E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27920
Lasīšanai: 2 minūtes

Par maiņu grafika izveidošanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2022
Maija

Labdien! Ja ir maiņu darbs un līdz šim brīvdienas ir iekritušas kā nu kuru reizi, citreiz trešdienā, citreiz svētdienā, vai darba devējs ir tiesīgs noteikt darba nedēļu no trešdienas līdz svētdienai, turpmāk atvēlot brīvdienas tikai pirmdienās un otrdienās? Vai drīkst darbiniekam likt strādāt visas sestdienas, svētdienas?

A
atbild:
23. novembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesību normās nav regulēts aizliegums darba devējam nodarbināt darbinieku izejamās dienās (sestdienās, svētdienās) un svētku dienās, ja to paredz uzņēmuma specifika un darbiniekam darba līgumā ir nolīgts maiņu darbs un noteikta summētā darba laika organizācija. Par darbu svētku dienā jāpiešķir darbiniekam atpūta citā nedēļas dienā vai jāizmaksā atbilstīga atlīdzība. Savukārt par maiņu grafika sastādīšanu atbild darba devējs.

Darba devējam maiņu darba organizācijas gadījumā jāievēro Darba likuma 139. pantā noteiktais regulējums, tai skaitā šā panta piektajā daļā noteiktais, ka tam ir pienākums iepazīstināt darbiniekus ar maiņu grafikiem ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms to stāšanās spēkā.

Arī tad, ja ir nolīgta summētā darba laika organizācija, atbilstoši Darba likuma regulējumam ar maiņu grafiku iepazīstina laikus (likums neprecizē, ko nozīmē laikus). Līdz ar to darba devējam atkarībā no nolīgtās darba laika organizācijas ir jāievēro Darba likumā noteiktie termiņi darbinieku iepazīstināšanai ar darba grafiku.

Sastādot maiņu grafiku, darba devējam ir jāseko noslodzei (noteiktajam darba stundu skaitam) un jāievēro darbinieka tiesības uz atpūtas laiku.

Vienlaikus darbiniekam, iepazīstoties ar sastādīto maiņu grafiku, ir tiesības izteikties un darīt zināmas darba devējam savas vajadzības, piemēram, vēršot uzmanību, ka ilgstoši kā izejamās dienas iekrīt darba dienas. Darba devējam darbinieka priekšlikumi un iebildumi ir jāizvērtē un jāsniedz atbilde pēc būtības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas