E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2557
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Uz jauno īpašnieku parādnieka saistības automātiski nepāriet

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2013
Jānis Bērziņš

Sveiki! Vēlētos noskaidrot sekojošo: zvērināts tiesu izpildītājs izsolē pārdod nekustamo īpašumu, kurš ir ieķīlāts bankā (hipotēka). Likumiskais parāda piedzinējs ar tiesas lēmumu ir šī pati banka. Vai nopērkot šādu īpašumu izsoles ceļā (par ievērojami zemāku naudas summu nekā ir nedzēstā hipotēka), pārejot šim nekustamajam īpašumam pie jaunā īpašnieka šī hipotēka paliek aktuāla un ir saistoša jaunajam nekustamā īpašuma īpašniekam? Vai arī jaunais īpašnieks iegūst savā īpašumā nekustamo īpašumu, kuram nav nekādu apgrūtinājumu un saistību (t.sk. komunālo maksājumu parādu)?

A
atbild:
11. jūlijā, 2013
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Vidaga Daniševska, vecākā juriste

Parādnieka parādsaistības, ja nekustamā īpašuma ieguvējs tās tieši nav uzņēmies uz sevi, automātiski netiek pārnestas uz nekustamo īpašumu. Proti, Civilprocesa likuma 613.panta trešās daļas 2.punkts noteic, ka tiesa, apmierinot pieteikumu par nekustamā īpašuma izsoles akta apstiprināšanu, pieņem lēmumu: neatkarīgi no kreditora piekrišanas – par visu zemesgrāmatā uz šo īpašumu ierakstīto parādu saistību dzēšanu, par kurām ieguvējs nav tieši paziņojis, ka uzņemas tās uz sevi.

Ievērojot to, ja nekustamajam īpašumam būs reģistrēta hipotēka, tiesa lems par šīs hipotēkas dzēšanu un jaunajam nekustamā īpašuma ieguvējam tā nebūs saistoša. Tādējādi, izņemot gadījumus, kad nekustamā īpašuma ieguvējs tieši uzņēmies parādsaistības pārņemt uz sevi, nekustamā īpašuma ieguvējs iegūst nekustamo īpašumu bez apgrūtinājumiem un aizlieguma atzīmēm, kas pirms izsoles bija ierakstītas zemesgrāmatā uz šo nekustamo īpašumu. Turklāt parāda saistību nepārnešana uz jauno nekustamā īpašuma ieguvēju nav atkarīga no parāda lieluma.

Tāpat nekustamā īpašuma ieguvējam nerodas pienākums iepriekšējā īpašnieka vietā segt komunālos parādus.

Vienlaikus Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei ir zināms, ka AS „Latvijas Gāze” piekopj praksi, ka jaunajam nekustamā īpašuma ieguvējam, ja viņš vēlas pieslēgt nekustamajam īpašumam gāzi, tiek lūgts segt iepriekšējā īpašnieka parādu par patērēto gāzi. Gadījumā ja tas netiek darīts, gāze īpašumam netiek pieslēgta.

Ievērojot to, nekustamā īpašuma ieguvējam ieteicams pirms izsoles sazināties ar AS „Latvijas Gāze”, lai noskaidrotu, vai par nekustamo īpašumu nav izveidojies gāzes parāds un kādā apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas