E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17328
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
3
1
3

Kā izbeigt dzīvojamo telpu īres tiesiskās attiecības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2019
Jānis Jansons

Labdien! Izīrēju man piederošā dzīvoklī divas atsevišķas istabas: katrā pa vienam īrniekam. Varat smieties vai nesmieties, bet man smiekli nenāk: abi īrnieki bija kopīgi dzēruši, un pēc tam viens sadūris otru. Rezultātā vienu aizveda ātrie, otru – policija. Saskaņā ar līguma noteikumiem par līguma laušanu man jābrīdina īrnieks mēnesi iepriekš. Kā es to varu izdarīt, ja nezinu, kā sasniegt ne vienu, ne otru. Vai es varu līgumu lauzt nekavējoties? Kā man to darīt zināmu īrniekiem? Kā atgūt viņiem iedotās atslēgas? Kā rīkoties ar īrnieku palikušajām mantām – istabas atvērt es varu ar rezerves atslēgām, bet telpu mantu glabāšanai man nav. Kā pareizi rīkoties, istabas atslēdzot (liecinieki, akts?), lai vēlāk nebūtu pārpratumu par to, kas istabās bijis. Paldies!

A
atbild:
28. jūnijā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Tā kā izīrētājam ar īrniekiem ir noslēgts īres līgums, tā nosacījumi ir spēkā un īres tiesiskās attiecības var izbeigt tikai uz likuma pamata. Tas nozīmē – vai nu pēc savstarpējās vienošanās (šajā gadījumā tas var būt sarežģīti), vai arī tiesas ceļā (ja ir iestājušies likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28. pantā minētie apstākļi).

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28.1. pantā ir šāda norma: izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem un citām personām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, ja īrnieks, viņa ģimenes locekļi vai citas personas, kuras dzīvo kopā ar viņu, pārkāpj dzīvojamās telpas lietošanas noteikumus, padarot pārējām personām dzīvošanu ar tām vienā kopējā dzīvoklī vai vienā mājā neiespējamu.

“Kamēr ir spēkā īres līgums, izīrētājam nav tiesību ne patvaļīgi atvērt izīrētās dzīvojamās telpas, ne aiztikt vai pārvietot īrnieku personiskās mantas, jo pēc tam var nākties atbildēt tiesā par materiālu zaudējumu nodarīšanu,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Kamēr abi īrnieki ir prombūtnē, notiek negadījuma izmeklēšana, visticamāk, paies likumā noteiktie trīs mēneši, kad viņi nebūs kārtojuši dzīvojamo telpu īres maksājumus un īpašnieks varēs ierosināt tiesā prasību par īres līguma izbeigšanu parādu dēļ. Taču jebkurā gadījumā ir jāievēro likumā noteiktais regulējums par īres tiesisko attiecību izbeigšanu.”

Taču, lai piemērotu likuma “Par dzīvojamo telpu īri” normas un vērstos tiesā par īres līguma izbeigšanu un īrnieku izlikšanu, izīrētājam ieteicama zvērināta advokāta konsultācija, jo jāsagatavo precīzi pierādījumi iesniegšanai tiesā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 210 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas