DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ar vairāk nekā 20 pasākumiem Liepājā atzīmē Eiropas Jaunatnes nedēļu

FOTO: Kārlis Volkovskis

No 12. līdz 19. aprīlim visā Eiropā tiek atzīmēta Eiropas Jaunatnes nedēļa, kuras šā gada devīze ir “Jauniešu redzējums”, mudinot jauniešus vecumā no 16 līdz 30 gadiem būt pilsoniski aktīviem, piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās un izmantot Eiropas Savienības programmu iespējas. Liepājā Eiropas nedēļas laikā norisināsies vairāk nekā 20 dažādi pasākumi jauniešiem.

Veidojot jauniešu izpratni par vēlēšanu procesiem un pašvaldības domes darbu, kā arī veicinot jauniešu līdzdalību lēmumu pieņemšanā, Liepājā 18. aprīlī pirmo reizi norisināsies jauniešu domes sēde. Jauniešu domes sēdi pārstāvēs 15 deputāti – Liepājas izglītības iestāžu skolēnu līdzpārvalžu aktīvākie dalībnieki, un domes sēde tiks aizvadīta kā simulācija, iespējami pietuvinot tās norisi oficiālajām pašvaldības domes sēdēm. Domes sēdē jaunieši iejutīsies arī sēdes sekretāra, sabiedrisko attiecību speciālista, žurnālista un fotogrāfa lomās.

Jauniešu domes sēdē, kas 18. aprīlī norisināsies uzreiz pēc Liepājas valstspilsētas domes sēdes, plkst. 16.00, jaunie deputāti izskatīs jautājums, kas aktuāli Liepājas jauniešiem – telpu pieejamība brīvā laika pavadīšanai, jauniešu lomas stiprināšana pilsētas attīstībā, digitālā darba ar jaunatni pilnveide, vides saglabāšanas pasākumi u.c. Pasākumā aicināti piedalīties arī Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes deputāti, iejūtoties “sabiedrības balss” lomā un veidojot diskusiju ar jauniešu domes deputātiem.

Savukārt 19. aprīlī Liepājas Jauniešu mājā interesenti aicināti piedalīties pasākumā “Vēlēšanu pilsēta”. Tā ir izklaidējoša un izglītojoša spēle, kas ļauj labāk iepazīt vietēja līmeņa demokrātisko procesu pamatprincipus. To spēlējot, spēlētāji iejūtas domes deputātu lomās, kas pārstāv izdomātas partijas. Spēles dalībniekiem uz vienu sasaukumu ir pieejami ierobežoti resursi un deputātiem ir jāvienojas, kā tos izmantot. Lai sasniegtu savus politiskos mērķus un vienlaikus aizstāvētu sabiedrības intereses, spēlētājiem ne tikai jāprot debatēt ar sāncenšiem, bet arī jāpārvērtē pašu izvirzītās prioritātes, tādējādi iesaistoties plašākos demokrātijas procesos. Dalībai “Vēlēšanu pilsētas” izspēlē iepriekš jāpiesakās, līdz 18. aprīlim aizpildot pieteikuma anketu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfNbwYHDFlVJrbJFTP5gGbB0KudrDox_O_B6WG3E9iDe7-TWA/viewform

Eiropas Jaunatnes nedēļas ietvaros arī Liepājas izglītības iestādēs, jauniešu centros, nevalstisko organizāciju mītnes vietās norisināsies dažādas aktivitātes – debates, pārgājieni, darbnīcas, lekcijas, viktorīnas, sarunu vakari, informatīvu materiālu izstrāde u.c.

Visas Eiropas Jaunatnes nedēļas iniciatīvas iespējams aplūkot vienkopus aktivitāšu kartē: https://youth.europa.eu/youthweek_lv#eyw-youth-events

Par Eiropas Jaunatnes nedēļu

Eiropas Jaunatnes nedēļa ir Eiropas Komisijas pasākums, kas tiek rīkots reizi divos gados. Šogad tā tiks atzīmēta no 12. līdz 19. aprīlim Latvijā un citviet Eiropā. Tā veltīta aktīvai pilsoniskajai līdzdalībai un tās vadmotīvs ir “Jauniešu redzējums”. Jaunatnes nedēļa norisināsies divus mēnešus pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, līdz ar to īpaša uzmanība tiks pievērsta demokrātijai un vēlēšanu procesam. Jaunatnes nedēļas ietvaros organizētie pasākumi ir redzami interaktīvajā kartē Eiropas Jaunatnes portālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI