E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9571
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Darba devējam par darbiniekiem jāsniedz precīza un patiesa informācija

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2016
Laura

Labdien! Lūdzu, paskaidrojiet! Situācija: atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, 2014.09. darba devējs man samaksā (viss oficiāli – ar nodokļiem utt. to zinu skaidri) naudiņu par neizmantoto atvaļinājumu, cik nu atceros, nekas cits tas nevarētu būt. Tagad 2016.05. uz abpusējas vienošanās pamata aizeju no darba un pieprasu bezdarbnieka pabalstu. Pēc dienām 10 man zvana VSAA darbinieks un saka, ka pabalsts man pašlaik nepienākoties, jo darba devējs, lūk, man ir ieskaitījis šo naudiņu pirms pusotra gada bērna kopšanas atvaļinājuma laikā un nav norādījis, par ko tas ir, vismaz viņa neredzot. Nu, lūk, tagad, kamēr nebūs saņemta izziņa VSAA no darbavietas par šo naudu (esmu to pateikusi darba devējam, bet nezinu, vai ziņas VSAA ir iesnieguši, VSAA darbinieks nevarot nosūtīt e-pastu, gaidīšot atbildi uz pieprasījumu pa pastu), lēmums netikšot pieņemts un pabalsts līdz ar to arī nebūs. Tas ir murgs, cik ilgi tagad norisināsies šīs neticami "nozīmīgās" informācijas gaidīšana un sūtīšana? Man tagad nav ne lēmuma, pat neviena papīriņa, kas man paskaidrotu, kas un kā. Vai tagad man būs jāzaudē 9 mēnešus pienākošais pabalsts, vai arī nezin cik ilgi jāgaida dažu darbinieku neizdarības dēļ? Esmu izmisumā, ko man darīt tālāk? To, ko varēju, jau izdarīju.

A
atbild:
17. maijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

No Jūsu situācijas izklāsta secināms, ka diemžēl Jūsu darba devējs acīmredzot nav Valsts ieņēmumu dienestam (VID) precīzi sniedzis ziņas par darbinieka ienākumiem un statusu konkrētā darba attiecību periodā. Šo informāciju no VID saņem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), nosakot tiesības uz pabalstiem un aprēķinot pabalstus.

Darba likums nepieļauj ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma atlīdzināšanu naudā, izņemot gadījumus, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis. Tātad, ja tā bija atvaļinājuma nauda, tad atvaļinājumam bija jābūt piešķirtam.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 827 "Par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli" darba devējam ir noteikts pienākums sniegt ziņas VID, norādot datumu, ar kuru darba ņēmējam vai mikrouzņēmuma darbiniekam ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums.

Ja darbiniece dodas bērna kopšanas atvaļinājumā, viņa šajā laikā saņem vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu. Šos pabalstus maksā valsts. Tas nozīmē, ka, esot bērna kopšanas atvaļinājumā, cits apmaksāts atvaļinājums nepienākas, jo nevar vienlaikus atrasties divos atvaļinājumos. Tātad, iespējams, ka tas bija cits maksājums, nevis ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma kompensācija.

Jūsu darba devējam ir jāprecizē VSAA prasītās ziņas, jāsniedz papildu un patiesa informācija par darbiniekam aprēķinātajiem ienākumiem.

Jums nav atteikts bezdarbnieka pabalsts, jo tad VSAA to paziņotu lēmumā. Jūs esat informēta par to, kāpēc lēmums pašreiz nevar tikt pieņemts, jo nepieciešams precizēt informāciju. Tādēļ noskaidrojiet pie darba devēja, vai informācija ir sniegta, ja Jūs nezināt, vai tas ir izdarīts.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 866 "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība" nosaka: Lēmumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu VSAA nodaļa pieņem pēc visas pabalsta piešķiršanai nepieciešamās informācijas saņemšanas no Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts ieņēmumu dienesta. Minēto lēmumu aģentūras nodaļa izsniedz (nosūta) bezdarbniekam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas