DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. martā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pasaules tuberkulozes dienā aicina pievērst uzmanību veselībai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai veicinātu sabiedrības izpratni un zināšanas par tuberkulozi, Liepājas pilsētas pašvaldības administrācija, atzīmējot Pasaules Tuberkulozes dienu, kas ik gadu notiek 24. martā, vēlas atgādināt par šīs slimības profilaksi un informēt iedzīvotājus par iespējamajiem slimības simptomiem, lai laikus atpazītu un ārstētu šo nopietno slimību.

Tuberkuloze ir ārstējama infekcijas slimība, taču, laikus nepamanīta un neārstēta, tā var novest pie letālām sekām. 

Ar tuberkulozi var inficēties, ieelpojot tuberkulozes nūjiņu, kas atrodas gaisā. To gaisā izdala ar tuberkulozi saslimis cilvēks, klepojot, šķaudot, spļaujot, runājot vai pat elpojot un dziedot.

Raksturīgākie tuberkulozes saslimšanas simptomi ir:

  • klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairāk nekā trīs nedēļas,
  • nedaudz paaugstināta ķermeņa temperatūra,
  • neizskaidrojams svara zudums,
  • svīšana naktīs,
  • ēstgribas zudums,
  • nespēks un nogurums.

Retāk tuberkulozes saslimšanas gadījumā novērojams:

  • asiņu piejaukums krēpām,
  • elpas trūkums,
  • sāpes krūtīs.

Visbiežāk tuberkulozes simptomi sāk izpausties pakāpeniski. Sākumā tie ir praktiski nemanāmi, bet ar laiku progresē un kļūst izteiktāki. Ja vismaz viens no simptomiem ilgst 2-3 nedēļas, jāvēršas pie sava ģimenes ārsta vai plaušu slimību speciālista. Latvijā tuberkulozi diagnosticē un ārstē par valsts budžeta līdzekļiem.

Latvijā kopš 1953. gada visi jaundzimušie 4. – 5. dzīvības dienā saņem vakcīnu pret tuberkulozi - BCG vakcīnu. Tā pasargā bērnu no saslimšanas ar smagām tuberkulozes formām.

Kur vērsties Liepājā, ja ir aizdomas par saslimšanu ar tuberkulozi

Gadījumā, ja ir aizdomas, ka esat saslimis ar tuberkulozi, nosūtījums pie plaušu ārsta nav nepieciešams, jūs varat saņemt konsultāciju, veikt izmeklējumus un saņemt tuberkulozes ārstēšanu bez maksas. Ja būs radušās aizdomas, ka esat saslimis ar tuberkulozi, ārsts ieteiks izmeklējumus, tai skaitā plaušu rentgenoloģisko izmeklēšanu un krēpu analīzes.

Liepājas tuberkulozes un plaušu slimību ambulatorā daļa pacientus pieņem Jaunliepājas primārās veselības aprūpes centra telpās Aldaru ielā 20/24 katru darba dienu no plkst. 8.00 līdz 18.00, tel. 63 425 008, 29 126 279.

Iespēja pārbaudīties atvērto durvju dienu laikā

Arī šogad Atkarību profilakses centrs no 19. – 24. martam rīkos atvērto durvju dienas. Ikvienam būs iespēja saņemt informāciju par tuberkulozi, bez maksas veikt HIV, sifilisa, B un C hepatīta eksprestestu, saņemot speciālistu konsultāciju pirms un pēc testa. Katrs interesents varēs iepazīties ar informatīviem materiāliem par tuberkulozes profilaksi, kā arī šaubu gadījumā par saslimšanu būs iespējams aizpildīt "Tuberkulozes simptomu aptaujas anketu".

Šogad Atkarību profilakses centrs piedāvā arī iespēju organizācijām pieteikties informatīvai lekcijai par tuberkulozi, kuru bez maksas novadīs Atkarību profilakses centra speciālisti.

Lai pierakstītos uz eksprestestu veikšanu vai pieteiktos lekcijai, lūgums zvanīt pa tālruņiem 63 456 120, 26 308 079, rakstīt uz e-pasta adresi madara.lapsa@liepaja.lv vai personīgi vērsties Flotes ielā 7.

Pašvaldība katru gadu iesaistās saslimšanas ar tuberkulozi un slimības ārstēšanas jautājumu aktualizēšanā. Tāpat katru gadu pašvaldība apmaksā transporta izdevumus tuberkulozes ambulatorajiem pacientiem, kuriem regulāri jāsaņem ārstēšanai nepieciešamie medikamenti.

Papildu informācija: Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Vides, veselības un sabiedrības līdzdalības daļa, tālr. 63 404 747.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI