SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
10. augustā, 2017
1
14
1
14

Preču pārvietošanas ierobežojumi un aizliegumi muitā (I)

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ko drīkst un ko nedrīkst ievest no trešajām valstīm? Kas un kad jādeklarē, ar kādiem nodokļiem jārēķinās muitā, kas skaitās personīgā bagāža un cik bieži drīkst ievest akcīzes preces – infografikā piedāvājam uzzināt vienkopus.

Ja persona Latvijā iebrauc no valsts, kas nav ES dalībvalsts, ar muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli (PVN), kā arī akcīzes nodokli, ja tiek ievestas akcīzes preces, ceļotāja personīgajā bagāžā ievestās preces apliek tikai tādos gadījumos, ja tiek pārsniegta atļautā preču kopējā vērtība vai daudzums. Tātad nodokļi nav jāmaksā, ja preču kopējā vērtība un daudzums vienai personai nepārsniedz noteikto apmēru.

Personīgā bagāža

Personīgajā bagāžā ietilpst jaunas, nelietotas preces, kas ir paredzētas tikai ceļotāja vai viņa ģimenes personiskajai lietošanai vai dāvināšanai. Tajā pārvadājamo preču, ko neapliek ar nodokļiem, atļautā kopējā vērtība atšķiras, proti, mazāka bez nodokļu nomaksas ievedamo preču kopējā vērtība vienai personai ir noteikta, ceļojot pa sauszemi (300 eiro), lielāka – ceļojot ar gaisa vai jūras transportu (430 eiro). Savukārt vismazākā preču kopējā vērtība (285 eiro) ir noteikta bērniem līdz 15 gadu vecumam, taču viņi drīkst ievest preces personiskai lietošanai šādā vērtībā neatkarīgi no ieceļošanas veida.

Jāvērš uzmanība, ka preču kopējā vērtībā netiek iekļauta personīgās bagāžas vērtība, ko ieved uz laiku vai ieved atpakaļ pēc pagaidu izvešanas, personiskajām vajadzībām nepieciešamo zāļu vērtība, kā arī tabakas izstrādājumi, alkoholiskie dzērieni un degviela, ko ieved, ievērojot likumā "Par akcīzes nodokli" noteiktos daudzuma ierobežojumus.

Akcīzes preces

Alkoholiskos dzērienus, tabakas izstrādājumus, naftas produktus var ievest bez nodokļu nomaksas noteiktā daudzumā savam patēriņam ne biežāk kā vienu reizi septiņās dienās. Savukārt, ievedot no trešajām valstīm bezalkoholiskos dzērienus un kafiju, ir jāievēro noteiktie pārtikas preču ievešanas daudzuma ierobežojumi.

Pārtikas produkti personiskam patēriņam

Eiropas Savienībā (ES), arī Latvijā, ir aizliegts no trešajām valstīm ievest tādus pārtikas produktus kā gaļu un tās izstrādājumus, pienu un tā produktus, kā arī lolojumdzīvnieku barību, kuras sastāvā ir gaļa vai piens. Pārtikas produktus, kurus nav atļauts ievest ES, ir aizliegts sūtīt arī pa pastu. Taču pastāv izņēmums – minētos produktus drīkst ievest no Fēru salām, Grenlandes un Islandes, taču tādā gadījumā ir jāievēro noteiktais daudzuma ierobežojums uz vienu cilvēku, kas ir 10 kg.

Pārtikas produkti, ko ir atļauts ievest ES no trešajām valstīm, ir attēloti LV portāla infografikā, taču jāvērš uzmanība, ka tajā minēto dzīvnieku izcelsmes produktu daudzuma ierobežojums ir 2 kg, tomēr, ievedot tos pašus produktus no jau minētajām Fēru salām, Grenlandes vai Islandes, šis ierobežojums ir 10 kg. Vienlaikus jāņem vērā, ka no vairākām valstīm ir aizliegts ievest medu un olas. Medu aizliegts ievest, piemēram, no Baltkrievijas, Fēru salām, Grenlandes u. c., bet olas – no Armēnijas, Fēru salām, Gruzijas, Grenlandes, Kirgizstānas u. c. valstīm.

Savukārt zvejas produktiem, ko no citām valstīm var ievest daudzumā līdz 20 kg, ievešanai no Fēru salām vai Islandes nav noteikts daudzuma ierobežojums. Tāpat jāvērš uzmanība, ka citu pārtikas produktu, kurus atļauts ievest daudzumā līdz 10 kg, sastāvā nedrīkst būt gaļa, tie nedrīkst būt jaukti vai pildīti ar gaļu, kā arī to sastāvā nedrīkst būt svaigu vai apstrādātu gaļas vai piena produktu un vairāk nekā 50% apstrādātu olu vai zvejas produktu. Informāciju par tādu pārtikas produktu ievešanas nosacījumiem un produktu grupām, kurām tiek piemērotas specifiskas prasības, piemēram, uztura bagātinātājiem, minerālūdeni, sporta uzturu u. c. var saņemt Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Skaidras naudas deklarēšana

Skaidras naudas deklarēšanas pienākums attiecas uz fizisku personu, kas pārvadā skaidru naudu neatkarīgi no tā, vai minētā persona ir naudas īpašnieks, un tā ir jādeklarē, šķērsojot ES ārējo robežu (gan iebraucot Latvijā, gan izbraucot no tās).

Pirmkārt, ir jādeklarē tādas banknotes un monētas, kas laistas apgrozībā un ir likumīgs maksāšanas līdzeklis. Otrkārt, ir jādeklarē arī finanšu instrumenti – čeki, vekseļi, maksājuma uzdevumi un jebkādi finanšu instrumenti, kas izdoti uz uzrādītāju vai tādā formā, ka īpašumtiesības uz šo finanšu instrumentu pāriet līdz ar tā nodošanu citai personai, kā arī neaizpildīti čeki, vekseļi, maksājuma uzdevumi un citi finanšu instrumenti, kuri dod tiesības saņemt naudu, ja tie ir parakstīti, nenorādot naudas saņēmēju.

Uz valsts robežas ar citām ES dalībvalstīm skaidra nauda nav jādeklarē.

Sīkāka informācija ir atrodama VID mājaslapā www.vid.gov.lv sadaļā "Muita".

Turpmāk – infografika par preču pārvietošanas aizliegumiem un ierobežojumiem, ceļojot ES.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI