E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30413
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Mantu glabāšana daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpā

J
jautā:
09. septembrī, 2023
Ilona

Labdien! Kādi normatīvie akti regulē mantu glabāšanas kārtību daudzdzīvokļu mājas koplietošanas kāpņu telpās? Piemēram, vienā stāvā ir seši dzīvokļi. Vai ir atļauts glabāt velosipēdu pie sava dzīvokļa ieejas durvīm? Paldies.

A
atbild:
22. septembrī, 2023

Normatīvie akti neregulē mantu glabāšanas kārtību daudzdzīvokļu mājas koplietošanas kāpņu telpās. Kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtību dzīvokļu īpašnieku starpā atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam var noteikt dzīvokļu īpašnieku kopība ar lēmumu. Lai pieņemtu šādu kārtību, vajadzīga piekrišana no vismaz trijām ceturtdaļām visu dzīvokļu īpašnieku.

Vairāk par kopīpašuma daļas lietošanas kārtības noteikšanu lasāms LV portāla publikācijā šeit.

Savukārt būvniecību regulējošie normatīvie akti (tajā skaitā visi būvnormatīvi (LNB)) regulē jaunas būvniecības vai pārbūves jomu. Taču tie neregulē ēku ekspluatēšanas nosacījumus, piemēram:

  • nenosaka atļauju vai aizliegumu konkrētās telpās to ekspluatācijas laikā izvietot kādus priekšmetus, piemēram, velosipēdu;
  • nenosaka, kādiem ir jābūt apkures uzstādījumiem jeb cik siltai ir jābūt telpai tās ekspluatēšanas laikā.

Vienlaikus jāuzsver: ja jautājuma objekts ir velosipēds un tā izvietošana daudzdzīvokļu ēkas koplietošanas kāpņu telpā, tad tas, visticamāk, ir saistāms ar priekšmetu izvietošanu evakuācijas ceļos, jo visbiežāk koplietošanas telpas vienlaikus nodrošina arī evakuācijas ceļu. Tāpēc te jāņem vērā ugunsdrošības prasības (tajā skaitā evakuācijas ceļiem izvirzītās prasības), kuras nosaka Ministru kabineta 2016. gada 19. aprīļa noteikumi Nr. 238 “Ugunsdrošības noteikumi”.

Minēto noteikumu 246.8 apakšpunkts nosaka aizliegumu evakuācijas ceļos (tātad arī koplietošanas telpās un kāpņu telpās) “novietot priekšmetus, mēbeles, iekārtas un citus materiālus kāpņu telpās, kā arī tieši zem atklātām kāpnēm, kāpņu laidiem un laukumiem”, un šis aizliegums, visticamāk, būtu attiecināms arī uz velosipēdiem kāpņu telpās. Detalizētāk ugunsdrošības prasības jums var skaidrot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas