E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20223
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Piespiedu darba izpildi var nodrošināt cita Valsts probācijas dienesta struktūrvienība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2020
Sergejs

Labdien! Man tāda problēma: kad aizgāju uz probāciju, man prasīja – vai nu tu ej atstrādāt piespiedu darbu, vai arī mēs iesniedzam lietu tiesā. Es viņiem paskaidroju, ka tagad dzīvoju citā vietā, un lūdzu manā jaunajā dzīvesvietā noorganizēt darbus. Uzrakstīju iesniegumu un saņēmu uzaicinājumu uz probāciju pēc dzīvesvietas, aizbraucu, bet tur man pasaka: nē, viss, lieta ir iesniegta tiesā. Vai man ir vērts noalgot advokātu? Kādas sekas mani sagaida, un ko varu darīt lietas labā?

A
atbild:
19. jūnijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

No jautājuma nav skaidrs, vai iepriekš ar Valsts probācijas dienestu (VPD) ir saskaņota dzīvesvietas maiņa, kas šajā gadījumā, iespējams, ir iemesls, kāpēc lieta nosūtīta tiesai, jo vispārīgi probācijas klientam ir tiesības uz iesnieguma pamata lūgt, lai piespiedu darba izpildi nodrošinātu cita VPD struktūrvienība. Tāpat no jautājuma nav saprotams, kāpēc bijis atteikums no VPD puses un kāpēc lieta nosūtīta tiesai. Iespējams, vajadzēja, bet dzīvesvietas maiņa netika saskaņota ar VPD (vai arī lūgums par piespiedu darba maiņu savlaicīgi netika iesniegts).

Liela nozīme ir komunikācijai ar VPD. Iesakām vēlreiz sazināties ar attiecīgo VPD struktūrvienību, noskaidrot iemeslus, kāpēc lieta nosūtīta tiesai un kāpēc nav ņemts vērā lūgums mainīt piespiedu darba atrašanās vietu. Ja probācijas klientam netiek izskaidrotas viņa tiesības, var rakstīt sūdzību arī VPD priekšniekam. Ja VPD priekšnieks lēmumu atstās negrozītu, tiesai jāiesniedz visi dokumenti, kas kalpos kā pierādījumi, piemēram, iesniegums, kurā tiek lūgts pārcelt piespiedu darba izpildes vietu, ņemot vērā, ka mainījusies pastāvīgā dzīvesvieta, VPD lēmums, ar kuru lūgums noraidīts, VPD priekšniekam adresētais iesniegums, viņa lēmums u.tml.

Vienlaikus atgādinām: ierodoties VPD, notiesātais tiek iepazīstināts ar piespiedu darba izpildes nosacījumiem un kārtību, kurā ir noteiktas viņa tiesības un pienākumi soda izpildes laikā. VPD amatpersonai ir pienākums izskaidrot notiesātajam piespiedu darba izpildes nosacījumus un kārtību, un tai ir jāpārliecinās, vai notiesātajam tā ir saprotama. To, ka notiesātais ir iepazinies ar nosacījumiem un kārtību, viņš apliecina ar savu parakstu.

Papildus vēršam uzmanību, ka visus neskaidros vai precizējošos jautājumus probācijas klients var noskaidrot pie probācijas klienta lietas vadītāja attiecīgajā VPD struktūrvienībā, kurā probācijas klients izcieš sodu.

Tā kā nav zināmi visi faktiskie apstākļi, varam sniegt tikai vispārīgu atbildi.

Kriminālsoda – piespiedu darbs – izpildes organizēšanas kārtību nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 119 “Kārtība, kādā Valsts probācijas dienests organizē kriminālsoda – piespiedu darbs – izpildi” (turpmāk tekstā – MK noteikumi).

Personu, kurai ar tiesas nolēmumu vai prokurora priekšrakstu par sodu piemērots piespiedu darbs, jeb probācijas klientu nodarbina VPD vai valsts vai pašvaldību iestādes, kapitālsabiedrības, aģentūras, biedrības, nodibinājumi un reliģiskās organizācijas, ar kurām VPD ir noslēdzis līgumu par probācijas klientu nodarbināšanu piespiedu darbā.

MK noteikumu 4. punkts paredz, ka piespiedu darba izpildi organizē tā VPD teritoriālās struktūrvienības nodaļa, kuras darbības teritorijā atrodas probācijas klienta deklarētā dzīvesvieta. Savukārt, ja probācijas klientam nav deklarētās dzīvesvietas, piespiedu darba izpildi nodrošina struktūrvienība, kuras darbības teritorijā atrodas viņa dzīvesvieta.

Atbilstoši MK noteikumu 6. punktam, pamatojoties uz probācijas klienta vai viņa vecāka, vai cita likumiskā pārstāvja pamatotu iesniegumu, piespiedu darba izpildi var nodrošināt cita struktūrvienība.

Saskaņā ar Valsts probācijas dienesta likuma 7. pantu probācijas klientam ir šādi pienākumi:

  • pildīt prokurora lēmumā un kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzētos un VPD noteiktos pienākumus;
  • pildīt VPD amatpersonu likumīgās prasības;
  • sniegt patiesu informāciju VPD amatpersonām;
  • sniegto palīdzību izmantot atbilstoši paredzētajiem mērķiem;
  • piedalīties probācijas programmās atbilstoši VPD amatpersonas norādījumiem.

Minētā likuma 8. pants paredz, ka probācijas klientam ir tiesības:

  • pieprasīt un saņemt informāciju par tiesas nolēmuma, prokurora lēmuma vai prokurora priekšraksta par sodu izpildes kārtību, kā arī kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzēto un VPD noteikto pienākumu izpildes kārtību;
  • pieprasīt un saņemt informāciju par iespējamo palīdzību;
  • pieprasīt un saņemt skaidrojumu par savām tiesībām;
  • piedalīties VPD piedāvātajos sociālās uzvedības korekcijas pasākumos;
  • piedalīties probācijas programmās.

Savukārt atbilstoši šā likuma 8.1 pantam, ja probācijas klientam, kas atbrīvots no kriminālatbildības nosacīti, ir noteikts pienākums nemainīt dzīvesvietu bez VPD piekrišanas, šim klientam ir tiesības, attiecīgi pamatojot, lūgt atļauju VPD mainīt dzīvesvietu. VPD pieņem lēmumu neatļaut probācijas klientam mainīt dzīvesvietu, ja attiecīgā klienta dzīvesvietas maiņa:

  • var apdraudēt sabiedrības drošību;
  • var sekmēt jauna noziedzīga nodarījuma izdarīšanu;
  • var padarīt prokurora uzlikto pienākumu izpildi neiespējamu.

Šādu VPD lēmumu probācijas klients var apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu VPD vadītājam. VPD vadītāja lēmums nav pārsūdzams. Vienlaikus VPD lēmuma apstrīdēšana neaptur tā darbību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 168 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas