SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
22. oktobrī, 2013
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Invaliditāte

Tehniskos palīglīdzekļus nākamgad būs iespēja saņemt ātrāk

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Nākamajā 2014.gadā vairāk nekā divreiz palielinās finansējumu tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai cilvēkiem ar invaliditāti un funkcionāliem traucējumiem, lai šis valsts atbalsts būtu pieejams ātrāk un mazinātu rindas. Piešķīrums paredzēts visām īpašajām vajadzībām.
īsumā
  • Tehniskajiem palīglīdzekļiem nākamgad valsts atvēl vairāk naudas.
  • Neatliekamos gadījumos atbalsta ierīces varēs saņemt ātrāk nekā līdz šim.
  • Rindā pēc jauna riteņkrēsla varēs stāties pēc 5 gadiem.
  • Valsts finansēs jaunu palīglīdzekli – elektropiedziņas riteņkrēslu.

Tehniskie palīglīdzekļi (ratiņkrēsls, ortoze, protēze u.c.) var būt nepieciešami gan veciem, gan jauniem cilvēkiem pēc traumām vai operācijām, arī bērniem. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 25.pants (Nodrošināšana ar tehniskajiem palīglīdzekļiem) nosaka tiesības saņemt tehniskos palīglīdzekļus personām ar ilgstošiem vai nepārejošiem organisma funkciju traucējumiem vai anatomiskiem defektiem, ja tās saņēmušas ārstniecības personas atzinumu par šāda pakalpojuma nepieciešamību:

  • visu grupu invalīdiem un bērniem invalīdiem līdz 18 gadu vecumam;
  • personām, kurām tehniskais palīglīdzeklis nepieciešams, lai samazinātu vai novērstu funkcionālo mazspēju;
  • personām ar prognozējamu invaliditāti, kurām šāda pakalpojuma nepieciešamība noteikta individuālajā rehabilitācijas plānā;
  • personām ar anatomiskiem defektiem - protēzi vai ortopēdiskos apavus.

No valsts budžeta finansējamo tehnisko palīglīdzekļu sarakstā (Tehnisko palīglīdzekļu noteikumos), ko apstiprina Ministru kabinets, ir gandrīz 200 dažādu palīgierīču.

Valdība ir atbalstījusi Labklājības ministrijas (LM) ierosinājumu no nākamā gada 1.janvāra papildus piešķirt 2,7 miljonus latu tehniskajiem palīglīdzekļiem cilvēkiem ar invaliditāti un funkcionālajiem traucējumiem. Jau šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu naudas šim atbalstam bija vairāk (2,2 miljoni latu) nekā iepriekš, tomēr atsevišķu palīglīdzekļu (riteņkrēslu, dzirdes aparātu, apavu) saņemšanai rindā joprojām jāgaida līdz diviem gadiem.

Valdība 15.oktobrī apstiprināja grozījumus Ministru kabineta 2009.gada 15.decembra noteikumos Nr.1474 "Tehnisko palīglīdzekļu noteikumi", neatliekamos gadījumos paredzot tehnisko palīglīdzekļu nomaiņu ārpus rindas, kā arī dokumentu ātrāku izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu, ja cilvēkam saskaņā ar medicīniskajām indikācijām nepieciešama nekavējoša palīdzība. Noteikumu 2.pielikumā iekļauti jauni palīglīdzekļi.

LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme informēja, ka saņemts daudz iesniegumu no bērnu vecākiem, kurus neapmierina pašreizējā apgrūtinošā kārtība dažādu ortožu piešķiršanā. Zīdaiņiem un bērniem, kuriem nepieciešamas greizās pēdas abdukcijas ortozes un gūžas ortozes, ir ļoti svarīgi tās nomainīt savlaicīgi. Bērnam paaugoties, vecākiem vairs nebūs jāgaida rindā, lai saņemtu jaunu ortozi, bet to varēs nomainīt, tiklīdz būs saņemts ārsta atzinums par jauna tehniskā palīglīdzekļa nepieciešamību.

"Bērni aug, un ortozes jāmaina bieži."

Grozījumi noteikumos papildināti ar jaunu - 5..2 un 5.3punktu, kuros paredzēta tehniskā palīglīdzekļa periodiska nomaiņa, lai nodrošinātu ārstniecības procesa nepārtrauktību.

Arī lēmumu par tehniskā palīglīdzekļa piešķiršanu Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" pieņems ātrāk - 10 darba dienu laikā. Pašreiz noteikumi lēmuma pieņemšanai paredz 20 darba dienas.

Ar grozījumiem noteikumos ieviesti divi jauni tehniskie palīglīdzekļi - elektropiedziņas riteņkrēsli ar motorizēti vadāmu rokas stūrēšanas sistēmu (elektriskais skūters) un elektropiedziņas riteņkrēsli ar rokas stūrēšanas sistēmu. Par tādu palīglīdzekļu nepieciešamību ir iestājušās invalīdus pārstāvošās organizācijas un interesējas arī cilvēki ar invaliditāti. Piemēram, vientuļiem cilvēkiem no stumjamā riteņkrēsla nav lielas jēgas, ja viņiem nav, kas palīdz.

Vēl viens nozīmīgs grozījums noteikumos attiecas uz cilvēkiem, kuri tehnisko palīglīdzekli - riteņkrēslu – iegādājas, piedaloties ar līdzmaksājumu. Pašreiz tādā gadījumā atkārtoti stāties rindā tehniskā palīglīdzekļa maiņai var pēc septiņiem gadiem. Šo periodu saīsinās, un turpmāk, ja persona riteņkrēslu iegādājas, izmantojot līdzmaksājumu, laiks, pēc kura var atkārtoti stāties rindā tā nomaiņai, būs 5 gadi.

Papildu miljoni būs, bet jāskatās arī prioritātes

Lielāks finansējums ir paredzēts ne tikai riteņkrēsliem, bet visiem palīglīdzekļiem, arī surdotehnikai un tiflotehnikai. Tehniskos palīglīdzekļus iedzīvotājiem nodrošina NRC "Vaivari", Latvijas Neredzīgo biedrība un Latvijas Nedzirdīgo savienība.

Valsts finansējums tehniskajiem palīglīdzekļiem 2014.gadā būs 4,7 miljoni lati. No tiem "Vaivariem" paredzēti 3,3 miljoni latu, Latvijas Neredzīgo biedrībai - 450 tūkstoši latu, Latvijas Nedzirdīgo savienībai - 982 tūkstoši latu.

Papildu piešķīrums nākamajam gadam ir liels, taču arī gaidītāju rindā ir daudz. LM informē, ka 1.oktobrī tehnisko palīglīdzekli gaidīja 9088 cilvēki (steidzamā kārtā 1049). Katru mēnesi tehniskos palīglīdzekļus vidēji pieprasa 500 pacientu.

Īpaši svarīgi panākt, lai tehnisko palīglīdzekli iespējami ātri varētu saņemt tie, kuriem to vajag pirmreizēji - pēc avārijā gūtām traumām, saslimšanas. Ja cilvēkam šādā situācijā jāgaida rindā, tas nozīmē, ka viņš šo laiku ir izolācijā no sabiedrības  un nevar arī maksimāli pilnvērtīgi ārstēties.

Sabiedriskās organizācijas "Apeirons" valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis uzsver: ir svarīgi arī raudzīties, kādā veidā nu jau ievērojami lielākā nauda tiks izmantota, nosakot prioritārās vajadzības.

Tāpēc paredzēts veidot konsultatīvo grupu dažādu jautājumu risināšanā. Jo cilvēkiem mēdz būt dažādas situācijas, piemēram, tehniskais palīglīdzeklis ir salūzis, pazudis vai pat nozagts, vai radušās vēl kādas problēmas, un cilvēks vairs netiek sabiedrībā, nevar turpināt mācības.

Cilvēkus sarūgtina ne tikai rindas, bet arī tehnisko palīglīdzekļu ne vienmēr pienācīgā kvalitāte. Tehniskajiem palīglīdzekļiem, piemēram, riteņkrēsliem jābūt pielāgotiem, nevis pagatavotiem pēc viena standarta, un tas būtu jāparedz iepirkuma specifikācijās, norāda I.Balodis.

Viņaprāt, daudz var izdarīt arī bez papildu naudas, tikai mainot attieksmi. Kompānijas, kas piegādā tehniskos palīglīdzekļus, ne vienmēr izskaidro, kādas ir viena vai otra tehniskā palīglīdzekļa atšķirības, kādi ir jauninājumi, kā tie pareizi izmantojami. Cilvēki arī jāapmāca, kā ar to rīkoties, lai palīglīdzekli var izmantot pilnvērtīgi.

Arī cilvēkam pašam pret palīglīdzekli ir jāizturas rūpīgi, jo tā ir neatkarīgas dzīves būtiska sastāvdaļa.

Jaunie palīglīdzekļi – elektropiedziņas riteņkrēsli – ir dārgi (pēc LV portāla aplēsēm, katrs maksā ap pusotru tūkstoti latu), un finansējums piešķirts sākotnēji salīdzinoši nelielam skūteru iepirkumam. Uz LV portāla jautājumu, kā izraudzīsies cilvēkus, kas varēs saņemt šos riteņkrēslus, I.Jaunzeme informēja, ka ieteikumi tiek gaidīti no "Apeirona".

"Saprotama vēlme – saņemt kvalitatīvu palīglīdzekli."

I.Balodis apstiprināja, ka "Apeirona" pārstāvji piedalīsies komisijā, kas piešķirs šos palīglīdzekļus un nepieciešamība tiks izskatīta pēc būtības. Arī līdzšinējā pieredze liecina, ka palīglīdzeklis jāizvēlas pārdomāti. Organizācijā ir bijušas situācijas, ka cilvēkam ļoti vajag elektropiedziņas riteņkrēslu, viņam saziedo naudu un cerētais riteņkrēsls ir. Bet tad atklājas problēmas – cilvēks mīt deviņstāvu mājā, kur ar šo palīglīdzekli nevar iekļūt, un arī dzīvoklītis tik šaurs, ka nav, kur to nolikt. Tāpēc lietotājam ir svarīgi izsvērt savu situāciju, vai šādu palīglīdzekli viņš spēs izmantot. Nav šaubu, ka elektropiedziņas riteņkrēsli vajadzīgi daudziem. Piemēram, ja cilvēkam ir vājas rokas, viņš ar parasto riteņkrēslu nevar tikt uz priekšu.

Konkrēta saraksta vēl nav, bet pieprasījumu ir diezgan daudz, centīsimies, lai šie palīglīdzekļi nonāktu tiem cilvēkiem, kam pēc tādiem ir vislielākā nepieciešamība, piebilst I.Balodis.

Sabiedriskās organizācijas "Apeirons" vadītājs cer, ka ievērojami lielāks valsts piešķirtais finansējums ne tikai mazinās rindas un cilvēki palīglīdzekļus ātri saņems neatliekamās situācijās, bet arī mudinās viņus uzticēties šai atbalsta sistēmai. Jo objektīvi rinda varbūt arī nebūtu tik liela, taču cilvēki nereti pēc tam, kad jau saņēmuši vajadzīgo palīglīdzekli, tūlīt stājas rindā pēc nākamā tādēļ, ka nav zināms, kāda būs situācija pēc 3-4 gadiem.

Vēl rindas varētu samazināties, ja tehniskie palīglīdzekļi būtu kvalitatīvi, individuāli pielāgoti. Tā arī būtu garantija, ka pēc pusgada palīglīdzeklis neizjuks. Jo ar ratiņiem var nobraukt arī 10 gadus, ja par tiem rūpējas, ja ik pēc laika veic tehnisko apskati, ja pamāca cilvēku, kā ar to labāk rīkoties. Protams, svarīga arī vide, lai ratiņkrēsls nav jālauž, cilājot pa kāpnēm. Tie visi ir saistīti jautājumi, norāda I.Balodis.

Kā liecina LM informācija, 2012.gadā iedzīvotājiem izsniegti 13 332 tehniskie palīglīdzekļi, 2011.gadā - 9032, bet 2010.gadā – 6892 palīglīdzekļi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI