E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9646
Lasīšanai: 4 minūtes

MUN maksātājam sociālie pakalpojumi no iemaksu objekta

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. maijā, 2016
Justīne

Jautājums ir par pašnodarbināto, kurš maksā mikrouzņēmuma nodokli. Arī pašnodarbinātais veic nodokļa iemaksu četras reizes gadā par katra ceturkšņa apgrozījumu līdz ceturksnim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam, iesniedzot deklarāciju ar nosaukumu “Mikrouzņēmumu nodokļa deklarācija”? Kādas ir viņa sociālās garantijas? Tās aprēķina un izmaksā no vidējiem ienākumiem vai veikto vidējo iemaksu objekta summas?

A
atbild:
30. maijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa likums nosaka: mikrouzņēmums ir individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, kā arī fiziskā persona, kas reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs, vai sabiedrība ar ierobežotu atbildību.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem sociālās garantijas naudas izteiksmē ir daudz mazākas nekā parasto darbaspēka nodokļu maksātājiem. Tas saistīts ar atšķirīgo līdzdalību sociālo iemaksu maksāšanā.

Mikrouzņēmumu darbiniekiem sociālās  apdrošināšanas pakalpojumi tiek aprēķināti no iemaksu objekta, nevis no mikrouzņēmuma darbinieka ienākumiem.

Maksājot vispārējos darbaspēka nodokļus, nodokļu objekts ir bruto alga, no tās apmēra darba devējs no saviem līdzekļiem maksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – 23,59%, savukārt no darba ņēmējam aprēķinātās algas ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) - 23% un arī VSAOI – 10,50 procentus.

Piemēram, ja darbinieka bruto alga mēnesī  ir 720 eiro, tad darba devējs samaksā VSAOI  169,85 eiro. Savukārt no darbinieka algas ietur un budžetā pārskaita IIN - 130,96 eiro, VSAOI - 75,60 eiro. Darbinieka alga uz rokas (pēc nodokļu nomaksas) ir 513,44 eiro.Tātad pats darbinieks no bruto algas ik mēnesi nodokļos kopumā samaksā gandrīz 200 eiro.

Mikrouzņēmums mikrouzņēmumu nodokli (9%) par taksācijas perioda apgrozījumu maksā četras reizes gadā par katra ceturkšņa apgrozījumu līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam.

Fiziskai personai mikrouzņēmumu nodoklis ietver iedzīvotāju ienākuma nodokli un VSAOI. No samaksātā nodokļa 65% ieskaita valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā.

Piemēram, ja mikrouzņēmuma apgrozījums ir 5000 eiro ceturksnī, tad nodokļa summa ir 450 eiro (5000 x 9%). Tātad, ja samaksāti 450 eiro, no tiem sociālajā budžetā tiek ieskaitīti 292,50 eiro.

MU darbiniekam alga netiek aplikta ar nodokļiem. Ja alga ir noteikta 720 eiro, tad tik darbinieks arī saņem.

Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 9. panta otro daļu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA)  iemaksu objektu aprēķina katram mikrouzņēmuma darbiniekam proporcionāli mikrouzņēmuma  darbinieku skaitam mēnesī un to faktiskajiem ienākumiem.

Darbiniekam, kura darba devējs maksā nodokļus vispārējā kārtībā, bruto alga ir arī sociālās apdrošināšanas iemaksu alga, atbilstoši kurai nosaka pabalstu apmēru – slimības, vecāku, maternitātes, paternitātes, bezdarbnieka pabalsta apmēru –, un no tās tiek veidoti uzkrājumi pensijai.

Mikrouzņēmuma darbiniekam sociālās iemaksas rēķina citādi, proti, aprēķina sociālo iemaksu objektu, atbilstoši kuram nosaka pabalstu apmēru.

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 9. pantā ir noteikta sociālo iemaksu reģistrēšanas kārtība: VSAA, pamatojoties uz  Valsts ieņēmumu dienesta informāciju par mikrouzņēmumu darbiniekiem, mikrouzņēmumu nodokļa ceturkšņa deklarāciju un informāciju par aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kā arī mikrouzņēmuma veiktajiem mikrouzņēmumu nodokļa maksājumiem, aprēķina valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu.

Sociālo iemaksu objektu aprēķina saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 5. oktobra noteikumiem Nr. 951 „Kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienests sniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai ziņas par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām”.

Portālā “Latvija.lv” katrs par sevi var iegūt informāciju par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas