E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19437
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par vardarbību skolā iesniegumu policijā var rakstīt arī tad, ja pagājis jau mēnesis

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2020
Madara

Labdien! Vēlos uzzināt, ko es varu darīt šādā situācijā. Man ir 16 gadu. Pirms nepilna mēneša iekļuvu kautiņā, kurā 16 gadus veca meitene man izrāva diezgan daudz matu. Pēc kautiņa skolā tika rakstīts iesniegums par notikušo, taču iesniegums netika iesniegts policijā. Šobrīd pēc šī kautiņa ir redzamas sekas. Kad pēc kāda laika aizgāju pie ārsta, viņš konstatēja, ka man ir bijis viegls smadzeņu satricinājums, līdz ar to šobrīd ir problēmas ar redzi un ikdienā jānēsā brilles. Iepriekš, pirms kautiņa, gan skolā, gan ārpus skolas šī persona izteica draudus, par kuriem netika ziņots līdz notikušajam kautiņam. Vai vēl ir iespējams rakstīt iesniegumu un ziņot par šo personu vai kā citādi likt šai personai atbildēt par nodarīto?

A
atbild:
11. martā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls
Valsts policija
Krista Andersone, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Valsts policija skaidro, ka iesniegumu par notikušo var iesniegt jebkurā iecirknī, par spīti tam, ka notikums ir noticis pirms kāda laika. Policija aicina pievienot arī ārsta izziņas ar diagnozēm. Ja ir iespēja, tad iesniegumam Valsts policijā var pievienot iesniegumu, kurš rakstīts skolā. Tas neesot obligāti, bet to var darīt (der arī kopija).

Tāpat Valsts policija skaidro, ka nepilngadīgai personai uz iecirkni rakstīt iesniegumu jādodas kopā ar vecākiem, kā arī to, ka skolai nav pienākums skolā iesniegto iesniegumu iesniegt Valsts policijā. Proti, tas ir vecāku ziņā.

No jautājuma nav saprotams, vai Jūsu vecāki ir informēti par aprakstīto situāciju skolā.

Līdz ar to LV portāls vērš uzmanību, ka tiesību aktos nav noteikts, no cik gadiem cilvēks var vērsties policijā ar iesniegumu. Arī bērns var vērsties policijā, ja ir aizdomas par noziegumu. Policija to var pieņemt ne tikai kā iesniegumu, bet arī kā pieteikumu, kurā paustā informācija tiek reģistrēta un pārbaudīta. Bērna vēršanās policijā pārsvarā ir saistāma ar vēlmi informēt par pret sevi vai kādu citu vērstu vai arī par paša izdarītu likumpārkāpumu, ko ignorēt nekādā gadījumā nedrīkst.

Vienlaikus policija noteikti sazināsies ar Jūsu vecākiem, ja iesniegumu iesniegsiet bez viņu klātbūtnes.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma (BTAL) 13. pantu bērnam ir tiesības brīvi izteikt savas domas, šajā nolūkā saņemt un sniegt jebkāda veida informāciju, tiesības tikt uzklausītam, kā arī tiesības uz apziņas un ticības brīvību. Savukārt BTAL 20. pants noteic, ka iesniegumi un sūdzības, kas saistītas ar bērna tiesību aizsardzību, izskatāmas nekavējoties. Bērnam tiek dota iespēja tikt uzklausītam jebkādās ar viņu saistītās iztiesāšanas vai administratīvās procedūrās vai nu tieši, vai ar sava likumiskā pārstāvja vai attiecīgas institūcijas starpniecību.

Ja bērns ir cietis no vardarbības, vecākiem vai aprūpes personām bērnam jāsniedz atbalsts, kā arī jāziņo policijai.

Tālāk norādītas iestādes, kurās var vērsties pēc palīdzības:

  • Bērnu un jauniešu uzticības tālrunis – 116111;
  • Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija – 67359128, bti.gov.lv;
  • Krīžu un konsultācijas centrs “Skalbes” – 67222922, skalbes.lv;
  • Valsts policija – 110.

Tāpat LV portāls norāda, ka skolā vajadzētu būt izstrādātiem iekšējās kārtības noteikumiem, kas nosaka skolas rīcību, ja tiek konstatēta fiziska vai emocionāla vardarbība pret bērnu. Kā piemēru var minēt kādas Rīgas vidusskolas iekšējās kārtības noteikumus, kuros minēts: ja tiek konstatēts konflikts starp izglītojamiem, kura laikā saskatāma fiziska vai emocionāla vardarbība, tiek veiktas šādas darbības:

  • klases audzinātājs (vai jebkurš darbinieks, kurš konstatējis attiecīgo situāciju) nekavējoties ziņo izglītības iestādes vadītājam par konstatēto konflikta situāciju (vadītājs ziņo izglītojamā vecākiem);
  • klases audzinātājs veic ierakstu klases žurnālā par notikušo konfliktu un pēc izglītības iestādes vadītāja paziņošanas vecākiem, vecāki apstiprina ar savu parakstu, ka viņi ir informēti par šādu konfliktu;
  • ja konflikta situācija nav atrisināta, tad klases audzinātājs iesniedz rakstisku iesniegumu izglītības iestādes vadītājam, tālāk lemjot par sociālā pedagoga, psihologa, medmāsas vai cita atbalsta personāla piesaisti situācijas risināšanai;
  • pamatojoties uz klases audzinātāja rakstisko iesniegumu, izglītības iestādes vadītājs aicina konfliktā iesaistīto izglītojamo vecākus uz sarunu klātienē izglītības iestādē, kuras laikā cenšas konfliktu atrisināt.

Pēc notikuma izvērtēšanas, ja tiek konstatēts, ka arī turpmāk audzēkņa uzvedība apdraud viņa paša un pārējo audzēkņu drošību, veselību un dzīvību, izglītības iestādes vadītājs, lemj par mācību nodrošināšanu citā telpā un atbalsta pasākumu piemērošanu Ministru kabineta noteikumos Nr. 1338 "Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos" noteiktajā kārtībā (izglītības iestāde ir tiesīga atskaitīt izglītojamo no izglītības iestādes saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par kārtību, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības iestādēs un atskaitīti no tām, un obligātajām prasībām pārcelšanai uz nākamo klasi).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 210 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas