” vispārējā gadījumā piemērojama ievedmuitas nodokļa likme 8%. Turpretī, importējot minētās preces no Ukrainas un iesniedzot muitas iestādē atbilstošu izcelsmi apliecinošu dokumentu, tām piemērojama muitas nodokļa preferenciālā likme 0%.

PVN standartlikme 21% apmērā par preču importu ir piemērojama vispārējā kārtībā atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 5. panta otrajā daļā, 41. pantā, 85. panta pirmajā daļā un 123. panta pirmajā daļā minētajiem nosacījumiem. PVN aprēķina bāzi nosaka, pie noteiktās preces muitas vērtības pieskaitot aprēķinātā ievedmuitas nodokļa, kā arī pakalpojumu vērtību, ja pakalpojumi tieši saistīti ar preču importu.

Preču muitas vērtības noteikšanu reglamentējošie normatīvie akti primāri paredz preces muitas vērtību noteikt pēc pamatmetodes – darījuma vērtības – vai, ja pamatmetode nav izmantojama, kādas no secīgā kārtībā piemērojamajām palīgmetodēm. Nosakot muitas vērtību pēc darījuma vērtības, kas ir faktiski samaksātā vai maksājamā cena par precēm, kad tās pārdod izvešanai uz Savienības muitas teritoriju, tā tiek koriģēta ar attiecīgiem pieskaitījumiem (piemēram, ievesto preču pārvadāšanas un apdrošināšanas izmaksas, ar ievesto preču pārvadāšanu saistītās kraušanas un apstrādes izmaksas līdz pat vietai, kur preces tiek ievestas Savienības muitas teritorijā) un atskaitījumiem.

Tādējādi, ja prece tiks pirkta trešajā valstī (piemēram, Ukrainā) izvešanai uz Savienības muitas teritoriju (Latviju), rēķinā vai līgumā par tās iegādi norādītā darījuma vērtība būs pamats preces muitas vērtībai. Gadījumā, ja rēķinā vai līgumā norādītajā vērtībā neietilpst ar preču piegādi no trešās valsts līdz Latvijai saistītās izmaksas, rēķinā norādītajai darījuma cenai pieskaitāmas transportēšanas, kraušanas, apdrošināšanas un citas piegādes izmaksas.

Sūtījums tiek piegādāts un izsniegts tikai pēc muitas formalitāšu nokārtošanas – muitas maksājumu samaksas un muitas deklarācijas noformēšanas (deklarācijas statusam sistēmā jābūt “Preces izlaistas”).

Informācija par preču tarifa klasifikāciju, maksājamo nodokļu likmēm un importa ierobežojumiem, tai skaitā sankcijām, pieejama ITVS sadaļā “Pasākumi – Preces kodam” (atzīmējot virzienu “Imports”), kā arī informācija par preču muitas vērtības noteikšanu atrodama VID tīmekļvietnes sadaļā “Muitas vērtība”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas