E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4108
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

NĪN maksājumu var iekļaut izdevumos, iesniedzot deklarāciju

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2014
Uldis Zujevs

Labdien! Man ir tāds interesants jautājums, uz kuru nevar atbildēt pat VID darbinieki. Esmu zemes īpašnieks, kas iznomā zemi juridiskai personai. Esmu reģistrējies VID kā nereģistrēts saimnieciskās darbības veicējs saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.panta divpadsmito daļu, jo vienīgais ieņēmums no nekustamā īpašuma man ir nomas maksa par attiecīgo nekustamo īpašumu un man nav nekādu saimnieciskās darbības izdevumu, tādēļ saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 15.panta septīto daļu manam ienākumam no īpašuma tiek piemērota 10% likme. Tas ir skaidrs. Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.panta divpadsmitajā daļā norādīts, ka “…maksātājs nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu”. Un jautājums ir tieši par nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem. Kad, kādā brīdī man ir jāatskaita šie izdevumi? Vai tas būtu, ka no nomas maksas atskaita nekustamā īpašuma nodokli un tad piemēro 10% likmi, vai nekustamā īpašuma nodoklis man ir jānorāda gada ienākumu deklarācijā kā izdevumi par tekošo gadu? Es saprotu tā, ka, ja iznomātājs samaksā par mani 10% iedzīvotāju ienākuma nodokli no pilnas nomas maksas, un vēlāk es vēl no atlikušās man kā nomniekam izmaksātās summas samaksāju nekustamā īpašuma nodokli, tad sanāk dubulta nodokļu nomaksa. Lūdzu man izskaidrojiet, ko tieši un skaidri nozīmē augstāk minētā likumā norādītā norma “…izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu”. Un kā ir pareizi šajā situācijā rīkoties.

A
atbild:
22. aprīlī, 2014

Fiziskās personas ienākums no saimnieciskās darbības tiek aprēķināts kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpība (likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.panta pirmā daļa). 

Ja nodokļu maksātājam nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, nodokļu maksātājs, gūstot ienākumu no īpašuma (iznomājot vai izīrējot nekustamo īpašumu), var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs. Šajā gadījumā nodokļu maksātājs nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu. Nodokļu maksātājs veic saimnieciskās darbības ieņēmumu uzskaiti (likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.panta divpadsmitā daļa).

Ienākuma izmaksātājs ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli ienākuma izmaksas vietā un iemaksā to budžetā (likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 17.panta desmitās daļas 7.punkts), un tādam ienākumam no īpašuma tiek piemērota 10% likme (likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 15.panta septītā daļa).

 Ja ienākuma izmaksātājs (zemes nomnieks), izmaksājot nodokļu maksātājam (zemes iznomātājam) ienākumu par zemes nomu, ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli 10% apmērā no visas noteiktās nomas maksas, tad gadījumā, ja nodokļu maksātājs vēlas iekļaut izdevumos nekustamā īpašuma nodokli par iznomāto zemi, ir jāiesniedz VID gada ienākumu deklarācija, iekļaujot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu izdevumos (deklarācijas D11 pielikums „Taksācijas gadā gūtie ienākumi, kuriem tiek piemērota samazināta nodokļa likme”). 

Informācija par nodokļu ieturēšanu no nekustamā īpašuma izīrēšanas (iznomāšanas) ir pieejama VID mājaslapā www.vid.gov.lv sadaļā Nodokļi > Iedzīvotāju ienākuma nodoklis > Jautājumi un atbildes.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas