DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. janvārī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

VID Muitas policijas pārvalde nodod kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu par 14,5 miljonu cigarešu un 239 litru degvīna kontrabandu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk-VID) Muitas policijas pārvalde 2017.gadā 11. janvārī kriminālvajāšanas uzsākšanai nodeva kriminālprocesu par cigarešu un degvīna kontrabandu lielā apmērā, ko izdevās atklāt muitas kontroles punktā “Terehova”. Aprēķināts, ka atklājot šo noziegumu, valstij tika novērsts kaitējums ir 2 092 946,91 EUR apmērā.

2015.gada 1.aprīlī VID Muitas policijas pārvaldē pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļas1, par kontrabandu lielos apmēros, tika uzsākts Kriminālprocess, un savācot pietiekamu pierādījumu kopumu, 2017.gada 11.janvārī tas tika nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai Ludzas rajona prokuratūrai.

2015. gada pavasarī kravas automobilī, kas tika pārbaudīts muitas kontroles punktā "Terehova" tika atrastas2 14,5 miljoni dažādu marku cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām un 239 litri dažādu marku degvīna ar Krievijas Federācijas akcīzes markām. Visas izņemtās preces tika nodotas iznīcināšanai Nodrošinājuma valsts aģentūrai. Veiktie aprēķini rāda, ka valstij novērstais kaitējums, apturot noziegumu,  ir 2 092 946,91 EUR apmērā.

Par minētā noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, sākotnēji tika aizturētas septiņas personas, no kurām piecas tika atzītas par aizdomās turētām. Visām personām tika piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu. Nosūtot procesu prokuratūrai, tika pieņemts lēmums uzsākt kriminālvajāšanu pret četrām personām: automobiļa vadītāju pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm – par kontrabandu, vienu Muitas pārvaldes amatpersonu pēc Krimināllikuma 319.panta 1.daļas3 – par amatpersonas bezdarbību, bet otru Muitas pārvaldes amatpersonu pēc Krimināllikuma 190.panta 3. daļas, 20.panta 4.daļas4 un 318.panta 1.daļas5 – par kontrabandu, līdzdalību un ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, kā arī vienu Valsts robežsardzes amatpersonu pēc Krimināllikuma 319.panta 1.daļas par amatpersonas bezdarbību.

VID Sabiedrisko attiecību daļa


1190.pants. Kontrabanda

(3) Par kontrabandu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai tā izdarīta lielā apmērā, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz vienpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

2Kopumā kriminālprocesa ietvaros tika izņemtas cigaretes 500 000 "NZ8", 500 000 -  "NZ10",  4 500 000  -  "NZ GOLD", 3 020 000 - "PREMJER", 6 000 000 "FEST", degvīns "PJATJ OZER" - 30 litri, "BELAJA BERJOZA" - 200 litri, "BELUGA" - 9 litri.

3 319.pants. Valsts amatpersonas bezdarbība

(1) Par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, un ja ar to valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm radīts būtisks kaitējums, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

420.pants. Līdzdalība

(4) Par atbalstītāju uzskatāma persona, kas apzināti veicinājusi noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, dodot padomus, norādījumus, līdzekļus vai novēršot šķēršļus tā izdarīšanai, kā arī persona, kas iepriekš apsolījusi noslēpt noziedzīga nodarījuma izdarītāju vai līdzdalībnieku, noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rīkus un līdzekļus, noziedzīga nodarījuma pēdas vai noziedzīgā kārtā iegūtos priekšmetus vai arī iepriekš apsolījusi iegādāties vai realizēt šādus priekšmetus.

5318.pants. Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana

(1) Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI