E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4099
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba attiecību pārtraukšana un bezdarbnieka pabalsts

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2014
Laura Lapina

Labdien! Darba devējs paziņoja, ka mana štata vieta tiek likvidēta un piedāvāja 2 variantus, vai nu atbrīvot no darba, vai strādāt zemāka līmeņa amatā. Uz zemāku līmeni nepiekrītu, jo šajā amatā ir jāstrādā nakts maiņas, ko es nevaru, jo ir mazs bērniņš. Vēlējos jautāt, pēc likuma, kāds ir ātrākais un ilgākais periods, kad ar mani var pārtraukt darba attiecības? Ļoti vēlētos nostrādāt vēl 2 mēnešus. Kādas man ir iespējas, ko darīt, lai es varētu nostrādāt vēl 2 mēnešus? Ja darba devējs atlaiž, jo tiek likvidēta štata vieta, kādas tiesības man ir uz bezdarbnieka pabalstu? Vai to izmaksās jau 1. mēnesī? (Uzņēmumā strādāju 6 gadus)

A
atbild:
07. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darbinieka amats tiek likvidēts organizatorisku un saimniecisku iemeslu dēļ un darba devējam objektīvi nav iespējams saglabāt darbinieka iepriekšējos darba apstākļus, darba uzteikums tiek izsniegts Darba likuma 101.panta kārtībā. Šā panta pirmās daļas 9.punktā kā darba devēja uzteikuma pamats paredzēts darbinieku skaita samazināšana. 

Darba devējam ir pienākums darbiniekam, kuru paredzēts atlaist sakarā ar darbinieku skaita samazināšanu, piedāvāt citu darbu tajā pašā vai citā darba devēja uzņēmumā, ja šāda iespēja pastāv. 

Likuma 103.pantā noteikts, ka, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts garāks uzteikuma termiņš, darba devējam, uzteicot darba līgumu, jāievēro minētajā pantā noteiktie termiņi. Darbinieku skaita samazināšanas gadījumā uzteikuma termiņš ir viens mēnesis. Tātad garāks uzteikuma termiņš var būt tad, ja tas ir atrunāts darba koplīgumā vai darba līgumā. 

Visizplatītākie darba līguma izbeigšanas veidi ir pušu vienošanās, darba devēja vai darbinieka uzteikums.

Likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” noteiktas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ja apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ja par viņu ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā deviņus mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis iesniegumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu. Taču, ja kļūst par bezdarbnieku pēc darba attiecību izbeigšanas uz paša uzteikuma pamata, tad bezdarbnieka pabalstu piešķir no pieprasījuma iesniegšanas dienas, bet ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Darba tiesisko attiecību jautājumus varat noskaidrot Valsts darba inspekcijā. Konsultatīvie tālruņi 67 186 522; 67 186 523.

Informācija par bezdarbnieka pabalstu, tā aprēķināšanu atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas