SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. augustā, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Lauku attīstība
3
3

Jauna kārtība veterināro recepšu izrakstīšanai

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpmāk visas vielas un zāles varēs iegādāties arī pats dzīvnieka īpašnieks vai turētājs aptiekā, ja būs izrakstīta atbilstoša recepte.

FOTO: www.bel.ru

Valdība 2010. gada 27. jūlijā pieņēma divus Ministru kabineta (MK) noteikumus: Nr. 684 „Veterinārās receptes noformēšanas kārtība”, kas stājās spēkā 1. augustā, un noteikumus Nr. 757 „Īpašās veterinārās receptes izrakstīšanas un uzglabāšanas kārtība”, kas stājas spēkā 1. oktobrī.

Svarīgākais, kas šajā sakarībā būtu jāzina dzīvnieku īpašniekiem, ir tas, ka mainās zāļu iegādes kārtība kontrolējamām narkotiskām, psihotropām vielām un prekursoru 2. un 3. sarakstā iekļautajām zālēm un vielām veterinārmedicīnā.

Līdz šim narkotiskās un psihotropās vielas un zāles varēja iegādāties vienīgi praktizējošs veterinārārsts ar pieprasījumu. Turpmāk šīs vielas un zāles aptiekā varēs iegādāties arī pats dzīvnieka īpašnieks vai turētājs, ja būs izrakstīta īpašā recepte. Jāpiekodina dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem, ka īpašās veterinārās receptes ir derīgas 30 dienas.

"Jāpiekodina dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem, ka īpašās veterinārās receptes ir derīgas 30 dienas."

„Tātad līdz šim dzīvnieka īpašnieks vai turētājs nevarēja tās iegādāties aptiekās, bet tikai pie praktizējoša veterinārārsta. Tagad tas ir iespējams, tādējādi saīsināsies laiks, kas jāpatērē, līdz zāles no aptiekas nokļūst pie slimā dzīvnieka,” atšķirības skaidro Zemkopības ministrijas (ZM) Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta direktora vietniece Antra Briņķe.

„Tas dažkārt atvieglos arī praktizējošo veterinārārstu darbu – pēc pieprasījuma iegādātās narkotiskās un psihotropās vielas un zāles praktizējošs veterinārārsts uzglabāja pie sevis, bet tagad tās varēs iegādāties aptiekā arī dzīvnieka īpašnieks, ja praktizējošs veterinārārsts būs izrakstījis īpašo recepti,” piebilst ZM Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta Dzīvnieku veselības un veterināro zāļu nodaļas vecākā referente Lelde Lapiņa.

Jaunums - īpaši uzskaitāmās un uzraugāmās receptes

Īpašās receptes izrakstīšanas noteikumi izstrādāti tādēļ, ka likumā „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” ir paredzēta šādas receptes esamība. Arī cilvēku ārsti receptes psihotropajām un narkotiskajām vielām un zālēm izraksta uz īpašām numurētām recepšu veidlapām, kurām iestrādātas pretviltošanas aizsardzības zīmes. Tā kā visu šo vielu un zāļu likumīgā aprite ir Veselības ministrijas atbildībā, tad gan cilvēka, gan veterināro zāļu iegādei ir jābūt vienādai kārtībai.

"Kardinālu izmaiņu parasto veterināro recepšu noformēšanas kārtībā nav. "

„Centralizētu īpašo recepšu veidlapu drukāšanu, uzglabāšanu, izsniegšanu un iznīcināšanu, uzskaiti un reģistrēšanu līdztekus reģistrēšanai, kas jāveic pašam praktizējošajam veterinārārstam, veiks Pārtikas un veterinārais dienests,” stāsta ZM pārstāve Antra Briņķe. „Tas nepieciešams, lai nodrošinātu īpašo recepšu izsekojamību.”

Parasto recepšu izrakstīšanas kārtība maz mainīta

Tā kā labojumi iepriekšējos – 2003. gada 4. novembrī pieņemtajos noteikumos Nr. 627 „Par veterināro recepšu noformēšanas kārtību” ir vairāk nekā 50 procenti, jo noteikumi ir ļoti īsi, tad bija jāizdod jauni Ministru kabineta noteikumi. Kardinālu izmaiņu šajā recepšu noformēšanas kārtībā nav.

„Ir nedaudz precizēta receptes veidlapa, terminoloģija un norādāmā informācija, kā arī noteikumos ierakstīts līdz šim „nerakstītais likums” par to, ka uz vienas receptes raksta tikai vienu veterināro zāļu nosaukuma formu,” teic departamenta direktora vietniece A. Briņķe. „Tagad tas ir nosacījums.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI